Coronavirus

Medic specialist în boli infecțioase: simptomele premergătoare unei forme severe a COVID-19

Publicat: 09 apr. 2020

Un studiu efectuat de medici din Wuhan, orașul din China unde a izbucnit epidemia de coronavirus ce s-a transformat ulterior în pandemie, indică un tipar clar al evoluției bolii. Covid-19 începe cu simptome ușoare: febră, dar nu foarte mare, tuse uscată (nu foarte supărătoare), mici dificultăți de respirație, oboseală, dureri musculare.

În cazurile ușoare, aceste simptome își păstrează intensitatea sau se accentuează u pic, devin mai supărătoare, dar nu impun spitalizarea.

În cazurile severe, simptomele se agravează în cinci, maximum 10 zile de la instalarea bolii.

Studiul citat a remarcat faptul că majoritatea pacienților cu forme severe au fost internați la șapte zile de la debutul bolii, iar trei zile mai târziu, starea unora dintre ei a devenit critică fiind transferați la Terapie Intensivă, unde au fost intubați.

Dr. Megan Coffee, un medic specialist în boli infecțioase din New York, susține această ipoteză, ca urmare a datelor acumulate prin observarea directă a paciențior cu care a venit în contact.

”Majoritatea bolnavilor de Covid se fac bine în 5-7 zile. Aceasta e perioada când organismul luptă cel mai bine cu virusul. Dacă organismul nu face față atacului viral, boala se agravează în maximum 10 zile”, a declarat medicul specialist pentru Business Insider.

Primul semn – și cel mai important – al agravării boli: dispneea. Dificultățile de respirație pot fi un semn că e cazul să suni medicul. Nu toți pacienții care prezintă dispnee sunt internați, nu toți fac, până la urmă forme grave, dar trebuie să fie evaluați de un medic, fie și telefonic. Sunt internați doar cei care au nevoie de ajutor pentru a respira – oxigen, ventilator.

Medicul specialist sfătuiește persoanele infectate să urmărească o serie de simptome pentru a estima cât de gravă e dispneea de care suferă. Dacă obosești foarte tare când traversezi o cameră sau urci un șir de trepte și nu poți să duci o frază până la capăt din cauza dificultăților de respirație, atunci dispneea e severă. Trebuie să te prezinți de urgență la spital, la Camera de Gardă sau să suni la Ambulanță.
Adauga un comentariu