Actualitate

Medicii care dau permise de conducere nebunilor si orbilor – VIDEO

Publicat: 13 ian. 2012
_____ Vizualizări 0 Comentarii
1

@ Medicii de la Spitalul Socola, in grija carora s-a aflat tanarul din Miroslava cu retard si schizofrenie, dar si cu permis de conducere, s-au aratat stupefiati de aceasta situatie @ Ei nu-si explica cum a reusit Raducu Neculai Potomanu sa obtina carnetul @ Dupa ce au aflat acest lucru, au spus ca este posibil sa fi savarsit o mare eroare atunci cand l-au evaluat @ Pe un bilet de externare, dr. Roxana Chirita ii recomanda sa nu conduca in perioada tratamentului @ De asemenea, medicii s-au aratat foarte surprinsi cand au aflat ca tanarul a parasit tara @ „Nu stiu cum a evoluat de la ultima examinare si nici nu stiam ca a parasit tara. Cand se va intoarce ii voi face din nou o evaluare, dar asta numai daca mi-o va cere tatal sau”, a declarat dr. Gabriela Chele, medic primar la Spitalul de Psihiatrie

Explicatii terifiante oferite de doctorii de la Spitalul Clinic de Psihiatrie Socola, care l-au avut in ingrijire pe tanarul Raducu Neculai Potomanu, in varsta de 23 de ani, devenit de curand conducator auto, desi din documentele medicale reiese ca este retardat si schizofrenic. Mai mult, in acte scrie ca acesta este inapt sa conduca autoturisme. Medicii recunosc ca e posibil sa fi savarsit o mare eroare atunci cand l-au evaluat pe Potomanu si se rezuma sa spuna ca vor face o reevaluare. Cadrele care l-au avut in ingrijire pe barbat sunt prof. dr. Chirita Roxana, dr. Gabriela Chele, de la Spitalul de Psihiatrie, si medicul de familie Margareta Afloarei. Medicii recunosc ca tanarul este inapt sa conduca. Acestia s-au aratat tare surprinsi ca el a reusit sa obtina permis. „Stiu despre ce pacient este vorba pentru ca se afla in evidenta spitalului de multa vreme. Eu l-am evaluat pe acest baiat si nu inteleg cum a reusit sa isi capete carnetul de conducere, pentru ca el nu este capabil sa conduca singur un autoturism. Medicul care i-a elibera fisa medicala pentru carnetul de conducere este responsabil in acest caz. Pe el sa-l trageti la raspundere. Eu mi-am facut treaba ireprosabil si nici n-am stiut ca el are permis„, sustine dr. Gabriela Elena Chele, medic specialist in psihiatrie.

Chiar daca doctorul afirma ca nu isi explica cum acest tanar a putut trece examenul organizat de Politie, in starea in care se afla, se pare ca medicii stiau, totusi, ca Raducu Potomeanu are carnet de ceva vremee. Datorita tratamentului foarte puternic pe care i l-au prescris, chiar i-au recomandat sa nu conduca in acea perioada. „Va recomandam ca pe toata durata tratamentului este indicat sa nu conduceti autovehicule si sa nu prestati activitati cu risc crescut deoarece abilitatea si manualitatea va pot fi diminuate datorita medicatiei”, preciza intr-un bilet de externare prof. dr. Roxana Chirita, medic primar la Spitalul de Psihiatrie Socola.

O noua evaluare

Inainte de a parasi tara, tanarul a avut grija sa isi faca din nou analizele care sa demonstreze ca este incapabil sa se descurce singur, pentru a incasa ajutorul financiar chiar si in perioada in care este plecat „la tratament”, conform afirmatiilor tatalui sau. Analizele ii erau necesare pentru ca in luna septembrie trebuia sa se prezinte din nou in fata comisiei de evaluare. Intr-un referat privind situatia medicala a tanarului, din data de 14.09.2011, doctorul Gabriela Chele il evalueaza pe Raducu Potomeanu ca suferind de intarziere mentala severa, cu manifestari discomportamentale si deficit sever de integrare socio-familial, dependenta familiala. Examenul psihologic arata ca tanarul avea un coeficient de inteligenta de 30 in contur emotiv-autist, cu dependenta fizica si psihica. Intrebat cum a reusit barbatul sa plece din tara singur, desi analizele demonstrau ca este grav bolnav,  dr. Gabriela Chele a spus: „Nu stiu cum a evoluat de la ultima examinare si nici nu stiam ca a parasit tara. Cand se va intoarce ii voi face din nou o evaluare, dar asta numai daca mi-o va cere tatal sau”.

Presedintele comisiei: „Tanarul nu este handicapat”

Presedintele comisiei de evaluare pentru incadrarea in gradul de handicap sustine ca tatal tanarului a facut tot ce i-a stat in putinta pentru a-i convinge pe membrii comisiei ca baiatul lui are probleme psihice. „De cand l-am evaluat prima data mi-am dat seama ca el nu merita nici gradul III de handicap, pentru ca nu este handicapat. Taica’su batea cu pumnul in masa si facea scandal pe aici ca baiatul lui nu poate sa faca nimic fara ajutorul lui. A fost incadrat multa vreme la gradul I cu insotitor, iar la examinarea din septembrie anul trecut l-am trecut la gradul II. Tatal baiatului a facut nu stiu cate contestatii la Bucuresti din cauza asta”, a declarat dr. Radu Vrabie, presedintele comisiei de evaluare a persoanelor cu handicap.

S-a ajuns in aceasta situatie intrucat doctorii ieseni nu elibereaza certificate medicale dupa examinarea obiectiva, asa cum prevede legea, ci in functie de preferintele „clientului”. Daca baiatul avea nevoie de certificat de handicap pentru a obtine o pensie sau indemnizatie de la stat, i-au dat documentul pe care scria ca este retardat si schizofrenic. Cand a avut nevoie de certificat medical pentru a obtine permisul de conducere, i-au dat documentul pe care scria ca este perfect sanatos. Care medic a avut dreptate? Numai organele de cercetare penala pot stabili acest lucru.

Adauga un comentariu