Titlurile zilei

Medicii din prima linie în lupta cu coronavirusul nu au primit niciun leu pentru dotarea cu materiale de protecție! Fiecare doctor se poate contamina. Unele cabinete ar putea fi închise

Publicat: 17 mart. 2020

Revoltă în rândul medicilor de familie din Iași! Deși se ocupă de mii de pacienți și pot intra oricând în contact cu suspecți de coronavirus, nu primesc materiale de protecție. Fiecare zi reprezintă o expunere extrem de mare și stau cu frica în sân că s-ar putea contamina.

Deși medicii de familie se ocupă în mod direct de starea pacienților aflați în autoizolare, aceștia nu sunt susținuți financiar de către Ministerul Sănătății. Nu și-a ridicat nimeni niciun semn de întrebare privind materialele de protecție pentru cei care luptă în prima linie. Practic, pe lângă munca pe care o depuneau până în prezent, li s-a adăugat ca responsabilitate și monitorizarea pacienților suspecți de coronavirus. Cu toate acestea, Ministerul Sănătății nu le oferă nicio susținere financiară pentru achiziționarea materialelor de protecție și dezinfectante.

Extrem de expuși la contaminare

În această perioadă critică, tot sistemul medical ieșean s-a mobilizat în folosul pacienților suspecți sau diagnosticați cu coronavirus. Medicii de familie ieșeni se expun unor riscuri greu de manageriat. Nu au primit niciun echipament de protecție de la Ministerul Sănătății și toate costurile aferente sunt suportate din propriul buget. Toți pacienții veniți din zonele cu risc se prezintă înainte de toate la medicul de familie. Acesta este cel care îi supraveghează pe întreaga perioadă de autoizolare. Nu știu niciodată cine intră în cabinet, dacă în fața lui este sau nu un pacient infestat cu coronavirus. Zilnic, trăiesc cu frica în sân că ar putea fi ei următoarele victime ale noului virus.

„Nu suntem susținuți”

Medicii de familie ieșeni și-au dotat cabinetele cu toate materialele necesare pentru protecție împotriva virusului COVID-19. Aceștia au redus numărul de programări și sugerează ieșenilor să evite deplasarea la cabinet și să apeleze la serviciile medicale, mai întâi telefonic.

„Medicii de familie ieșeni au fost nevoiți să-și achiziționeze singuri materiale de protecție și dezinfectante. Nu au primit absolut niciun ajutor financiar. Deși ne expunem extraordinar de tare, nu suntem susținuți. Este o perioadă aglomerată și tensionată pentru că medicii de familie monitorizează toți pacienții aflați în autoizolare. În aceste momente, activitatea se desfășoară fără restricții foarte mari. În schimb, sugerăm pacienților să ne contacteze telefonic și să evite pe cât posibil deplasarea la cabinetele medicale. Telefonic, aceștia pot expune medicilor problematica, iar aceștia le vor oferi soluții. La fel se procedează și în cazul centrelor de permanență”, spune dr. Anca Deleanu, președinta Societății Naționale a Medicilor de Familie, filiala Iași.

Ce se întâmplă dacă se îmbolnăvesc?

O altă problemă ridicată de medicii de familie ieșeni este faptul că, intrând în contact direct cu suspecții de coronavirus, riscul de contaminare este foarte mare. Întrebarea pe care și-au pus-o în tandem este:

„Ce facem cu cabinetele dacă ne îmbolnăvim sau trebuie să intrăm în autoizolare?”. La această întrebare, președinta Societății Naționale a Medicilor de Familie caută răspuns. „În momentul în care o persoană care a fost în autoizolare și a fost monitorizată de medicul de familie este declarată cu coronavirus, atunci medicul respectiv trebuie să intre obligatoriu în autoizolare. Nu știm însă ce se va întâmpla cu cabinetele acestora”, încheie dr. Anca Deleanu.

Comentarii
  • Păi CABINETELE sunt ,,PRIVATE , Banii îi iau domnii DOCTORI dupăNr de înscriși ! Ei sunt ADMINISTRATORI, Angajatori , Prestatori – în punga lor intră ce decontează la casă 1! Cabinetul medical de familie e o întrprindere PRIVATĂ ! Patronului care lucrează cu STRUNGURI îi aduce cineva (STATUL) cuțite, fier, curent ??? Nu domnii titulari de CABINETE trebuiau să aibă de toate !? -Dacă nu-i așa inseamnă că îmi cer SCUZE 1 SUNT un biet AUTIST !

  • D-le „JUST”, bine te-a caracterizat „ANONIM”. Aici e vorba de problema NATIONALA! Statul trebuie sa asigure TOT(ce unitatea nu isi poate asigura) din rezerve proprii!!! Aici nu mai vorbim de profit sau pierderi, ci de soarta NATIUNII…, PROSTOVANE! Medicul este dator sa faca tot ce poate, dar nu sa-si RISTE VIATA pentru altcineva, nimeni si nimic nu-i poate cere asta!!!

  • Dacă eram în China, managerii de spitale erau puși la zid și impuscati. La Iași în spitale nu sunt echipamente de protecție pentru personalul medical cu excepția câtorva măști din hârtie însă se operează în draci persoane venite din Italia care au fentat izolarea sau carantina.(să trăiască domn doctor care ia pliculetul si fraierii de asistenti află de la pacienți de prin ce țări vin acestia)

  • Ai dreptate draga autistule cu mintea logica. medicii care sunt privatizati trebuie sa-si procure echipament de protectie din incasarile personale. daca erau salariati de stat , atunci situatia e diferita.

Adauga un comentariu