Actualitate

SUA va oferi un împrumut de 3 miliarde de dolari pentru reactoarele 3 şi 4 de la Cernavodă

Publicat: 09 nov. 2022
_____ Vizualizări 1 Comentariu
SUA va oferi un împrumut de 3 miliarde de dolari pentru reactoarele 3 şi 4 de la Cernavodă
, preşedintele Klaus Iohannis a participat la evenimentul de înmânare a celor două scrisori de intenţie cu privire la împrumutul de 3 miliarde de dolari din partea US Exim Bank pentru Unităţile 3 şi 4 ale Centralei Nucleare de la Cernavodă

Miercuri, 9 noiembrie 2022, preşedintele Klaus Iohannis a participat la evenimentul de înmânare a celor două scrisori de intenţie cu privire la împrumutul de 3 miliarde de dolari din partea US Exim Bank pentru Unităţile 3 şi 4 ale Centralei Nucleare de la Cernavodă. Evenimentul a avut loc în cadrul Conferinţei a Părţilor Convergenției Cadru a Naţiunilor Unite privind Schimbările Climatice (COP27), la Egipt. Anterior, și ministrul Energiei, Virgil Popescu, a avut o vizită de lucru în SUA pentru a discuta despre dezvoltarea programului nuclear.

Cele două scrisori de intenţie se referă la un prim împrumut de circa 50 de milioane de dolari, care va contribui la derularea Fazei a doua, de lucrări preliminare, a proiectului Unităţilor 3 şi 4, dar şi un împrumut de 3 miliarde de dolari, care vor veni în sprijinl Fazei a treia, de contructie a proiectului.

Împrumut de 3 miliarde de dolari pentru reactoarele 3 şi 4 de la Cernavodă

Preşedintele României, Klaus Iohannis, a menţionat că securitatea energetică este un obiectiv important de pe agenda guvernamentală.

„Avem nevoie de securitate energetică, dar securitatea energetică este posibilă numai prin disponibilitate energetică şi noi, în România, avem o ambiţie şi aceasta este importantă pentru români, pentru mediul de afaceri şi pentru regiune pentru că aceasta este o nouă abordare care ne va asigura că avem suficientă energie, va demonstra că suntem independenţi energetic şi va arăta cum să atingem tranziţia verde pentru că innovarea şi energia nucleară vor face posibilă înlocuirea combustibililor fosili”, a declarat şeful statului.

La ceremonie a fost prezent şi reprezentantul special al preşedintelui Statelor Unite ale Americii pentru Climă, John Kerry.

„Nu putem atinge neutralitate zero din punctul de vedere al impactului asupra climei până în 2050 fără ca energia nucleară să fie parte a mixului energetic”, a transmis John Kerry.

Totodată, el a mai afirmat că acest proiect va dubla capacitatea de producţie de energie de la Cernavoda şi va contribui la reducerea emisiilor.

Documentele privind împrumuturile au fost înmânate de către preşedintele UŞ Exim Bank, Reta Jo Lewis, ministrului roman al Energiei, Virgil Popescu.

„Este un pas mare în ceea ce priveşte independenţa României în domeniul energetic şi sunt sigur că noii paşi pe care îi vom face împreună vor creşte viteza şi vom finaliza programele noastre nucleare. Suntem angajaţi să realizăm programul nostru privind reactoarele”, a spus ministrul Popescu.

Virgil Popescu, vizită în SUA pentru a discuta despre construirea unităților 3 și 4 de la Cernavodă

Vă aducem aminte că în iulie 2022, ministrul Energiei, Virgil Popescu, a avut o vizită în SUA. În cadrul vizitei de lucru din SUA, printre priorităţile ministrului de Energie a fost dezvoltarea programului nuclear civil şi întărirea parteneriatului strategic în domeniul energiei.

Virgil Popescu a spus că a avut un dialog foarte bun, la Washington, cu reprezentanți ai companiilor americane și canadiene, care sunt parte a proiectului care prevede construirea unităților 3 și 4 de la Cernavodă. Ministrul Virgil Popescu a fost la discuții alături de ambasadorul României în SUA, Andrei Muraru, de consilierul la cancelaria prim-ministrului, George Agafiței. Au participat și CEO-ul SNN, Cosmin Ghiță și alți oficiali ai companiei Nuclearelectrică.

Anterior, Unitatea 1 a CNE Cernavodă s-a deconectat automat de la Sistemul Energetic Naţional în octombrie 2022, din cauza unei disfuncţionalităţi în partea clasică a unităţii, fără impact pe partea nucleară, a anunţat Societatea Naţională Nuclearelectrică.

Așadar, România va primit un împrumut de 3 milioane de dolari pentru a continua construcția unităților 3 și 4 de la Cernavodă.

Comentarii
Adauga un comentariu