Petra Curescu, medic oncolog la Spitalul Judeţean Timişoara, a declarat miercuri, 10 februarie, că pacienţii oncologici sunt încurajaţi să îşi învingă teama de COVID.
Medicul oncolog a precizat că riscurile asociate amânării tratamentului pacientului oncologic sunt mult mai mari decât riscurile contractării COVID-19.
„Toţi cei care intră pe poarta spitalului nostru pentru internare sunt testaţi negativ, chiar şi vaccinaţi, deci riscul de contagiune este mai mic decât la supermarket. Pe de altă parte, întârzierea unui tratament oncologic poate duce la efecte catastrofale; dacă este o boală avansată, scurtează supravieţuirea, iar dacă vorbim despre tratament în context adjuvant, într-un stadiu curabil, o întârziere de o săptămână-două, oricât de banală pare, poate face diferenţa între vindecare şi boală metastatică”, a declarat Petra Curescu.
Petra Curescu: „Majoritatea pacienţilor cu multe comorbidităţi sunt complet asimptomatici“
Medicul oncolog la Spitalul Judeţean Timişoara a precizat că majoritatea pacienţilor, cu multe comorbidităţi în afară de cancer, sunt complet asimptomatici.
„Dintre pacienţii testaţi, pentru că toţi pacienţii care se prezintă pentru internare sunt testaţi, zilnic, între 5-10% sunt pozitivi. Deci o prevalenţă mult mai mare a bolii decât ne-am aştepta. În mod îmbucurător, majoritatea pacienţilor, chiar dacă vorbim despre oameni vârstnici, cu multe comorbidităţi în afară de cancer, majoritatea sunt complet asimptomatici”, menționează Petra Curescu.
„Pacienții trebuie să continue tratamentul oncologic”
Medicul oncolog a adăugat că niciun vaccin, cu excepţia celor special destinate acestei maladii (cancer, n.r.) nu este testat pe pacienţi cu cancer.
„Niciun vaccin, cu excepţia celor special destinate acestei maladii (cancer, n.r.) nu este testat pe pacienţi cu cancer, dar asta nu înseamnă că nu este sigur. Cel puţin cele două vaccinuri pe care le avem acum nu au cum să ne infecteze. Dacă pacienţilor le este frică de vaccin, ar trebui să le fie mult mai frică de boală şi, din păcate, pandemia aceasta, cu sau fără vaccin, va continua şi nu ne vom putea feri la nesfârşit. Neapărat, ei trebuie să continue tratamentul oncologic. Problemă avem cu potenţialii viitori pacienţi care sunt speriaţi, poate nu au fost diagnosticaţi la timp. Pentru orice simptom care-i îngrijorează, să se adreseze medicului de familie şi celui specialist”, a spus Petra Curescu.
Ce să facă persoanele care se tem să meargă direct la cabinet
Medicul oncolog la Spitalul Judeţean Timişoara a mai spus că telemedicina nu va înlocui niciodată consultaţiile faţă în faţă, dar sincer cred că pentru viitor ar trebui să ne păstrăm şi o părticică de telemedicină.
„Telemedicina, prescripţiile care se pot trimite electronic pacienţilor au fost de un real ajutor pacienţilor în ultimul timp, iar acest lucru ar trebui să continue, pentru că ne face şi nouă medicilor viaţa mai uşoară, şi pacienţilor. Telemedicina nu va înlocui niciodată consultaţiile faţă în faţă, dar sincer cred că pentru viitor ar trebui să ne păstrăm şi o părticică de telemedicină”, a zis Petra Curescu.
Radu Magdin: „Pentru că a apărut COVID-19, dintr-o dată nu dispare cancerul, nu dispare hepatita, nu dispar alte boli cronice”
Analistul în comunicare strategică Radu Magdin insistă asupra felului în care criza COVID-19 nu trebuie să ducă la ignorarea problemelor bolnavilor cronici și a celor oncologice.
„Pe moment, toată atenția noastră este concentrată pe COVID-19. Dincolo de acest lucru, însă, sunt mulți dintre semenii noștri, mult mai mulți decât credem, care sunt afectați de boli cronice. Din această perspectivă, cancerul este poziționat foarte, foarte sus și cred că merită mult mai mult să fie pe radarul nostru, al tuturor, și să înțelegem că doar pentru că a apărut COVID-19, dintr-o dată nu dispare cancerul, nu dispare hepatita, nu dispar alte boli cronice”, spune Radu Magdin.