Medicii specialişti atrag din nou atenția asupra pericolului în care își pun sănătatea urmând ”sfaturile” industriei create în jurul modalităților prin care se propune detoxifierea organismului, fie că e vorba despre diete, suplimente alimentare, sucuri sau diferite strategii mai complexe, care pot include şi proceduri invazive.
Există o multitudine de diete ce pretind că asigură detoxificarea organismului, fără a prezenta o dovadă ştiinţifică sau a preciza care sunt aceste substanţe toxice pentru organism.
Fie că este vorba despre un regim în care se consumă numai sucuri verzi sau se bea doar anumite lichide – apă sărată, apă cu lămâie, ceaiuri, smoothie-uri – fie de folosirea unor metode precum clismele sau laxativele, din punct de vedere medical niciunul dintre acestea nu constituie un stil de viaţă sănătos şi echilibrat.
Organismul se ”intoxifică” și se ”detoxifică” în fiecare zi
”Sunt multe mituri amestecate cu jumătăţi de adevăr. Nu poţi să te detoxifici în cure din acestea de şapte zile şi apoi să mănânci timp de două-trei săptămâni ce vrei. În mod fiziologic, organismul se «intoxică» şi se «detoxifică» în fiecare zi.
Pentru că alimentele pe care le mâncăm conţin substanţe necesare organismului, dar conţin şi substanţe care nu sunt necesare sau care, unele, sunt chiar potenţial periculoase“, explică prof.dr. Cristian Serafinceanu, medic primar de diabet, nutriţie şi boli metabolice, medic primar nefrolog, şeful Centrului de dializă de la Institutul Naţional de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice ”Dr. N.C.Paulescu“ din Bucureşti.
Organismul reține substanțele de care are nevoie şi elimină restul. Şi asta se petrece după fiecare masă. Prima etapă după ce se absorb alimentele este ficatul.
”După fiecare masă este această perioadă postprandială în care ficatul selectează acele substanţe care sunt utile organismului, alege principiile alimentare, cum spunem noi. Adică glucidele, hidraţii de carbon, lipidele, proteinele, substanţele minerale şi aşa mai departe.
Tot ce e inutil sau potenţial toxic modifică prin nişte reacţii chimice şi fie le elimină prin bilă – înapoi în intestin şi apoi se elimină prin scaun -, fie în sânge – şi ajung în rinichi, de unde sunt eliminate prin urină. Deci, asta e fiziologic.
Acest ciclu de «intoxicare/detoxificare» are loc în fiecare zi. Acesta este motivul pentru care curele acestea de detoxificare sunt un mit şi o stupizenie. Nu poţi să faci o cură de detoxificare de şapte zile şi apoi trei luni să stai liniştit că te-ai detoxificat. Este o activitate fiziologică care are loc continuu. În fiecare zi“, explică prof.dr. Cristian Serafinceanu.
Ce nu se absoarbe din intestin ajunge în intestinul gros şi acolo suferă nişte transformări bacteriene. ”În intestinul gros se află foarte multe bacterii care formează microbiomul. Şi bacteriile acestea sunt foarte utile, ele îşi fac treaba şi detoxifică, la rândul lor“, adaugă prof.dr. Cristian Serafinceanu.
Una dintre cele mai des întâlnite referitoare la detoxificarea organismului este aceea că ficatul ar avea nevoie de aşa ceva, fără a putea preciza care sunt substanţele care îi fac rău.
”Alcoolul, de exemplu, este destul de des consumat şi oamenii uită faptul că el poate afecta ficatul. Nu putem preciza care este doza de la care apare toxicitatea.
În practica medicală, am întâlnit pacienţi care declarau un consum de 50 de mililitri de ţuică, zilnic, şi care aveau modificări ale probelor hepatice, dar şi pacienţi cu un consum mediu de un litru de bere pe zi şi ale căror transaminaze hepatice (enzime care se găsesc în ficat – n.red.) erau în limite normale“, afirmă dr. Mihaela Posea, medic specialist de diabet, nutriţie şi boli metabolice, doctor în medicină, de la Clinica Smart Nutrition din Bucureşti.