Actualitate

Medicul Adrian Marinescu, despre neimpunerea carantinei dacă te-ai vaccinat: „Riscul de transmitere este mult mai mic“

Publicat: 19 ian. 2021
Adrian Marinescu
Adrian Marinescu, medic infecționist la Institutul ”Matei Balș” din Capitală

Medicul Adrian Marinescu a vorbit marți, 19 ianuarie, despre decizia Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă (CNSU) privind neimpunerea carantinării pentru persoanele care făcut vaccinul anti-COVID-19.

Adrian Marinescu, specialist în boli infecţioase la Institutul „Matei Balş“ din Capitală, susține că în cazul acestor persoane riscul de a transmite mai departe este mult mai mic.

„Nu e vorba doar despre cei care revin în ţară. Şi cei care sunt contacţi direcţi scapă de izolare, dacă sunt vaccinaţi complet. Sunt două aspecte. În primul rând, obiectul principal este să nu te îmbolnăveşti. Ori nu faci deloc, ori faci o formă asimptomatică, ori foarte uşoară, dacă eşti vaccinat. În plus, la nivelul porţii de intrare, chiar dacă virusul pătrunde mecanic, el nu se va multiplica decât în măsură foarte mică. Asta înseamnă că riscul de a transmite mai departe este categoric mai mic“, a declarat Adrian Marinescu.

Adrian Marinescu: „Cei vaccinați nu vor pune presiune pe sistemul medical“

Specialistul în boli infecţioase la Institutul „Matei Balş“ din Capitală a adăugat că în momentul în care ii dintr-o ţară cu risc ridicat, dacă eşti vaccinat nu vei pune presiune pe sistemul medical.

„În al doilea rând, când vii dintr-o ţară cu risc ridicat, dacă eşti vaccinat nu vei pune presiune pe sistemul medical. Şi vei avea şi un risc mai mic de a transmite celor din jur. Asta nu înseamnă, însă, că nu respecţi aceleaşi măsuri de prevenţie, purtatul măştii, distanţare, etc. Când va fi o masă extinsă din populaţie vaccinată, lucrurile vor fi clare”, a mai spus Adrian Marinescu.

Decizie CNSU: Persoanele care au fost vaccinate cu a doua doză nu vor mai sta în carantină la venirea în România din zone galbene

Persoanele care vin din zone galbene scapă de carantină dacă au fost vaccinate cu a doua doză şi au trecut 10 zile de la imunizare, potrivit deciziei luate de CNSU.

„Instituirea excepţiei de la carantinare pentru persoanele care au fost vaccinate cu a doua doză (doza de rapel), dacă aceste persoane intră în România la mai mult de 10 zile după vaccinarea cu a doua doză. Acelaşi regim se aplică şi în cazul persoanei care este contact direct cu o persoană pozitivă, dacă momentul contactului a fost la mai mult de 10 zile de la vaccinarea cu a doua doză”, transmit reprezentanții CNSU.

De asemenea, a fost instituită posibilitatea ca şi persoanele care sunt contact direct cu un pacient pozitiv cu virusul SARS-COV-2 să iasă din carantină în ziua a 10-a, dacă efectuează un test în a 8-a zi, rezultatul acestuia este negativ şi nu prezintă simptomatologie specifică.

Persoanelor care sosesc în România din Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord li se aplică excepţiile de la măsura carantinei stipulate în Hotărârea numărul 1/2021 şi Hotărârea numărul 3/2021, dar şi excepţia de la carantinare în cazul în care au fost depistate pozitiv la testul COVID-19, dacă au trecut mai mult de 14 zile de la data confirmării, dar nu mai mult de 90 de zile de la acest moment.

Românii care revin din Regatul Unit ar putea scăpa și ei de carantină

De asemenea, şi pentru persoanele care intră în România din Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord poate fi analizată suspendarea temporara a măsurii de carantină, la fel ca pentru persoanele care sosesc în România din celelalte state aflate pe lista de risc epidemiologic, pentru situaţii deosebite care vizează participarea la evenimente familiale legate de naştere, căsătorie sau deces, deplasări pentru intervenţii/tratamente medicale în cazuri care nu suportă amânare (ex: afecţiuni oncologice, insuficienţă renală cronică – în program de hemodializă).

Persoanele care vin din Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord şi sunt exceptate de la măsura carantinării, respectiv persoanele vaccinate sau cele care au fost confirmate cu SARS-COV-2 şi sunt în perioada cuprinsă între 14 şi 90 de zile de la momentul confirmării, nu trebuie să prezinte rezultatul testului COVID-19 la intrarea în România.

Adauga un comentariu