National

Student voluntar într-un spital COVID-19 a povestit experienţele trăite în timpul îngrijirii bolnavilor

Publicat: 10 feb. 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Student voluntar într-un spital COVID-19 a povestit experienţele trăite în timpul îngrijirii bolnavilor
Bilanț Covid-19 în România 15 februarie 2021

Declarații cutremurătoare din spatele cortinei unui spital din România. Un student de la Facultatea de Medicină din Galați a relatat o parte din experiențele trăite în perioada în care a făcut voluntariat la Spitalul Județean din oraș. Acesta a îngrijit mai mulți pacienți care erau infectați cu virusul Covid 19 și precizează faptul că l-au impresionat până la lacrimi dramele celor care au murit fără să-și ia rămas bun de la familie.

Răzvan Iacob este student în prezent în anul VI la Facultatea de Medicină și Farmacie din cadrul Universității „Dunărea de Jos” din Galați. Începând din luna decembrie a anului trecut, el este voluntar la Unitatea de Primiri Urgențe a Spitalului Județean Clinic de Urgență Sf. Apostol Andrei.

Tânărul povestește că în unitatea medicală a lucrat în corturile cu bolnavi infectați de virusul SARS-CoV-2, la Unitatea de Primiri Urgențe în triaj și la stabilizarea pacienților. Totodată, a fost solicitat să se ocupe de tratamentul pacienților și de monitorizarea funcțiilor vitale. Nu a contat faptul că voluntariatul s-a suprapus cu sesiunea de iarnă, Răzvan Iacob a continuat să vină la unitatea spitalicească, având ture de opt ore.

„Practic, am avut calitatea unui asistent medical generalist, dar fără licență. Am lucrat în ture de zi de opt ore, sub coordonarea asistentului șef sau direct a medicului (…) Am învățat multe, atât din punct de vedere profesional cât și în plan personal. Au fost zile mai bune, dar și momente critice. Am văzut cum se pierde un pacient, am trăit singurătatea celor care se sting din viață fără să apuce să vorbească cu rudele”, a povestit Răzvan Iacob.

Lucrurile pe care le-a văzut în saloanele spitalului l-au schimbat

Studentul a ținut să mai adauge faptul că pacienții și cadrele medicale apreciază efortul lui și al colegilor săi. De asemenea, toată această experiență dificilă și emoționantă l-a schimbat pe Răzvan, insuflându-i să fie mai bun și să contribuie cu ceea ce poate pentru a putea trece peste pandemia care a marcat întreaga planetă.

„A contat ajutorul nostru. Am văzut personalul din spital un pic mai relaxat, atunci când ne știa la datorie. Mai ales în perioadele superaglomerate. Și bolnavii au avut încredere în noi. Unii ne-au și felicitat pentru că ne-am oferit să ajutăm. Nu am avut cazuri, nici eu, nici colegii, în care să fim respinși sau apostrofați (…) M-am schimbat și eu un pic. După toată experiența aceasta cred că ar trebui să fim cu toții mai buni, să contribuim fiecare cu ce putem pentru a trece peste pandemie. Am văzut cum se moare în deplină singurătate – pacienții văd doar alți bolnavi și niște combinezoane albe. De multe ori nu apucă să își ia rămas bun de la cei dragi. Cred că vulnerabilitatea asta ar trebui să ne facă, să apreciem mai mult ceea ce contează cu adevărat, de fapt: familia și prietenii”, a tras concluzia tânărul voluntar.

62 de studenți de la Facultatea de Medicină din Galați fac voluntariat în unități sanitare din Galați, Brăila și Tecuci. În perioada de voluntariat unii s-au infectat cu virusul SARS CoV-2 în ciuda măsurilor de protecție. Între timp, cei mai mulți s-au vaccinat și au prelungit contractele de voluntariat pe perioada semestrului II.

Adauga un comentariu