National

Medicii atrag atenţia asupra ciupercilor consumate din păduri sau de pe marginea drumului, după ce zeci de români au fost internaţi la ATI

Publicat: 27 sept. 2022
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Medicii atrag atenţia asupra ciupercilor consumate din păduri sau de pe marginea drumului după ce zeci de români au fost internaţi la ATI
Atenţie la ciupercile consumate, spun medicii

Medicii atrag atenția și recomandă prudență, după ce s-a dat alertă în mai multe spitale din ţară în momentul în care secţiile de Terapie Intensivă s-au umplut de pacienţi care au mâncat ciuperci otrăvitoare.

Spre exemplu, în Bihor, zeci de oameni au ajuns la unitatea de primire urgente, după ce au gătit ciuperci culese de ei sau cumpărate de pe marginea drumului

Medicii atrag atenția asupra ciupercilor consumate

Mediciii spun că ciupercile culese din păduri, dar şi cumpărate de pe marginea drumului pot afecta sănătatea ori pot ucide. Mai mulţi români au fost internaţi la Terapie Intensivă în spitale din ţară după ce au mâncat ciuperci otrăvitoare.

Doar în judeţul Bihor 39 de persoane au ajuns la unitatea de primiri urgențe cu probleme de sănătate după ce au consumat ciuperci de pădure. Nouă dintre acestea au fost chiar internate pe secția de anestezie și terapie intensivă cu insuficiență hepatică și au avut nevoie de dializă pentru a elimina toxinele din ciuperci.

Medicii spun că odată intrată în organism, otrava declanșează simptome asemănătoare unei toxinfecții alimentare, cum ar fi stări de greață, amețeli, chiar și vărsături, iar urmările pot fi însă mult mai grave și pot duce la deces. Spre exemplu, o singură ciupercă poate să omoare un om.

Specialiștii spun că ploile din ultima perioadă au făcut că sporii otrăvitori să ajungă și pe ciupercile comestibile și astfel se deosebesc foarte greu.

În acest caz, doctorii atrag atenția că otrava din ciuperci este foarte periculoasă și recomandă să mâncăm doar ciuperci care au fost verificate înainte, adică cele cumpărate din magazine.

Se recomandă o mai mare atenție la ciupercile vândute pe străzile din Iași

Într-un context asemănător, reiterăm faptul că ciupercile au reprezentat și reprezintă pentru mulți dintre noi o resursă alimentară preferată, mai ales în perioada de sfârșit de vară, până târziu, în toamnă, când apar corpurile sporifere ale multor specii comestibile. Acestea nu ocupă însă o nișă ecologică diferită de cea a speciilor necomestibile sau toxice, dezvoltându-se în aceleași habitate.

În acest context, prof. univ. dr. Cătălin Tănase, membru corespondent al Academiei Române, director al Grădinii Botanice „Anastasie Fătu” din Iași (Facultatea de Biologie – Universitatea „Alexandru Ioan Cuza”), oferă o serie de explicații și sfaturi pe acest plan.

„Din această perspectivă, este esențial ca persoanele care colectează ciuperci să fie bine informate și să cunoască detalii care fac diferența, uneori vitală, dintre cele ce pot fi consumate și cele otrăvitoare. Ca regulă generală, este recomandat să fie colectate de specialiști sau persoane avizate doar corpurile sporifere ce aparțin speciilor care pot fi identificate cu certitudine, să fie preparate termic și să se evite consumul în stare proaspătă. Totodată, trebuie acordată o atenție deosebită ecologiei speciilor, habitatului unde se dezvoltă, cum ar fi pășune, pajiște, pădure de foioase, pădure de conifere, dar și elementelor de morfologie a corpurilor sporifere, precum culoarea sau consistența acestora, prezența sau absența volvei ori a inelului, structura suprafeței fertile ce este localizată, în special, pe partea inferioară a pălăriei și care poate fi sub formă de lame, tuburi cu pori sau cu pliuri etc”, arată prof. univ. dr. Cătălin Tănase.

Cu toate acestea, piețele din Iași s-au aglomerat, în ultimele două săptămâni, cu numeroși comercianți de ciuperci. Oamenii vin aproape în fiecare an în Iași pentru că au clienți. Astfel că, în această perioadă, atât în Piața Alexandru, cât și în Piața Nicolina sunt mai mulți comercianți care vând hribii cu 20 sau 25 de lei pe kilogram.

Așadar, reiterăm faptul că medicii atrag atenţia asupra ciupercilor consumate din păduri sau de pe marginea drumului, după ce zeci de români au fost internaţi la ATI.

Adauga un comentariu