Titlurile zilei

Medicii de familie din Iași acuză Guvernul de discriminare! Sunt revoltați că au fost trecuți ultimii pe lista persoanelor care primesc stimulentele de 2.500 lei. Anca Deleanu:”Noi am muncit pe perioada pandemiei de coronavirus”

Publicat: 01 iun. 2020
Dr. Anca Deleanu, Președinta Societății Medicilor de Familie, acuză Guvernul că a discriminat medicii de familie, punându-i printre ultimii care vor primi stimulentul de risc
Dr. Anca Deleanu, Președinta Societății Medicilor de Familie, acuză Guvernul de discriminare

Medicii de familie din Iași sunt revoltați că au fost trecuți printre ultimii pe lista angajaților care primesc stimulente de risc în valoare de 2.500 de lei. Președinta Societății Medicilor de Familie (SMF) din Iași acuză pentru a doua oară Guvernul de discriminare față de cei 456 medici de familie contractați de Casa de Asigurări de Sănătate (CAS) de pe raza județului Iași. Medicul Anca Deleanu spune că medicii de familie au fost trecuți printre ultimii pe lista angajaților din sistemul sanitar care vor beneficia de stimulentul de risc în valoare de 2.500 de lei. Președinta SMF adaugă faptul că cei 2.500 de lei nu acoperă cheltuielile pe care medicii de familie le-au suportat din venituri proprii pe perioada pandemiei de coronavirus.

Camera Deputaților a modificat, miercuri, Ordonanța de urgență a Guvernului 43/2020, stabilind extinderea categoriilor de persoane care vor beneficia de acordarea stimulentului de risc de infectare cu COVID, de 2.500 de lei brut pe lună pentru specialiștii din cabinetele medicilor de familie. Medicii de familie ieșeni sunt revoltați de faptul că au fost băgați printre ultimii pe lista cadrelor medicale care vor primi stimulentul lunar de 2.500 de lei.

Aceștia acuză pentru a doua oară Guvernul României pentru discriminare, în numai două luni. Inițial, aceștia s-au revoltat că nu primesc niciun ajutor financiar din partea autorităților în perioada pandemiei de coronavirus și toate cheltuielile aferente sunt suportate din veniturile proprii. Acum, odată cu acordarea stimulentelor, aceștia s-au intrigat din nou, susținând că, deși ei au fost singurii care au îngrijit pacienții pe perioada stării de urgență, ambulatoarele spitalelor fiind închise, nu au primit, încă, niciun stimulent de risc. Chiar și cu cei 2.500 de lei pe care speră să-i primească din partea Guvernului, nu vor putea acoperi cheltuielile pentru dezinfectante și costume de protecție.

Medicii de familie ieșeni, revoltați că au fost băgați ultimii pe lista cadrelor medicale care vor primi stimulentul de 2.500 de lei

Medicii de familie ieșeni sunt revoltați de faptul că au fost trecuți printre ultimii pe lista cadrelor medicale care vor primi stimulentul de risc în valoare de 2.500 de lei. După ce Camera Deputaților a modificat Ordonanța de Urgență a Guvernului privind extinderea categoriilor de persoane care vor primi stimulentul de risc, medicii de familie au afirmat că se simt discriminați. Dr. Anca Deleanu, președinta SMF din Iași, spune că din momentul în care s-au închis ambulatoarele spitalelor, medicii de familie au suplimentat atât din punct de vedere financiar, cât și profesional, lipsa medicilor de specialitate.

„Rețeaua medicilor de familie a asigurat accesul la sănătate a pacienților pe întrega perioadă a stării de urgență. A îngrijit, practic, întreaga populație non-covid. Totodată, a reușit să susțină un volum mare de lucru, încărcat cu cheltuieli suplimentare și, de multe ori, efort extraordinar de mare. Am intrat și noi, în sfârșit, pe lista celor care primesc spor de 2.500 de lei. Sperăm să fie votată această ordonanță până la capăt, ca să beneficiem și noi. Din păcate, cheltuielile noastre lunare sunt la fel de mari. Guvernanții să mai aplece urechea și către noi, să ne bage în seamă, că și noi am muncit pe perioada pandemiei de coronavirus, nu numai colegii noștri din spitale „, spune dr. Anca Deleanu, președinta SMF din Iași.

Specialiștii din cabinetele medicinei de familie spun că nu au primit niciun fel de susținere din partea Guvernului de la începutul pandemiei de coronavirus

Președinta SMF din Iași spune că medicii de familie nu au beneficiat de sprijinul și de măsurile de protecție pe care Guvernul României le-a oferit deja și continuă să le ofere personalului medical și paramedical din spitalele ieșene. Dr. Anca Deleanu acuză Guvernul că nu tratează medicii și asistenții din cabinetele de medicină de familie la fel ca pe celelalte cadre medicale, angajate în unitățile spitalicești.

„Personalul medical din cabinetele de medicină de familie luptă în egală măsură cu pandemia de coronavirus. Cu toate acestea, nu primim niciun sprijin. Nu am primit dezinfectante, nu am primit măști, nu am primit costume de protecție la fel ca angajații din spitale. Le-am plătit 100% din buzunarele noastre. Mai mult decât atât, liniile telefonice s-au înroșit de apeluri de la pacienți, care, în lipsa ambulatoarelor, ne cereau doar nouă ajutorul. Totodată, am primit în cabinet sute de pacienți despre care nu știam dacă sunt sau nu infectați cu coronavirus, dacă suntem sau nu în pericol. În timp ce colegii noștri din spitale își luau concedii plătite pentru că multe ambulatoare, clinici și secții au fost închise, noi tratam pacienții. Chiar și în aceste condiții, nu noi, ci ei au primit primii, stimulte de risc”, adaugă dr. Anca Deleanu.

Dr. Anca Deleanu spune că nu există o comunicare eficientă între pacient și medicul de familie

Revolta medicilor de familie provine și din faptul că, așa cum spune dr. Anca Deleanu, nu există o comunicare eficientă între pacient și medicul de familie, între spitale și autoritățile care luptă împotriva coronavirusului. Președinta SMF din Iași spune că a avut pacienți care au fost diagnosticați cu coronavirus, dar nu a fost anunțată.

„Nu e nimic normal din ceea ce se întâmplă. În acest moment, noi, medicii de familie, nu avem nicio evidență a pacienților noștri diagnosticați cu coronavirus, și asta pentru că nu ne anunță nimeni. Practic, eu am primit în cabinet pacienți asimptomatici și despre care am auzit de la alți pacienți că au fost pozitivați la infecția cu coronavirus. Pe mine, ca medic de familie, nu mă anunță nimeni. Nu mă anunță nici spitalul la care se internează pacientul, nici Direcția de Sănătate Publică și nici pacientul. Noi nu știm, practic, pe cine avem în fața noastră. Să nu mai spun că sunt medici de familie din mediul rural care sunt nevoiți, din lipsa unui medic epidemiolog, să se ocupe ei de anchetele epidemiologice. Menționez că aceștia au pregătire relativă și asta pentru că nu e specializarea lor”, mai spune președinta SMF din Iași.

Comentarii
 • Nu vă mai ajunge. CÂND PLECAȚI ÎN LUMEA CELOR DREPȚI CE LU-AȚI CU VOI…. BANI BANI ĂSTA VĂ OMOARĂ LACOMI CE SUNTEȚI

 • In perioada de urgenta nu aveai cu cine sa stai de vorba daca aveai un bolnav decit cu medicul de familie. Singurul care a acordat asistenta medicala la domiciliu pina in ultima clipa.
  Nu trebuie sa facem diferente intre medici
  Fiecare a facut ce i s a cerut. Cinste tuturor medicilor si asistentelor atit cei de familie cat si cei din spitale.

 • Pentru ce sa primeasca 2500 lei medicul de familie de la cabinetul medical din Copou? Pe perioada pandemiei nici macar nu a fost la serviciu. Usa cabinetului este incuiata si tb sa suni ca sa-ti deschida asistenta dupa vreo jumatate de ora de asteptare afara in ploaie ca sa-ti primesti o reteta sau o trimitere la medicul specialist din spitale. Medicul de familie nu te vede nici nu te consulta daca este vreo urgenta.

 • Aveți dreptate, doamna doctor. Medicii de familie au răspuns în această grea perioadă tuturor nevoilor medicale ale pacienților, în condițiile în care aceștia nu au avut acces la spitale.Ați suplinit și munca medicilor din spitale care au fost exclusiv cantonați pe pacienții cu acest virus sau suspecți de acest virus. V-ați expus foarte mult, ați dat dovadă de înaltă conștiință profesională, de inalt umanism, fiind mereu alături de pacienți , neștiind dacă acestia nu sunt cumva purtători de virus. Aveți și dumneavoastră familie, copii, nu e cu putință să nu vă fi fost asigurate dezinfectante, măști etc. Acest spor la salariu va discriminează și nu este corect, aveți aceleași drepturi să le primiți, nu vă lăsați!. Eu va mulțumesc. Dumnezeu să vă ocrotească!

 • Care-i problema? Ce daca suntetilasati la urma? De ce trebuia sa fiti primii,cand si asa mare lucru nu faceți! Aveți tupeu,nu gluma!Ultimii trebuiau sa fie medicii care au tratat bolnavii cu Covid si si-au pus viața in pericol?

 • Au drepate, e vorba de o crasa discriminare: Adică de ce ei, medicii, sa primeasca IN PLUS 2500 lei, pe langa vreo 15000 si omul muncii care produce plus valoare din care sunt platiti ei, bugetarii, sa primeasca chiar mai putin decat „mizilicul” lor de 2500? Cat tupeu!!!!!!!

 • daaa… au lucrat… la telefon…. cam cit de un video chat macar, sa nu cistige ?! …la cistiguri inainte, la consultatii … mai putin ca sintem „eroi” nu putem asa-oricum

 • daaa…. au lucrat …la telefon …macar cit de un video chat sa nu cistige ?! …la cistiguri inainte! …la consultatii …mai putin ca sintem „eroii din linia intai”!

 • Doamne doctorite si domnilor doctori, dv. stiti cat castiga un asistent universitar sef de promotie, dupa 9 ani de invatat (licenta 4 ani, master 2 ani si doctorat 3 ani) ? Va spun eu: aprox. 2600 lei, adica cat primiti dv. bonusul de Covid pe langa salariile nesimtite de 15000 lei sau 20000 lei sau chiar 30000 lei (cu garzi). Sa le fie rusine guvernantilor de toate culorile pentru grija pe care o au fata de cei mai buni absolventi ai facultatilor, care isi doresc sa-si faca o cariera universitara. Asta daca nu vor pleca din tara, asa cum au facut majoritatea lor.

Adauga un comentariu