National

Medicul militar, Valeriu Gheorghita, ne spune care sunt reactiile adverse ale vaccinului anti-Covid

Publicat: 26 dec. 2020
Medicul militar Valeriu Gheorghiţă, șeful campaniei de vaccinare anti-COVID
2.040.532 de persoane s-au vaccinat cu noul coronavirus, în România. În ceea ce priveşte imunizarea colectivă aceasta a ajuns la 15 procente din întreaga populaţie. Persoanele vaccinate anti-Covid-19 ar trebui să poarte masca de protecție şi să respecte măsurile sanitare chiar dacă s-au imunizat împotriva virusului din Wuhan, potrivit declaraţiei medicului colonel Valeriu Gheorghiţă

Valeriu Gheorghita, presedintele Comitetului national de coordonare a activitatilor privind vaccinarea impotriva SARS-CoV-2, a declarat ca studiile clinice efectuate la momentul actual arata un profil de siguranta foarte bun pentru vaccinul anti-COVID, iar reactiile adverse “nu necesita o atentie medicala deosebita”.

“Studiile clinice efectuate la acest moment genereaza un profil de siguranta foarte bun, in sensul in care s-au inregistrat reactii adverse obisnuite, reactii adverse care nu necesita o atentie medicala deosebita si sunt cele inregistrate in orice tip de activitate de vaccinare si de proces de vaccinare. Ma refer in mod deosebit la reactiile adverse locale, cu durere locala, roseata, tumefactie si reactii adverse generale, cum sunt dureri musculare, dureri articulare, dureri de cap, febra.

Sunt reactiile adverse care au fost raportate de parte dintre persoanele care au fost vaccinate in studii clinice, insa vreau sa subliniez ca si persoanele din lotul placebo, persoanele care nu au primit vaccin, au raportat, mare parte dintre ele, acest tip de reactii adverse care tin de fapt de trauma locala la momentul intepaturii, o mare parte dintre acestea”, a mentionat medicul militar, Valeriu Gheorghita.

Medicul de la Spitalul Militar spune ca profilul de siguranta este unul “cat de poate de bun” si care “ne creeaza premisele unui vaccin care poate sa fie folosit in deplina siguranta in randul populatiei generale”. Valeriu Gheorghita a declarat ca vaccinul nu interactioneaza cu ADN-ul uman.

Adauga un comentariu