Eveniment-Social

Medicul Tudor Ciuhodaru: Noul coronavirus- cum se transmite și cât rezistă

Publicat: 11 feb. 2020

Noul coronavirus- cum se transmite și cât rezistă (rămâne infecțios) pe diverse suprafețe. Măsurile de prevenție sunt extrem de importante! Virusul amenință acum și Europa ( în doar o săptămână 8 țări afectate și 36 de cazuri confirmate). Am solicitat un plan de acțiune coordonat la nivel european (inclusiv finațarea Institului Cantacuzino). Mâine Comisia Europeană îl va prezenta în plen.

Noul corona virus-10 lucruri bine de știut:
1. Sursa –persoana infectată (simptomatică sau nu).
2. Un bolnav infectează în medie 2,2 persoane.
3. Contagiozitatea este comparabilă cu SARS (3), mai mare ca a gripei sezoniere (1,3) dar net inferioară rujeolei (peste 12).

4. Transmiterea de la o persoană la alta se face:
a) în special pe cale aeriană (vorbire, tuse, strănut) – prin picături mici de secreții nazale și faringiene (picături Flügge)
b) prin contact direct sau indirect cu secreţiile respiratorii aflate pe mâini sau pe suprafeţe contaminate urmat de atingerea ochilor, naşului său a gurii
c) dar și pe cale digestivă- 10% din pacienți au diaree și greață cu 1-2 zile de instalarea sindromului pseudogripal
d) poate fi transmisă de la mamă la făt (pe 2 februarie copilul unei paciente de 30 ani infectate a fost confirmat cu coronavirus la doar 30 de ore după naștere).

5. Pe suprafețe (la temperatura camerei) rezistă între 2-5 zile (până la 9 zile), temperatura scăzută și umiditatea cresc durata de supraviețuire.

Soluțiile dezinfectante pe bază de alcool, peroxid de hidrogen sau hipoclorit de sodiu au efect virulicid (dacă sunt utilizate corect și în concentrații adecvate- reduc numărul de coronavirusuri infecțioase de la un milion la doar 100).

6. Perioada medie de incubație este de 5,2-5,8 zile (între 2 și 12 zile). !!! carantină 14 zile
7. Simptomele sunt pseudogripale includ febră și tulburările respiratorii.
8. Diagnosticul se face în context epidemiologic (călătorie recentă în zonele de risc/contact cu persoane infectate) alături de datele clinice (pseudogripal- ,,gripă chinezească”) și cele imagistice (infiltrat pulmonar bilateral) și de laborator (teste rapide).

9. Nu există vaccin pentru acest virus.
10. 2% dintre cazurile confirmate au murit, ceea ce rămâne ridicat (de zece ori mai mare!) în comparație cu gripa sezonieră. (nu are decât un nivel indicativ și poate varia în fiecare zi, în condițiile în care numărul de noi cazuri crește mai repede decât cel al deceselor).

ATENȚIE!!! Sunt 5 măsuri simple simple de prevenție (aceleași ca pentru orice viroză):

1 Evitaţi contactul cu persoanele bolnave (nu călătoriți în zonele cu risc, evitaţi aglomeraţiile (unde există risc crescut de a intra în contact cu o persoană infectată, nu staţi lângă persoanele care tuşesc sau strănuta, nu vizitaţi şi nu duceţi în colectivităţi persoanele bolnave).
2. Respectaţi regulile generale şi individuale de igienă: utilizarea batistei şi spălatul pe mâini, pusul mâinii la gură atunci când tuşim sau strănutam, evitarea contaminării prin atingerea cu mâinile a ochilor sau a gurii, aerisirea zilnică a locuinţelor sau a birourilor cu menţinerea unei temperaturi de 18-22 grade precum şi igienizarea spaţiilor şi a suprafeţelor.
3. Spălaţi-vă cât mai des pe mâini cu apă şi săpun, spălatul trebuie să dureze cel puţin 20 de secunde, insistând pe pliurile şi spaţiile interdigitale, apoi uscaţi mâinile cu prosoape de hârtie sau aer cald sau dacă nu sunteţi în apropierea apei puteţi utiliza, cu eficinţă mai redusă, un dezinfectant pe bază de alcool.
4.Nu temporizați consultul medical mai ales dacă vă încadrați în grupele cu risc.
5.Evitaţi automedicaţia. Orice tratament trebuie făcut doar la recomandarea medicilor de familie sau a specialiştilor. Antibioterapia fără discernământ este nu doar ineficientă ci şi potenţial periculoasă! Poate duce la selecţionarea germenilor rezistenţi, agravarea afecţiunilor de bază sau dă efecte secundare multiple nedorite.

Rețineți;
1. E a treia situație de risc de pandemie de acest gen la nivel mondial.
2. În doar o lună sunt 27 țări afectate, numărul cazurilor a crescut de peste 4000 ori (43,138 de cazuri confirmate, de 5 ori mai multe ca la epidemia SARS iar în ultimele 24 de ore numărul deceselor a depășit 1000 (1018) cu 20 % la mai mare ca la SARS.
3. Numărul cazurilor a depășit pe cele din pandemia cu virusul SARS (Sindromul Acut Respirator Sever) (tot din China-Guadong-37 de țări afectate în 2002, 8000 de cazuri, 1 din 10 pacienți nu a supraviețuit) și virusul MERS (Middle East Respirator Syndrom- sindromul respirator din Orientul Mijlociu-identificat în Arabia Saudită în iunie 2012) a afectat 25 de țări și a dus la 850 de decese. 1 din 3 pacienți infectați nu a supraviețuit).loading...

Adauga un comentariu