În Clinica de Oftalmologie de la Spitalul Clinic de Urgență „Sf. Spiridon” din Iași, săptămânal, ajung aproximativ 3 cazuri de ulcere corneene severe. Majoritatea pacienților ignoră, până în ultimul moment, faptul că au un corp străin la nivelul ochiului și merg la unitatea medicală atunci când apar modificări grave ale corneei
În prezent, medicii oftalmologi se confruntă cu neatenția pacienților care au început să-și curețe grădinile. O altă problemă este reprezentată de faptul că foarte mulți încearcă să se trateze singuri, folosind diferite picături din farmacii, care de cele mai multe ori nu fac decât să agraveze situația.
Pacienții refuză să vină la medic și încearcă să se trateze singuri de ulcere corneene severe
Unii pacienți nici nu știu să-și administreze corect picăturile. Medicii spun că există persoane care ating flaconul de pleoape sau de gene și îl contaminează sau îl țin deschis și îl folosesc timp îndelungat.
Medicii ieșeni trag un semnal de alarmă, spunând că este vorba despre persoane adulte și că aceste cazuri sunt tot mai multe.
„În Clinica de Oftalmologie este o perioadă în care ajung foarte mulți pacienți cu ulcere corneene severe. Acest lucru se întâmplă pentru că lumea a început curățenia, curăță copacii, grădinile, face curățenie și prin casă pentru că se pregătesc pentru sărbătorile de Paște. Atunci apar corpi străini la nivelul corneei. Avem cel puțin 2-3 cazuri pe săptămână, este vorba despre persoane adulte”, a declarat prof. dr. Camelia Bogdănici, șefa Clinicii de Oftalmologie a Spitalului Clinic Județean de Urgență „Sf. Spiridon” Iași.
Medic: „Ajung la spital chiar și după o săptămână, zece zile”
Medicii oftalmologi spun că pacientul ar trebui să vină la spital chiar și în condițiile în care este vorba despre o traumă mică la nivelul ochiului, ce se poate agrava.
„Mulți pacienți neglijează corpul străin de la nivelul ochiului și ajung la spital chiar și după o săptămână, zece zile, când deja apar modificări foarte grave la nivelul corneei. În momentul în care există chiar și o traumă mică la nivelul ochiului, să vină la spital, nu să aleagă, în primă fază, farmaciile, de unde să-și achiziționeze diverse picături pentru ochi, pentru că există posibilitatea ca aceasta să fie contraindicate, sau dacă există și simt că au un corp străin, pentru că am avut pacienți care au știut că au un corp străin, să vină pentru extracția corpului străin”, adaugă prof. dr. Camelia Bogdănici, șefa Clinicii de Oftalmologie a Spitalului Clinic Județean de Urgență „Sf. Spiridon” Iași.
Medicii ieșeni spun că este o situație delicată și atunci când vine vorba despre alergiile sezoniere, anume conjunctivitele virale, care pot fi tratate doar la medicul oftalmolog. Și în aceste cazuri, pacienții preferă să se trateze singuri, fiind influențați de reclamele care se difuzează în mod agresiv la televizor. Astfel, multe persoane ajung în farmacii mai întâi, decât la medicul oftalmolog.