Local

Medicul Sebastian Cozma, despre tulburarea vestibulară la copii: „O degradare semnificativă sau chiar absentă a urechii interne, încă de la naștere” – VIDEO

Publicat: 03 nov. 2022
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Medicul Sebastian Cozma despre tulburarea vestibulară la copii O degradare semnificativă sau chiar absentă a urechii interne încă de la naștere - VIDEO
Tulburarea vestibulară constituie o degradare semnificativă sau chiar absentă a urechii interne, încă de la naștere.

Conf. dr. Sebastian Cozma, medic primar ORL – coordonatorul Compartimentului Audiologie şi Vestibulogie din cadrul Spitalului Clinic de Recuperare Iași, a discutat, în emisiunea BZI LIVE, despre tulburarea vestibulară la copii. De ce unii dintre ei se nasc cu această tulburare și cum se manifestă?

Problemele existente încă de la naștere sau apărute ulterior la nivelul aparatului vestibular influențează negativ dezvoltarea și viața cotidiană a copilului. Astfel, cel care nu prezintă informație vestibulară, are un retard în activitățile motrice, activități ce contribuie la găsirea reperelor și a diferitelor soluții, pentru a-și construi propriul echilibru și a-și stabiliza vederea.

Pentru a corecta tulburarea vestibulară la copii, aceștia trebuie orientați spre kinetoterapie, care să fie îndreptată și vestibular, nu neapărat bazată pe dezvoltare neuromusculară.

Conf. dr. Sebastian Cozma, despre tulburarea vestibulară la copii: „Au o întârziere semnificativă în tot ce înseamnă dezvoltare neuromotorie”

Tulburarea vestibulară constituie o degradare semnificativă sau chiar absentă a urechii interne, încă de la naștere.

„Așa cum există copii cu surditate profundă la naștere, genetică de cele mai multe ori, există copii cu tulburare, pentru că urechea internă are aceeași proveniență și aceeași structură în partea de auz, cât și în partea partea echilibru poate fi afectată sau nu sau putem avea și copii doar cu tulburări vestibulare, cu vestibulopatie periferică, adică o degradare a urechii interne semnificativă sau chiar absentă, încă de la naștere.”, a explicat medicul Sebastian Cozma, pentru BZI LIVE.

Tulburarea vestibulară la copii este caracterizată de o întârziere semnificativă în tot ce înseamnă dezvoltare neuromotorie. Din acest motiv, copiii nu-și pot ține capul, nu stau în fund și, în cazuri mai grave, nu reușesc să meargă în patru labe la timp sau nu au o senzație a verticalității.

„Sunt copii cu malformații, sunt copii cu afecțiuni genetice. Caracteristic pentru acestea este faptul că ei au o întârziere semnificativă, în tot ce înseamnă dezvoltare neuromotorie, adică nu-și țin capul, nu stau în fund, cei cu vestibulopatii severe își țin capul mereu pe spate și nu reușesc să meargă în patru labe la timp sau să meargă în picioare, chiar foarte târziu spre trei-patru ani și numai cu sprijin sau alergând repede de la un punct de sprijin la altul, care nu au nicio plăcere să joace jocuri cu forme, nu știu să pună formele în ordine (cap, trunchi, picioare), nu au o senzație a verticalității. Acestea derivă din deficitele vestibulare și, de regulă, nu-i caută nimeni.”, a adăugat medicul.

Medicul Sebastian Cozma: „Kinetoterapia trebuie să fie una îndreptată și vestibular”

Medicul susține că kinetoterapia trebuie să fie îndreptată și vestibular, nu doar să lucreze la o dezvoltare neuromusculară, deoarece organul care îi ajută pe cei mici să își poată ține echilibrul lipsește sau este afectat.

„Copiii cu întârziere neuromotorie, de regulă, ajung să facă kinetoterapie nu neapărat adecvată nevoilor lor, ei nu trebuie neapărat să facă o dezvoltare neuromusculară, pentru că ei nu au organul cu care să-și poată ține echilibrul sau să-și controleze GPS-ul. Prin urmare, kinetoterapia trebuie să fie una îndreptată și vestibular. Și asta trebuie să se întâmple, la fel ca și în surdități, în prima parte a copilăriei, la vârste foarte fragede, de câteva luni, un an, un an și ceva, când copilul ar trebui deja să meargă.”, a mai spus medicul.

Conf. dr. Sebastian Cozma, medic primar ORL, trage un semnal de alarmă în ceea ce privește interesul acordat vestibulopatiilor.

„În ceea ce privește vestibulopatiile, nu avem încă o preocupare, avem doar o idee sau o dorință de a pune pe afiș, ca toată lumea să vadă, că aceasta este o posibilitate.”, a subliniat conf. dr. Sebastian Cozma, în cadrul emisiunii  BZI LIVE.

Adauga un comentariu