Matias Crîșmaru se luptă, de 4 ani, cu o formă rară de cancer, Sarcomul Ewing. Părinții, Sorin Constantin și Ramona Crîșmaru, au aflat că băiatul are o problemă de sănătate după ce, în anul 2020, s-a lovit la ochiul stâng. Ceea ce părea un simplu hematom era, de fapt, o boală gravă. Din cauza lipsei de implicare a medicilor din Iași, mama lui Matias a hotărât să caute salvarea pentru fiul său la o clinică din Istanbul
După ce a fost diagnosticat cu cancer, Matias Crîșmaru a petrecut un an la Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii „Sf. Maria” Iași, unde a urmat 10 cure de chimioterapie. Deși totul părea să meargă spre bine, la 4 ani după primul diagnostic, părinții lui Matias Crîșmaru au aflat că micuțul se confruntă cu o recidivă. Deoarece, în România, tratamentul nu era personalizat, Sorin Constantin și Ramona Crîșmaru au hotărât ca de această dată să apeleze la o clinică din Istanbul.
Din cauza neimplicării medicilor din Iași, Ramona Crîșmaru a luat o decizie dureroasă: „Nu prea erau interesați de pacienți”
Sorin Constantin și Ramona Crîșmaru sunt internați, de două săptămâni, la Istanbul, cu băiețelul lor. Până în prezent, Matias a făcut o cură de chimioterapie care a costat 5.500 de euro, pentru a continua tratamentul, familia are nevoie de ajutor financiar. Ramona Crîșmaru regretă acum că nu a plecat din țară de prima dată ce a aflat că Matias suferă de cancer.
„Băiețelul a început, deocamdată, prima cură de chimioterapie. Toată cura asta a durat trei zile. El are o tumoră la ochișorul stâng, o recidivă, de fapt. La trei anișori, a avut un cancer și a făcut chimioterapie în țară. După 10 cure de chimioterapie s-a vindecat, dar acum, după 4 ani, cancerul a recidivat cu metastaze la coloană și la oase. Totul a început de la o căzătură pe ciment, după 3 săptămâni, i s-a umflat ochișorul. Noi am zis că poate e vorba de un hematom, nu a avut simptome cum că ar fi vorba de cancer și nu am mers la spital. După 3-4 săptămâni, i s-a umflat ochișorul și atunci am venit la Iași, la Spitalul «Sf. Maria», iar atunci ne-a spus medicul că ar avea o tumoră.
Eu nu am crezut asta, am crezut că e de la căzătură. Nu am fost siguri de diagnosticul pe care l-am primit. La Spitalul «Sf. Maria», s-a încercat să fie operat, dar nu s-a reușit. Trei ore a durat operația, i-a luat biopsie așa cum a putut, din trei locuri. Țesutul a fost trimis la București, iar după 14 zile am primit rezultatul și am aflat că are Sarcom Ewing. După asta a început chimioterapia, nu s-a mai încercat să fie operat, pentru că era prea riscant pentru el. Părea să fie bine, nu mai apărea nimic, pentru că a făcut și PET-uri (n.r. – Tomografie cu Emisie de Pozitroni). În ultimii doi ani, nu ne-au mai chemat la Iași, făceam CT-urile și PET-uri la un an, normal ar fi trebuit făcute la 6 luni.
Medicii de la «Sf. Maria» nu prea erau interesați de pacienți. Am stat un an internată acolo cu el, dar prin ce am trecut și prin ce chinuri a trecut copilul meu. Este o totală lipsă de interes față de copiii. Poate dacă aș fi venit mai de mult în altă țară, nu aș fi ajuns acum aici”, a declarat Ramona Crîșmaru.
Matias Crîșmaru are șanse să se facă bine, dar pentru asta are nevoie de sprijin financiar
În februarie 2024, Matias Crîșmaru a ajuns din nou la Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii „Sf. Maria” Iași. Deși medicii le-au spus părinților că băiețelul are o recidivă, au refuzat să creadă că acest lucru li se întâmplă chiar lor. Matias Crîșmaru este internat la o clinică din Istanbul, unde este însoțit de ambii săi părinți.
„Aici este total un altfel de comportament din partea medicilor, doar că partea financiară ne stresează foarte mult. Noi suntem acum în Istanbul pentru investigații, pentru a realiza un CT, RMN, markeri tumorali și pentru a i se lua probe pentru biopsie. Tumora de la ochi are acum 5 centimetri, am stat prea mult. Noi l-am internat la «Sf. Maria» în luna februarie, dar a fost răcit, motiv pentru care nu a fost internat pe oncologie. Noi am fost să-i facem CT de urgență, că avea ochișorul umflat, răceala era o nimica toată. Doctorul oncolog nu a vrut să-l interneze la oncologie și a stat cu ochiul umflat și însângerat o săptămână. În timpul ăsta, soțul meu, care a fost internat în spital cu băiețelul, l-a mai dat cu uleiuri esențiale și părea să se mai dezumfle. Înainte de asta, el a căzut la grădiniță.
Căzăturile astea au fost parcă pentru a ne împinge să mergem la medic. A căzut la grădiniță, i-a pus piedică un copil și a căzut pe operație. A început să se umfle din nou și așa am depistat recidiva. Când am aflat prima oară că are cancer, era început de pandemie, nici nu vreau să-mi amintesc prin ce am trecut. Când am ajuns în februarie la «Sf. Maria», ne-au spus din prima că e recidivă, dar noi am tot sperat că e hematom. Noi aveam speranțe, având în vedere că oncologul său nu s-a mai ocupat deloc de el în ultimii 2 ani, dacă ne-ar fi spus să facem CT și PET, poate am fi descoperit mai devreme recidiva. Ultimul CT l-am făcut în 2022 și era curat. Singurele lucruri care ne puneau pe gânduri erau că nu mânca, el nici după chimioterapie nu mânca, nu avea poftă de mâncare.
Când mergeam la medic și îi spuneam, îmi zicea că așa sunt copiii. Nu era în regulă, cred că trebuiau să ne mai dea niște suplimente, un tratament care să-l ajute după chimioterapie. Până la recidivă, el era un copil activ, se juca, sărea, în ultima perioadă, tot spunea că îl dor oasele, eu am zis că durerile sunt de la faptul că e în creștere. El lua un singur kilogram în greutate pe an”, a povestit mama băiatului.
Deși nu regretă decizia de a pleca din țară pentru a-l salva pe Matias, Ramona Crîșmaru a mărturisit printre lacrimi că a trebuit să oprească alăptarea fetiței sale. Preocupată pentru soarta fiului său, femeia a și uitat că fetița sa mai mică a împlinit, în data de 10 martie 2024, un anișor.
„Mai am acasă un bebeluș, o fetiță, îl alăptam, dar le-am lăsat cu sora și cu mama. Are 11 luni, de fapt, stați, că pe 10 martie a împlinit un an. Nici măcar nu mi-am dat seama că a făcut un an, Doamne. A făcut un anișor și eu nu mi-am dat seama. Am două săptămâni de când sunt internată aici, am plătit 5.500 de euro pentru un pachet de investigații, am rămas pe zero. Acum a început cura de chimioterapie, am mai strâns câțiva bănuți, am plătit și pentru asta, a costat 3.300 de euro. Dacă are nevoie de sânge, trebuie să mai dăm 1.000 de euro. Doctorii de aici ne-au spus că sunt șanse să se facă bine. Aici nu face un tratament standard, așa cum a făcut în România, ci e un tratament personalizat. În România, i-a făcut tratamentul, nu i s-a mai făcut CT, nu conta dacă merge sau nu, cât suportă corpul lui, el în țară era la pământ”, a mărturisit Ramona Crîșmaru.
Cezar Irimia: „În România, nu se practică o astfel de medicină personalizată”
Și Cezar Irimia, președintele Asociației Bolnavilor de Cancer din România, atrage atenția asupra faptului că, în România, pacienții bolnavi de cancer nu beneficiază de tratament oncologic personalizat.
„Din păcate, asta e situația în România. Este tristă, am rămas singurul care se mai ceartă cu acești iresponsabili care conduc sistemul de sănătate din țară. Nu este doar o mamă care a sesizat acest lucru, avem mult mai multe mame disperate care sesizează neajunsurile din sistem, chiar lipsa banilor pentru investigații, care duce la întârzierea începerii tratamentului. Încercăm să ajutăm, am sesizat autoritățile, dar acestea, ca de obicei, sunt surde la plânsele mamelor din România. Nu ne mai miră nimic, pentru că în statistica europeană suntem țara cu cele mai multe morți evitabile în patologia oncologică, copii și adulți, și pe ultimul loc la finanțarea sistemului.
La noi nu funcționează sistemul, nu se știe traseul pacientului, nimeni nu răspunde pentru acești pacienți. Cât despre tratamentul personalizat, există o lege inițiată și promulgată anul trecut, unde se vorbea despre teste genetice, unde interveneau tratamente personalizate în urma investigațiilor de imagistică și de laborator, care dădeau o mai mare șansă pacienților cu cancer, mai ales copiilor. În România, nu se practică o astfel de medicină personalizată decât foarte rar. Tratamentele sunt date după niște criterii doar de ei știute, numite protocoale terapeutice, care nu fac decât să îngrădească, de fapt, accesul pacienților la tratamente personalizate”, a declarat Cezar Irimia, președintele Asociației Bolnavilor de Cancer din România.
Persoanele care doresc să-l ajute pe Matias să învingă cancerul pot dona orice sumă de bani în unul dintre conturile RO88BTRLRONCRT0398728601 (LEI) RO38BTRLEURCRT0398728601 (EURO) SWIFT BTRLRO22, Titular Crismaru Sorin Constantin și RO92BTRLRONCRT0315112201 (LEI), Titular Crismaru Ramona Florentina.
Medicul oncolog, la puscarie.
Iar cersetorie ? Bolnavul minor este asigurat prin efectul legii. Statul deconteaza fiecare banut folosit la tratament. Prin efectul legii. Dar patriotilor astora le-ar pica bine si niste bani si niste publicitate, ca doar nu degeaba vorbesc de rau un spital de elita unde se trateaza bolnavi inclusiv din judetele limitrofe. Pentru aia e bun, pentru astia nu e. Deci, hai cu miloaga.
,,PLM” a dat naștere la un pui și mai drăguț ,,PZD”.
Dacă este ,,PLM” de ce să nu fie și ,,PZM”!
Ai dreptate, Gland. În curând și tu vei naște un pui: Labia 🙂
Glad este nevasta mea.