Prima pagină » Actualitate » Medicul Adrian Marinescu, după noile restricții: „Unele ar trebui să facă diferența“

Medicul Adrian Marinescu, după noile restricții: „Unele ar trebui să facă diferența“

09 nov. 2020, 15:47,
în Actualitate

Medicul Adrian Marinescu, specialist în boli infecţioase la Institutul „Matei Balş“ din Capitală, a vorbit despre noile restricţii intrate în vigoare de luni, 9 noiembrie. Adrian Marinescu susține că unele dintre măsurile impuse s-ar putea să nu aibă efecte, dar altele ar putea duce la reducerea numărului de infectări.

„Nimeni nu va putea spune cu exactitate ce se va întâmpla în plan practic după aceste restricţii. Putem, însă, să ne gândim că, dintre aceste măsuri, unele probabil nu vor fi atât de eficiente. Mă refer aici la restricţionarea pe timp de noapte. E greu de crezut că va influenţa foarte mult. Sunt, de asemenea, şi măsuri care ar trebui să facă o diferenţă, ca de exemplu telemunca. Pentru că, aşa cum s-a demonstrat, la locul de muncă apar uşor focarele“, a declarat medicul Adrian Marinescu.

Medicul Adrian Marinescu: „Dacă nu respecţi principiul prevenţiei, pentru că spui că ştii acea persoană, e un risc“

Specialistul în boli infecţioase la Institutul „Matei Balş“ din Capitală consideră că

„Legat de petrecerile private, aici e de discutat. Petrecerea privată e una, faptul că oamenii se întâlnesc într-un grup numeros acasă e alta. Aia e nu e petrecere privată, dar totuşi regulile nu se respectă. Putem explica, legat de risc, că este ceva real. E vorba de familia extinsă, de grupul de prieteni şi cunoscuţi, nu de părinţi şi copii. Dacă nu respecţi principiul prevenţiei, pentru că spui că ştii acea persoană, e un risc, te poţi infecta!“, a precizat Adrian Marinescu.

„Peste aceste măsuri, ajungem la lucrurile mai mult decât restrictive. Dacă s-ar înţelege că orice persoană pe care o cunoaştem poate fi potenţial infectată, s-ar face diferenţa. Fiecare dintre noi trebuie să se ferească, nu e vorba de reglementare. Mai avem şi cazuri izolate de responsabilitate. Ei sunt o minoritate, dar fiind contagioşi, pot declanşa un focar”, a mai spus Adrian Marinescu.

Testarea în masă este o soluţie

Medicul de la la Institutul „Matei Balş“ din Capitală este de părere că o soluție pentru reducerea numărulu ide ifnectări este testarea în masă.

„Nu există testare în masă. Nu poate să o facă nimeni. Ar însemna că testăm milioane de oameni la intervale regulate de timp. Vorbim de testare extinsă. E o soluţie clară! Ideal ar fi să testăm măcar 1 la sută din populaţie pe zi. Dacă nu avem capacitate cu teste PCR, vor veni testele rapide şi putem aşa. E vorba de cel puţin 150.000 – 200.000 de oameni pe zi”, a mai spus medicul.

Ludovic Orban, după noile restricții anti-COVID: „Obiectivul este să oprim creșterea numărului de cazuri“

Premierul Ludovic Orban a declarat luni, 9 noiembrie, că obiectivul Guvernului este reducerea numărului de cazuri COVID-19 și a făcut un apel la români să nu lase „garda jos”.

„Obiectivul este să oprim creșterea numărului de cazuri. În acest sens, am și dispus aceste măsuri. Sigur, o dată ce oprim creșterea numărului de cazuri, există posibilitatea să intrăm pe un trend descendent în ceea ce privește numărul de infectări. Uitați-vă ce se întâmplă în toate țările europene! Vă aduc aminte că România a avut un set de măsuri anterior care a funcționat pe baza acestui sistem de indici, care a permis stăvilirea creșterii numărului de cazuri. România este pe locul 17 la nivel european ca număr de cazuri în ultimele 14 zile. Pe noi ne interesează să oprim creșterea numărului de cazuri”, a spus Ludovic Orban.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
14 decembrie 2024
14 decembrie 2024