Local

Medicii veterinari protestează în fața sediului DSVSA Iași. Este a doua săptămână de manifestaţii

Publicat: 16 nov. 2020
Medicii veterinari continuă pichetarea în fața sediului DSVSA Iași

Luni, 16 noiembrie 2020, este a doua săptămână de proteste în fața sediului DSVSA. Medicii veterinari continuă pichetarea la Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor.

Medicii veterinari din Iași susțin că vor picheta în continuare în fața sediului DSVSA, nemulțumiți de faptul că au fost „păcăliți” cu salarizarea pentru o singură lună. Aceștia spun că deși trebuiau să obțină banii măcar pentru ultimele trei luni, autoritățile de la București au pus banii în conturi pentru luna septembrie 2020. Medicii amenință cu suspendarea activității dacă nu vor fi luate măsuri urgent de către ANSVSA

Medicii veterinari din Iași au protestat în ultima săptămână în fața sediului Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor și susțin că vor protesta până vor primi drepturile salariale cuvenite, așa cum prevede Legea 236/2019. Potrivit vicepreședintelui Colegiului Medicilor Veterinari din Iași, Autoritatea Națională Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) a plătit salariile specialiștilor numai pentru luna septembrie 2020.

„Noi am solicitat salariile din luna august până în prezent, deci pentru ultimele trei luni. Prin pichetarea sediilor DSVSA am mișcat ceva, dar nu suficient. Nu a apărut nicio hârtie oficială, salariile s-au plătit doar pentru o lună. O să continuăm să pichetăm sediile DSVSA”, susține Mihaela Doina Toma, vicepreședintele Colegiului Medicilor Veterinari din Iași.

Medicii veterinari din Iași vor continua protestele până vor primi drepturile salariale de la ANSVSA

Potrivit specialistului, fiecare din cei 86 de medici din comunele din Iași, de liberă practică, care au contract cu ANSVSA, trebuie să primească suma de 10.000 de lei lunar, începând cu luna august 2020. Medicii susțin că au nevoie urgentă de acești bani, altfel riscă falimentul. Mai mult, cheltuielile salariale, utilitățile și alte cheltuieli aferente funcționării unui cabinet s-au triplat în ultimii ani, iar din acest motiv medicii veterinari din Iași se tem că nu vor putea acoperi în continuare cheltuielile cu salariile angajaților și cele cu materiale sanitare necesare protejării împotriva COVID-19.

Medicii veterinari din Iași susțin că sunt la un pas de faliment după ce problemele financiare au crescut în ultimii ani

Faptul că medicii veterinari cu vechime nu câștigă suficient astfel încât să achite salariile angajaților este o problemă care s-a acutizat în ultimii ani. Potrivit medicului veterinar Gabriela Panove, care își desfășoară activitatea în comuna Belcești, tarifele pentru serviciile prestate nu sunt majorate din anul 2013.

„Orice medic veterinar de liberă practică nu-și poate desfășura singur meseria. Avem tehnicieni în spate, farmaciști, contabili, pe care trebuie să-i plătim. Eu am 5 angajați. Un medic, trei tehnicieni și un contabil. Pe toți trebuie să-i plătesc, iar numai contribuțiile la stat pentru salarii sunt de peste 7.500 de lei. Vă dați seama câți bani ne trebuie ca să supraviețuim măcar? Din cauza acestui blocaj noi suntem în faliment”, susține Gabriela Panove.

Adauga un comentariu