Atenție, e (din nou!) alertă alimentară. Două loturi de file de somon norvegian afumat sunt retrase de la vânzare din magazinele Carrefour şi rechemate de clienţi din cauza prezenţei bacteriei Listeria monocytogenes sub brandul Carrefour Extra, nr. Lot/DLC: 08092023 / 08.09.2023 şi nr. Lot/ DLC: 17092023 / 17.09.2023. România a mai fost notificată privind prezența produselor congelate suspectate de a fi contaminate cu Listeria monocytogenes.
𝐀𝐭𝐞𝐧ț𝐢𝐞 !!! 𝐌𝐞𝐫𝐠𝐞ț𝐢 𝐥𝐚 𝐬𝐩𝐢𝐭𝐚𝐥/𝐜𝐨𝐧𝐬𝐮𝐥t𝐚ț𝐢 𝐮𝐧 𝐦𝐞𝐝𝐢𝐜 𝐝𝐚𝐜ă:
1. Ați mâncat alimente care au fost rechemate sau legate de un focar.
2. Aveți febră și alte simptome de listerioză , cum ar fi oboseală și dureri musculare.3.
3. Dacă sunteți însărcinată și apar simptome de alarmă precum apariția febrei, durerilor de cap însoțite de mialgii, artralgii, dureri lombare (mai ales în semestrul al treilea).
4. Dacă apar simptome de alarmă și faceți parte din grupele de risc (cu imunitate scăzută precum cei cu afecțiuni oncologice, cei cu transplant sau corticoterapie) ce pot dezvolta complicații serioase neurologice sau pulmonare: meningită, encefalită sau pneumonie.
Ce trebuie să știți:
1. Listeria este o bacterie rezistentă la refrigerare (2-8ºC ) ce se poate dezvolta în multe alimente.
2. Poate intra cu ușurință în lanțul nostru alimentar mai ales că sursele de Listeria includ omul, majoritatea animalelor, solul, vegetația și canalizările.
3. Gravidele au cel mai mare risc de infecție (de 20 de ori mai mare decât ceilalți adulți, 1 din 3 cazuri de infecție apar la viitoarele mămici) iar bacteria traversează placenta și ajunge la făt ducând la numeroase complicații ale sarcinii.
4. La adulți infecția poate fi cu ușurință trecută cu vederea sau neglijată întrucât simptomele sunt minore sau ușoare (asemănătoare gripei, digestive sau infecții de tract urinar).
Până când legea Ciuhodaru privind predarea educației pentru sănătate în școlile din România va fi adoptată e bine de știut:
1. Listeria este a treia cauză de deces din cauza bolilor alimentare în Statele Unite.
2. Căldura distruge bacteria, refrigerarea nu!
3. Se poate dezvolta în mâncarea din frigider.
4. Există teste de diagnostic (bine de făcut înainte de sarcină).
5. Poate fi tratată prin administrarea de antibiotice.
Pentru a reduce riscul de infecție:
1. Evitați alimentele gata preparate reci.
2. Atenție la alimentele cu risc carnea insuficient gătită, salatele preambalate și înghețata depozitată/ transportată necorespunzător.(,,nu foarte înghețată”).
3. Respectați regulile de igienă individuală.
4. Gătiți bine orice preparat.
5. Dacă utilizați cuptorul cu microunde asigurați-vă că mâncarea este complet încălzită (inclusiv în centrul farfuriei).
6. Depozitați separat în frigider alimentele gătite de cele negătite sau crude astfel încât să nu vină în contact unele cu altele.
7. Niciodată NU consumați alimente la care aveți dubii privind prepararea, conservarea sau valabilitatea.
Scurtă istorie:
1. Bacteria e denumită după medicul englez Joseph Lister, părintele chirurgiei moderne, ce a promovat utilizarea antisepticelor în vederea reducerii riscului de infecții.
2. Doar din 1980 se cunoaște faptul că poate fi transmisă oamenilor prin alimente.
Chiar am simtit lipsa domnului medic. Chiar ne intrebam daca nu s-a pensionat, nu de alta dar a lipsit o singură zi din ziar si 3 băbuțe au amenințat că nu-și mai ridică pensia de pe card dacă domnu’ medic lipsește o zi de la apel.
Pe lângă ambrozie, somon norvegian, cum sa ne ferim de secetă,etc…dorim sa ne răspundă la următoarea întrebare: merită cele 2 „doctorițe” de la maternitatea Botoșani ce au lăsat o fată de 25 ani să moară in chinuri ( din cauză că dormeau în timpul gărzii) să facă pușcărie pe viață ?!?
Așteptăm răspunsul cu maximă considerațiune !
P.s: nu vrem sa pățim și în spitalele din Iași ca să moară tineri din cauza unor medici ,,somnoroși” !