Medicii specialiști spun că un copil poate purta masca de protecție timp de oră, fără să aibă nicio problemă. Cu toate acestea, există condiția ca acesta să ia apoi o pauza în aer liber de câteva minute, dar distanța socială să fie respectată.
Mihai Craiu, renumitul medic pediatru, recomandă modelul țărilor scandinave, în care elevii ies în curtea școlii la intervale regulate de timp. În cazul țării noastre, „copiii ar putea să iasă două minute la fereastră, fără mască”, a propus medicul.
Medicul Mihai Craiu, sfaturi pentru elevi și profesori
De asemenea, medicul a recomandat cinci măsuri, care trebuie luate în același timp, pentru ca elevii să se protejeze de noul coronavirus. Astfel că, elevii care prezintă simptome de infectare cu SARS-CoV-2, să nu vină la școală. Masca trebuie folosită atât de elevi, cât și de profesori, zona ochilor trebuie evitată să fie atinsă cu orice preț, iar distanțarea socială să fie menținută cu strictețe.
O recomadare pe care insistă medicul Mihai Craiu este aerisirea claselor, fiindcă numai așa pot fi împiedicați aerosolii cu încărcătură virală să se acumuleze.
„Dar în România ne trage curentul, mă tem că o să stăm cu geamurile închise”, a spus medicul, care îi asigură pe oameni că nu îi va trage curentul.
Mihai Craiu, medic pediatru, despre COVID-19 la copii: ”Pentru copiii anterior sănătoşi, părinţii nu ar trebui să aibă niciun fel de motiv de îngrijorare”
Mihai Craiu, medic primar pediatru, a transmis părinților că nu trebuie să aibă motive de îngrijorare din cauza noului coronavirus, deoarece s-a descoperit că proporţia de pacienţi spitalizaţi este extrem de mică la copiii până în 9 ani. Acesta subliniază că ei reprezintă sub un procent din toţi bolnavii confirmaţi cu infecţia COVID-19 în lume.
„În principiu, pentru copiii anterior sănătoşi (n.r. infecţiei cu noul coronavirus), părinţii celor mai mulţi copii din România nu ar trebui să aibă niciun fel de motiv de îngrijorare. Pentru că toţi ceilalţi copiii de etnie caucaziană din ţări europene, Franţa, Germania, Marea Britanie, SUA, vorbesc de copii cum sunt imensa majoritate a copiilor români care nu au background etnic diferit, cum ar fi în Statele Unite, unde sunt afroamericani mai mulţi sau în zone unde există copii de origine asiatică. La copiii caucazieni anterior sănătoşi de vârstă mică, însemnând între zero şi 9 ani inclusiv, proporţia de pacienţi spitalizaţi este extrem de mică. Ei reprezintă sub un procent din toţi bolnavii confirmaţi cu infecţia COVID-19 în lume.
Sunt puţini faţă de toate celelalte grupe de vârstă. În afară de faptul că sunt puţini, severitatea nu este foarte mare”, a spus Craiu.
Boala apare sub forma unei răceli obișnuite la copii
Conform declarațiilor medicului, boala nu are manifestări extrem de grave în cazul copiilor, ci apare doar sub forma unei răceli obișnuite.
„De altfel, părinţii copiilor care au avut deja COVID, inclusiv români, spun că a semănat cu alte răceli de la grădiniţă din anii precedenţi, adică pot avea febră, tuse, nas înfundat, dureri în gât, ceva expectoraţie, poftă de mâncare mică. Nişte simptome obişnuite, nu există niciunul special, aşa cum sunt la adulţi – lipsa mirosului şi pervertirea gustului, acestea nu prea apar la copilul mic… (…) Nu sunt nişte semne speciale la copii. Dacă tot vorbim despre cazul sever de la Spitalul „Victor Gomoiu”, trebuie spus că el (n.r. copilul) este foarte bine îngrijit de experţi. (…) Această complicaţie, chiar şi gravă în principiu, poate fi controlată terapeutic foarte bine şi în România. Nu există niciun fel de risc major câtă vreme copilul este în spital şi este asistat cu echipamente de terapie intensivă”, a mai spus medicul pediatru.