Actualitate

Medicul Adrian Marinescu, despre masca de protecție: „În două săptămâni lucrurile se pot schimba în bine“

Publicat: 31 iul. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Medicul Adrian Marinescu despre masca de protecție În două săptămâni lucrurile se pot schimba în bine
Adrian Marinescu, medic infecţionist la Institutul „Matei Balș“ din Capitală

Medicul Adrian Marinescu, specialist în boli infecțioase la Institutul „Matei Balș“ din București, a supus, referitor la masca de protecție, că purtarea acesteia de către toată lumea poate duce la îmbunătățirea situației în două săptămâni.

Adrian Marinescu susține, după publicarea bilanțului de astăzi de către Grupul de Comunicare Strategică, că masca de protecție, purtată corect, reprezintă o barieră atât pentru cel infectat, cât și pentru cel care o folosește ca pe o măsură de prevenție.

„Dacă toate măsurile devin o rutină, probabil că în două săptămâni am putea să avem un echilibru față de ceea ce avem acum. Dacă toată lumea poartă mască de protecție, așa cum sunt reglementările actuale, atunci cu siguranță lucrurile se vor schimba în bine”, a spus medicul Adrian Marinescu.

Medicul Adrian Marinescu, despre masca de protecție: Trebuie să devină o rutină

Specialistul în boli infecțioase la Institutul „Matei Balș“ din București crede că purtarea măștii de protecție corect și ori de câte ori este nevoie, alături de celelalte măsuri, devin o rutină, atunci situația se va schimba.

„Există un consens la nivel mondial. Masca purtată corect devine o barieră, atât pentru cel infectat care nu transmite, cât și pentru cel care vrea să prevină. Dacă e purtată corect, vorbim de masca chirurgicală, și de câte ori e nevoie, reprezintă cea mai bună măsură de prevenție și poate să ducă într-un interval scurt de timp la o îmbunătățire.

Și nu spun că lucrurile se vor întâmpla peste noapte. Nici eu nu cred că în zilele următoare vor fi schimbări în bine, n-ar avea când”, precizează Adrian Marinescu.

Avertisment pentru tineri

Medicul Adrian Marinescu îi avertizează pe tineri că deși se consideră de multe ori „imuni” în fața COVID-19, lucrurile nu stau deloc așa. Vorbim de persoane de vârstă medie, supraponderale, cu boli necunoscute.

„Vorbim în permanență doar de persoane în vârstă și de cei care au boli cronice știute, dar există persoane de vârstă medie care poate se consideră sănătoase, dar poate sunt supraponderale, au boli de care nu știu”, a spus medicul Adrian Marinescu.

Pot ajunge la Terapie Intensivă!

Specialistul în boli infecțioase a spus că nu puține au fost situațiile în care tineri au ajuns să facă forme grave după infectarea cu COVID-19 și să ajungă la Terapie Intensivă.

„Nu sunt rare situațiile în care aceste persoane fac forme severe și ajung la Terapie Intensivă. Atenție! Nimeni nu e ferit de infecție”, a precizat medicul Adrian Marinescu, care a atras atenția că, dacă într-o zi, numărul vindecaților este mai mic decât numărul noilor cazuri depistate, atunci e o problemă. Acest lucru demonstrează că transmiterea este accentuată.

Trebuie închis cercul vicios!

Medicul a menționat că spitalele de primă linie chiar au nevoie de ajutor și că doar închizând cercul vicios se poate trece peste această pandemie de COVID-19.

”Dacă numărul de cazuri va continua să crească în terapie intensivă, știți bine că e semnalul de alarmă pentru orice țară. S-a întâmplat și-n sistemele medicale avansate, sper să nu ajungem acolo, hai să luăm niște măsuri de acum. Nu e altă variantă! Ori trecem cu bine și închidem cercul ăsta vicios, ori vom continua pe perioade mai lungi de timp. Deja prognoza pe care o aveam e schimbată. Ne așteptam la o evoluție mai bună în vară, la perioade complicate în toamnă, se întâmplă altfel decât am prognozat. E un semnal de alarmă mai mult decât important”, a precizat medicul.

Adauga un comentariu