Actualitate

Medicul Raul Pătrașcu vrea dublarea numărului de teste

Publicat: 16 oct. 2020
medicul Raul Pătrașcu acordă un interviu
Raul Pătrașcu vrea dublarea numărului de teste la Spitalul Judeţean Timişoara

Medicul Raul Pătrașcu, managerul Spitalului Judeţean Timişoara, vrea dublarea numărului de teste la unitatea medicală pe care o conduce, pentru a deveni cel mai mare centru de testare COVID-19 din Timişoara.

În prezent, la Spitalul Judeţean din Timişoara se fac 600 de teste pe zi, iar managerul își dorește să ajungă la 1.200 de probe procesate în 24 de ore, în cel mult o lună.

Astfel, Spitalul Judeţean din Timişoara va deveni cel mai mare centru de testare COVID din Timişoara. De asemenea, o parte din această unitate sanitară şi Secţia de Recuperare a Institutului de Boli Cardiovasculare vor deveni spitale suport COVID-19.

„Ne dorim ca numărul de teste pe care le procesăm să se dubleze. Astfel să ajungem de la aproximativ 600 de teste pe zi la 1.200. Vrem să creştem capacitatea de testare pentru a putea procesa probele angajaţilor din spitalul nostru, pentru a răspunde la solicitările oamenilor care vor să se testeze. Vom fi probabil unul dintre spitalele care vor face cele mai multe teste pe zi”, a declarat Raul Pătraşcu.

Raul Pătrașcu a cerut transformarea Casei Austria în spital suport COVID

Managerul Spitalului Judeţean Timişoara a cerut transformarea Casei Austria, unde sunt mai multe clinici în spital suport COVID, pentru a asigura mai multe paturi pentru bolnavii de coronavirus, reprezentanţii unităţii medicale au cerut.

În urma acestei transformări, vor mai fi disponibile, în total, peste 80 de locuri pentru pacienţii infectaţi cu SARS-CoV- 2, dintre care peste 30 la Terapie Intensivă, socotind şi unitatea mobilă şi fosta secţie de „coronarieni”.

„Am solicitat transformarea spitalului Casa Austria în spital suport COVID. Aici avem 50 de paturi cu oxigen, pentru formele moderate şi severe de boală, şi mai avem alte 11 paturi pentru Terapie Intensivă, pe lângă cele 12 din Unitatea Mobilă de terapie Intensivă şi cele 11 din aripa mică ATI, acolo unde au fost coronarienii. Aici avem deja circuitele realizate, avem bloc operator, avem spaţii sterile, este mai uşor de gestionat situaţia în acest spaţiu. Speram să obţinem cât mai repede avizul DSP pentru a transforma clădirea în spital suport COVID. Tot la Casa Austria avem şi Marii Arşi, iar în cazul în care va fi nevoie, vom putea trata aici pacienţii mari arşi infectaţi cu COVID”, a precizatat Raul Pătraşcu.

Soluții cerute de ministrul Nelu Tătaru

Transofrmarea casei Austria în spital suport COVID a fost luată după ce ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, a cerut găsirea de noi soluţii de gestionare a crizei provocate de coronavirus.

S-a luat decizia ca fiecare spital din ţară să aibă o rezervă de 10% din paturi dedicate pacienţilor cu coronavirus. De asemenea, se doreşte creşterea capacităţii de spitalizare a bolnavilor COVID pozitivi prin extinderea la Institutul de Boli Cardiovasculare din Timişoara, acolo unde sunt disponibile 48 de paturi în secţia de Recuperare.

Judeţul Timiş a înregistrat un nou record negativ joi, când s-au înregistrat 175 de îmbolnăviri în doar 24 de ore. În total, 191 de bolnavi sunt internaţi în spitalele din Timişoara şi din judeţ, dintre care 21 se află în stare gravă, la Terapie Intensivă. De la începutul pandemiei, în judeţul Timiş 5.423 de oameni au fost infectaţi cu noul coronavirus.

Record de cazuri noi în România

Până ieri, 15 octombrie, pe teritoriul României, au fost confirmate 168.490 de cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus (COVID – 19).  125.009 pacienți au fost declarați vindecați.

În urma testelor efectuate la nivel național, față de ultima raportare, au fost înregistrate 4.013 cazuri noi de persoane infectate cu SARS – CoV – 2 (COVID – 19), acestea fiind cazuri care nu au mai avut anterior un test pozitiv.

Până astăzi, 5.674 de persoane diagnosticate cu infecție cu COVID-19 au decedat. În intervalul 14.10.2020 (10:00) – 15.10.2020 (10:00) au fost raportate 73 de decese (46 bărbați și 27 femei), ale unor pacienți infectați cu noul coronavirus, internați în spitalele din Alba, Arad, Argeș, Bacău, Bistrița-Năsăud, Călărași, Caraș-Severin, Constanța, Dâmbovița, Dolj, Gorj, Harghita, Ialomița, Iași, Mehedinți, Mureș, Neamț, Olt, Prahova, Sălaj, Sibiu, Suceava, Timiș, Tulcea, Vaslui și Municipiul București.

Dintre acestea, 1 deces a fost înregistrat la categoria de vârstă 20-29 de ani, 1 deces la categoria de vârstă 30-39 ani, 2 decese la categoria de vârstă 40-49 de ani, 2 decese la categoria 50-59 de ani, 22 decese la categoria de vârstă 60-69 ani, 24 decese la categoria de vârstă 70-79 ani și 21 decese la categoria de peste 80 de ani.

Toate decesele înregistrate sunt ale unor pacienți care au prezentat comorbidități.

Adauga un comentariu