Eveniment-Social

Medicii rezidenţi vor putea să-şi desfăşoare activitatea în spitalele private şi militare

Publicat: 12 dec. 2019
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Medicii rezidenţi vor putea să-şi desfăşoare activitatea în spitalele private şi militare

Guvernul a adoptat o ordonanţă de urgenţă. Vizaţi de aceasta ordonanţă sunt toţi medicii rezidenţi. Aşadar, medicii rezidenţi vor putea să îşi facă rezidenţiatul şi în spitalele private sau cele militare. Ministerul Sănătăţii este iniţiatorul acestei ordonanţe de urgenţă. Conform documentului, pregătirea în rezidenţiat se va defășura în mod descentralizat, regional, la nivelul centrelor universitare cu facultăţi de medicină, medicină dentară şi farmacie acreditate, prin departamentele de învăţământ postuniversitar medical, medico-dentar şi farmaceutic, inclusiv în cabinete medicale individuale de medicină de familie, precum şi în unităţi sanitare și unități medico-militare ale ministerelor cu reţea sanitară proprie, sau în unităţi sanitare aflate în administrarea unităţilor publice locale, transmite Ministerul Sănătății, printr-un comunicat de presă.

„De asemenea, pregătirea în rezidențiat se va putea desfășura și în cadrul unităților sanitare private și în instituțiile de învățământ superior particulare acreditate, care au în structură programe de studii universitare de licență în domeniul medicină, medicină dentară, farmacie, în condițiile îndeplinirii de către acestea a criteriilor și condițiile de pregătire în rezidențiat aprobate prin ordin al ministrului sănătăţii”, se arată în sursa citată.

Actul care a fost adoptat mai prevede şi reglementari în care sunt vizaţi coordonatorii de program în rezidenţiat, dar şi reglementări privind drepturile şi obligaţiile spitalelor. Nu în ultimul rând, în noile reglementari sunt vizaţi şi rezidenţii:

“Am reușit ca, într-un timp record, să organizăm în bune condiții concursul de intrare în Rezidențiat și să salvăm o generație de specialiști în condițiile în care înregistrăm o lipsă a resursei umane în sistemul sanitar. Prin reglementările de astăzi eliminăm inechitățile existente elaborând cadrul legal care dă posibilitatea formării unui număr mai mare de specialişti atât în sistemul public, cât și în unități sanitare private și instituții de învățământ superior particulare acreditate care îndeplinesc toate condițiile de pregătire. Astfel, toți cei care au obținut la concurs peste 60% din punctajul pe domeniu, vor intra în pregătire. Avem înregistrat un record privind numărul de rezidenţi pe care-l vom pregăti, estimam 7159 rezidenți, în România şi sperăm că efectele să se vadă în câţiva ani”, a spus Victor Costache, ministrul Sănătății

Adauga un comentariu