National

Mecanismul de achiziţie centralizată a generat o situaţie tensionată în piaţa de energie

Publicat: 14 nov. 2022
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Mecanismul de achiziţie centralizată a generat o situaţie tensionată în piaţa de energie
Decizia Guvernului de a adopta un mecanism de achiziţie centralizată a creat o situaţie tensionată în piaţă de energie

Decizia Guvernului de a adopta un mecanism de achiziţie centralizată a creat o situaţie tensionată în piaţă de energie. Proiectul de ordonanţă a ridicat semne de întrebare cu privire la felul în care va fi împărţită energia eftină.

În şedinţa de vineri, 11 noiembrie 2022, guvernul a aprobat un proiect de ordonanţă de urgenţă prin care se vor institui măsuri temporare care vor limita veniturile obţinute de producătorii de energie electrică, prin introducerea unui mecanism de achiziţie centralizată.

Mecanismul de achiziţie centralizată de energie

Până în 2025, România trebuie să ajungă într-o piaţă reglementată a energiei în care producătorii au setat un preţ fix de vânzare, pe anumite cantităţi. Proiectul de ordonanţă a adus semne de întrebare cu privire la achiziţia de energie ieftină.

„Cineva trebuia să aibă rolul acesta pentru a se realiza apoi alocările. Nu avea cine altcineva să facă acest lucru în afară de OPCOM“, spun oamenii din piaţa energiei.

O treime din piaţa de energie din 2023 va trece prin mecanismul prevăzut în ordonanţa de urgenţă. Desprea asta a a nuntat ministrul Energiei, Virgil Popescu, fără a preciza dacă piaţa se referă la producţie sau la consumul de energie. Este neclar ce cantităţi vor intra în acest mecanism şi cât vor acoperi din consum. Chiar dacă noul mecanism se va aplica până în 2025, nu este clar ce cantităţi de energie vor fi oferite pe piaţă, la preţul reglementat de 450 lei/MWh în perioada 2024-2025.

„Preţul este de 450 de lei/MWh, asigură dezvoltarea investiţiilor în continuare, de noi capacităţi de producţie a energiei. Vor participa în sistem doar unităţile deja în funcţiune, deci este un semnal pentru investiţiile noi“, a spus Virgil Popescu, ministrul energiei, la briefingul de la finalul şedinţei de guvern de vinerea trecută.

Unii specialişti sunt de părere că s-ar putea face un coş intre energia plafonată şi energia cumpărata la preţul pieţei care va fi livrat către consumatorii finali, fără a depăşi pragul de 1.300 lei/MWh, cu respectarea plafoanelor pentru consumatorii casnici. Doar clienţii finali de energie şi distribuitorii vor acea acces la energia plafonată.

Guvernul a aprobat mecanismul de achiziţie centralizată de energie electrică

Potrivit proiectului, tranzacţiile de energie electrică se aplică „producătorilor ale căror capacităţi de producere totalizează o putere instalată mai mare sau egală cu 10 MW, cu excepţia producătorilor de energie electrică din surse regenerabile de energie, pentru tehnologiile şi puterea instalată prevăzute la art 3. alin (1) din Legea nr. 220/2008, pentru stabilirea sistemului de promovare a producerii energiei din surse regenerabile de energie, cu modificările şi completările ulterioare, a capacităţilor de producere a energiei electrice intrate în funcţiune după data intrării în vigoare a prezenţei ordonanţe de urgenţă, precum şi producătorilor cu capacităţi de producere de energie electrică şi termică în cogenerare care livrează energie termică în SACET.

Vă aducem aminte că România va primi 3 miliarde de dolari din partea US Exim Bank din SUA pentru Unitățile 3 și 4 ale Centralei Nucleare de la Cernavodă. Preşedintele României, Klaus Iohannis, a menţionat că securitatea energetică este un obiectiv important de pe agenda guvernamentală.

Mecanismul de achiziţie centralizată a generat o situaţie tensionată în piaţă de energie. Rămâne de văzut cum autoritățile române vor gestiona această situație creată.

Adauga un comentariu