Sfatul medicului

Coronavirusul se răspândește cel mai mult în familie și între prieteni

Publicat: 28 oct. 2020
petrecere
Noul tip de coronavirus se răspândește cel mai mult în familie și între prieteni, la evenimentele private

Noul tip de coronavirus se răspândește cel mai mult în familie și între prieteni, la evenimentele private, observă un studiu efectuat în Statele Unite. Experții estimează acum că riscul este prezent chiar și în cazul unor întâlniri scurte: contacte mai scurte, dar repetate, care inseamnă până la 15 minute pe o perioadă de 24 de ore. Astfel, pe lângă timpul „continuu”, ar trebui luată în considerare și expunerea cumulativă.

Medicul Valeriu Gheorghiță, de la Spitalul Militar din București, a explicat la Digi24 ca acest lucru se intampla deoarece este foarte greu să intervii din punctul de vedere al măsurilor de control.

„Este cu siguranță unul dintre factorii care contribuie la răspândirea acestui virus, în mediul familial și în special la anumite petreceri desfășurate în mediul privat, unde este foarte greu să intervii din punctul de vedere al măsurilor de control”, a explicat medicul.

„Există o tendință de a nu respecta măsurile de protecție atunci când ne întâlnim în grupuri de persoane pe care le cunoaștem, cu care obișnuim să ne vedem periodic, cu diverse ocazii, și bineînțeles că cu această ocazie există acest risc de răspânire a infecției de la o persoană la alta, cu atât mai mult acolo unde avem o răspândire comunitară accelerată”, a mai spus medicul.

De ce coronavirusul se răspândește cel mai mult în familie și între prieteni

Medicul Valeriu Gheorghiță, de la Spitalul Militar din București, spune că e foarte greu să vină cineva la ușă să verifice dacă se respecta măsurile de prevenție:

„Cred că, până la urmă, de bază rămâne responsabilitatea individuală atunci când organizăm acest fel de petreceri sau evenimente de orice natură să înțelegem că prin aceste activități putem să contribuim negativ la răspândirea virusului și să facilităm răspândirea coronavirusului în populație, pentru că acele persoane, la rândul lor vor fi contacți cu multe alte persoane după ce pleacă de la acea petrecere. Până la urmă, cred că rămâne nivelul de educație, de responsabilitate, de implicare civică pentru fiecare dintre noi. Va fi foarte greu să vină cineva la ușă să verifice dacă respecți măsurile de prevenție”, a explicat medicul.

„E clar că vorbim de o perioadă de sacrificii pentru toată lumea, dar dacă unii aleg să eludeze aceste reguli și să creadă că păcălesc măsurile de prevenție, se înșală, pentru că, inevitabil, această creștere a numărului de de cazuri se întoarce ca un bumerang și se răsfrânge și asupra lor. Nu putem trăi izolați, trăim într-o societate care funcționează pe baza unor reguli”, a mai spus medicul.

Adauga un comentariu