National

Medicul Radu Țincu, despre petrecerile de pe litoralul românesc: „Există un risc foarte mare de transmitere a virusului”

Publicat: 03 mai 2021
Dr. Radu Țincu
Dr. Radu Țincu

În contextul Sărbătorilor Pascale numeroși români au optat pentru petrecerile pe litoral. Din păcate multe din restricțiile aplicate pentru a combate pandemia de coronavirus nu au fost respectate.

Medicul Radu Țincu a lansat un mesaj tranșant după ce a văzut imaginile surprinse în ultimele zile la mare. Acesta a punctat faptul că din cauza faptului că regulile impuse de autorități au fost încălcate, exită riscul ca petrecăreții să se infecteze cu SARS-CoV-2 și să îi îmbolnăvească pe cei dragi care pot face forme grave ale bolii.

„Este clar că toată lumea dorește să recapete viață normală de dinainte de pandemie. Pe de altă parte, după fiecare perioada de sărbători, peste tot în lume, a existat o creștere a numărului de cazuri. Însă ceea ce este important, este că această creștere să nu fie substanțială și să creeze probleme pentru sistemul de sănătate publică. În continuare trebuie să avem grijă, și mai ales dacă discutăm de cluburi, discutăm de persoane tinere.

Mulți dintre ei nu au apucat să se imunizeze și pot să se transforme în vectori de transmitere a virusului către persoanele vulnerabile, pe care le întâlnesc ulterior. Discutăm de părinți, bunici, care pot avea anumite boli cronice și, în acest context, există un risc foarte mare de transmitere a virusului către cei care pot dezvolta o formă severă.”, mai spune acesta.”, a declarat Radu Țincu.

Medicul Radu Țincu: „Sunt două aspecte în ceea ce privește pandemia”

Acelaşi medic este de părere că, în momentul în care imunizarea colectivă va depăşi 70% atunci putem vorbi despre o imunitate de turmă iar viaţa la normal ar putea reveni

„Sunt două aspecte în ceea ce privește pandemia și momentul în care se va opri. O primă problemă o reprezintă sistemul sanitar și presiunea pe sistemul sanitar. Există modele matematice dezvoltate de britanici care ne spun că la 32 de zile de la momentul în care am imunizat populația vulnerabilă, discutăm de vârstnici cu patologii cronice, mortalitatea în rândul acestei categorii va scădea cu 90%. Este un aspect important.

Și dacă discutăm despre când s-ar putea relaxa măsurile și să putem spune că revenim la viața normală, atunci când vom avea un grad de imunizare colectivă care depășește 70-75% din populația unei comunități”, a afirmat medicul Radu Țincu în urmă cu câteva zile.

Adauga un comentariu