Actualitate

Medicul Adrian Marinescu, despre vaccinul anti-COVID-19: „ Nu este niciun vaccin sută la sută sigur!”

Publicat: 02 dec. 2020
Adrian Marinescu la birou
Adrian Marinescu susține că cei mai mulți copii fac forme ușoare de Covid-19, dar că, în momentul în care apare respirația grea, părinții trebuie să sune la 112

Medicul Adrian Marinescu, specialist în boli infecţioase la Institutul „Matei Balş“ din Capitală, a vorbit meircuri, 2 decembrie, despre vaccinul anti-COVID-19.

Adrian Marinescu a declarat că în ciuda faptului că niciun vaccin nu este sigur, procentul de 95% este exact ceea ce avem nevoie.

„Sută la sută sigur nu este niciun vaccin. Dar, cu cât ne apropiem mai mult de procentul de 100%, adică 95%, este exact ceea ce avem nevoie. E important de spus că există informații încă din luna noiembrie că Marea Britanie va fi prima țară care va avea aprobările necesare. Asta nu înseamnă că nu vom avea în curând și pentru Uniunea Europeană.

Și ar trebui să înțelegem că România face parte din Uniunea Europeană și că pentru a obține această aprobare avem nevoie de raportul final din partea Agenției Europene a Medicamentului, care probabil că va veni undeva la finalul lunii decembrie, se vorbește chiar de data de 29. Imediat după, Comisia Europeană va fi cea care va avea ultuml cuvânt de spus. Deci decalajul care are loc între Uniunea Europeană și ceea ce se întâmplă în Marea Britanie probabil că va fi de doar câteva săptămâni”, a declarat Adrian Marinescu.

Adrian Marinescu: „Împreună cu personalul medical, vor fi vaccinate și persoanele vulnerabile“

Specialistul în boli infecţioase la Institutul „Matei Balş“ din Capitală a spus în legătură cu strategiile de vaccinare din Uniunea Europeană și Marea Britanie că acestea sunt asemănătoare. Adrian Marinescu a vorbit și despre vaccinarea personalului medical, a celor din serviciile medicale, a persoanelor cu afecțiuni cronice și a celor care sunt vârstnici.

„Împreună cu personalul medical, vor fi și persoanele vulnerabile. Acest lucru clar ni-l dorim și noi, dar rămâne de văzut dacă dozele care vin în prima tranșă din vaccin vor fi suficiente. Dacă vor fi suficiente, practic cele două etape, adică personalul medical și cei din serviciile medicale, vor merge împreună. Dar a doua etapă care se referă la persoanele vulnerabile, și aici mă refer la persoanele cu afecțiuni cronice și la cei care sunt vârstnici, va fi foarte apropiată de prima etapă. Depinde cât de repede vine tranșa a doua de vaccin”, a menționat Adrian Marinescu.

Marea Britanie a aprobat vaccinul Pfizer/BioNTech

Marea Britanie este prima ţară din lume care a aprobat vaccinul anti-Covid-19 al Pfizer/BioNTech pentru utilizare pe scară largă. Medicines and Healthcare products Regulatory Agency (MHRA), organismul britanic de reglementare a medicamentelor, a decis că vaccinul anti-Covid-19 produs de Pfizer/BioNTech, care oferă protecţie în proporţie de 95%, este sigur.

Imunizarea ar putea începe în câteva zile pentru oamenii din grupurile prioritare. Marea Britanie a comandat deja 40 de milioane de doze, suficiente pentru ca 20 de milioane de oameni să fie vaccinaţi (în câte două tranşe). Aproximativ 10 milioane de doze ar urma să fie disponibile curând.

Un purtător de cuvânt al Departamentului de Sănătate și Îngrijire Socială a declarat: „Guvernul a acceptat astăzi recomandarea MHRA de a aproba vaccinul Covf-19 Pfizer / BioNTech pentru utilizare.

„Urmează luni de studii clinice riguroase și o analiză aprofundată a datelor de către experții de la MHRA care au ajuns la concluzia că vaccinul și-a îndeplinit standardele stricte de siguranță, calitate și eficacitate. Vaccinul va fi disponibil în toată Marea Britanie începând cu săptămâna viitoare”, se arată într-un comunicat al Guvernului britanic.

Comentarii
Adauga un comentariu