National

Medicul Adrian Marinescu, despre vaccinul de la AstraZeneca: „E clar că aceste reacții adverse nu pot fi legate de vaccin”

Publicat: 18 mart. 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Medicul Adrian Marinescu despre vaccinul de la AstraZeneca E clar că aceste reacții adverse nu pot fi legate de vaccin
Adrian Marinescu, medic infecționist al Institutului Matei Balș din Capitală

Joi, 18 martie, medicul Adrian Marinescu a vorbit, la Antena 3, despre vaccinul de la AstraZeneca și despre decizia luată de Agenția Europeană a Medicamentului de a-l considera un vaccin sigur și eficient.

Medicul de la Spitalul „Victor Babeș” din București a afirmat că trombozele, care au apărut la unele persoane, după ce s-au vaccinat cu serul de la compania AstraZeneca, pot apărea și la cei care nu s-au imunizat. În plus, nu există date precise cu privire la o posibilă legătură între aceste reacții și serul de la AstraZeneca.

”Lucrurile sunt destul de clare. Așa cum s-a văzut din datele prezentate în ultimul timp, e clar că aceste reacții adverse nu pot fi legate de vaccin. Mai mult decât atât, trombozele apar și în cazul persoanelor care nu s-au vaccinat. Dacă e să facem o comparație, nu există date care să arate că odată ce ne-am vaccinat riscul este evident mai mare”, a precizat medicul Adrian Marinescu.

”Încrederea va fi recăpătată treptat. Oricum, măsurile pe care le-au luat alte țări, de a suspenda vaccinarea, nu au însemnat altceva decât măsuri de precauție. S-a așteptat un punct de vedere oficial și a fost o analiză. Nu a spus nimeni că în momentul în care s-a oprit vaccinarea cu AstraZeneca, mă refer la acele loturi, lucrurile erau clare. Nu!

S-a mers pe ideea de a fi analizată situația și de a se vedea dacă există o relație de cauzalitate. În moemntul în care s-a demonstrat că nu există și că nu există motive de îngrijorare, lucrurile au revenit, ceea ce se vede și astăzi”, a mai precizat el, la Antena 3.

EMA a decis! Vaccinul produs de compania AstraZeneca este sigur și eficient

Agenția Europeană a Medicamentului (EMA) a decis că vaccinul de la AstraZeneca este sigur și eficient în lupta cu virusul SARS-CoV-2.

Ca urmare a cazurilor de tromboze semnalate la unele persoane vaccinate cu serul de la AstraZeneca, mai multe țări ale Uniunii Europene au suspendat imunizarea cu acest ser. Cu toate acestea, Agenția Europeană a Medicamentului (EMA) a anunțat, în cadrul unei conferințe de presă, că beneficiile vaccinului dezvoltat de laboratorul suedez-britanic AstraZeneca sunt mai mari decât riscurile.

Emer Cooke, directorul EMA, a declarat:

„Este un vaccin sigur. Beneficiile vaccinului AstraZeneca depășesc riscurile. Nu este asociat cu o creștere a riscului general de evenimente tromboembolice sau cheaguri de sânge, adaugă ea, dar ”nu putem exclude definitiv o legătură între cheaguri și vaccin”

Ghidul vaccinului va fi actualizat. Va include o explicație în prospect cu privire la potențialul risc la care se supun persoanele, care se vor imuniza cu acest ser

Agenția va continua să studieze posibile legături între rarele evenimente trombotice și vaccin.

În plus, EMA a informat că va actualiza ghidul, pentru a include o explicație în prospect cu privire la potențialul risc.

”Aceste informații ar trebui să fie furnizate cadrelor medicale și publicului… (Împreună cu) semnele și simptomele, astfel încât să poată fi luate măsuri în timp util pentru a atenua aceste riscuri.”

Înainte de alte studii, schimbarea prospectului este o acțiune suficientă, afirmă Sabine Strauss, președinta Comisiei pentru siguranța medicamentelor.

Adauga un comentariu