Vocea farmacistului

Medicamente interzise si contraindicate in caz de diabet

Publicat: 09 mart. 2015
Medicamente interzise si contraindicate in caz de diabet
7

Anumite medicamente pot precipita aparitia diabetului sau pot dezechilibra valorile glicemiei la un pacient deja diagnosticat cu diabet zaharat. De aceea se recomanda multa prudenta atunci cand se introduce un medicament in schema terapeutica a unui bolnav diabetic. In special in cazul diabetului zaharat de tip 2 sunt contraindicate mai multe clase de medicamente. Exista contraindicatii absolute si contraindicatii relative.

Diabetul zaharat non-insulinic. Simptome si factori de risc

1. Glucocorticoizii (cortizon, hidrocortizon, prednisone, metilprednisolon, dexametazona, betametazona)
Medicamentele cu actiune intensa antiinflamatoare, antialergica si imunodepresiva au un puternic effect hiperglicemiant. Administrarea lor poate determina manifestarea unui diabet zaharat latent.

La pacientii deja diagnosticati cu diabet si tratati cu insulina se impune cresterea dozelor de insulina, iar la pacientii tratati doar cu dieta sau cu antidiabetice orale se introduce insulino-terapia.

2. Beta-blocantele (propranolol, sotalol, pindolol, atenolol, metoprolol, bisoprolol)
Medicamentele antihipertensive, antianginoase si antiaritmice pot inhiba secretia de insulina si pot produce hiperglicemie, dar cel mai important efect este cel de mascare a simptomelor hipoglicemiei, de aceea se impune precautie in administrarea lor la pacientii cu diabet.

Un condiment minune care lupta cu diabetul

3. Diureticele (hidroclorotiazida, furosemid, clortalidon)
Medicamentele folosite in starile edematoase pentru a elimina surplusul de apa si sare pot determina hiperglicemie. Diureticele tiazidice pot induce manifestarea unui diabet latent si pot creste glicemia la pacientii tratati cu antidiabetice orale, dar nu si la cei tratati cu insulina.

De aceea, se impune prudenta in administrarea lor la pacientii cu diabet. In ceea ce priveste diureticele de ansa (furosemidul), acestea au un effect hiperglicemic mai slab in comparativ cu tiazidele, fiind folosite pe scara larga la pacientii cu diabet zaharat tip 2.

4. Contraceptivele orale
Continand doze mici de estrogeni si progesteron au un efect hiperglicemiant scazut (inhiband actiunea insulinei la nivel postreceptor). Unii medici sustin ca utilizarea anticonceptionalelor poate dezechilibra foarte grav un diabet. Acestia sfatuiesc pacientele sa apeleze fie la sterilie, prezervativ sau alte metode anticonceptionale.

Migdalele pot preveni si vindeca diabetul

5. Preparate hormonale: hormonul de crestere, hormonii tiroidieni, glucagonul, adrenalina
Medicamentele folosite in diverse afectiuni pot determina hiperglicemie prin cresterea sintezei de glucoza la nivel hepatic si scaderea utilizarii celulare. In particular, glucagonul se poate folosi in diabetul zaharat insulino-tratat pentru tratarea hipoglicemiilor.

Somatostatina, un alt preparat hormonal folosit in hemoragii digestive superioare, poate creste glicemia prin inhibarea secretiei de insulina. Administrarea acestor preparate hormonale impune un control mai atent al glicemiilor si corectarea cresterilor glicemice sub indrumarea medicului diabetolog.

6. Alte hipertensive
Diazoxidul, medicament folosit intravenos in urgente hipertensive si oral pentru combaterea hipoglicemiilor cu hiperinsulinemie, este inrudit cu diureticele tiazidice si provoaca hiperglicemie prin inhibarea eliberarii insulinei.

7. Anticonvulsivante
Difenilhidantoina (fenitoina), substanta folosita in crizele majore epileptice si in intoxicatiile digitalice, poate provoca hiperglicemie, de aceea administrarea ei la pacientii cu diabet trebuie sa se faca cu prudenta.

Cum se manifesta diabetul insipid. Vezi cauzele, simptomele si tratamentul bolii

8. Antineoplazice
Streptozocinul, l-asparaginaza si mitramicina, medicamente folosite in diverse neoplazii, pot produce scaderea usoara pana la moderata a tolerantei la glucoza, de obicei reversibila dupa intreruperea tratamentului.

9. Medicamentele care contin zahar sau glucoza
Pot fi administrate, dar necesita o recalculare a cantitatii de carbohidrati din dieta.
Adauga un comentariu