Actualitate

Medicul Tudor Ciuhodaru propune un Program Național de Testare Extinsă Gratuită de care să beneficieze toți românii

Publicat: 24 iul. 2020
ALT=
Tudor Ciuhodaru vorbește despre șase puncte importante pentru începerea școlii: „Să luăm exemplul Irlandei!“

Propun un Program Național de Testare Extinsă Gratuită de care să beneficieze toți românii.

 O testare extinsă (gratuită!!!) dublată de izolare(voluntară!) ar duce la întreruperea tuturor lanțurilor epidemiologice.

 Se aude, domnule ministru? Strategia actuală este eșuată! E chiar așa de greu să aplici măsurile din restul Europei?! Eu zic că se poate.

 Motivațiile acestui demers sunt clare:

1. Evoluția numărului de cazuri din România arată clar că strategia actuală e greșită.

2. În continuare testăm puțin și prost. Valorile utile ar trebui să depășească 0,1% din populație în fiecare zi (minim 20.000). Asimptomaticii sunt excluși de la testare, testarea extinsă e blocată. Testăm doar în zone vulnerabile cu risc epidemiologic crescut (spitale, cămine pentru vârstnici, persoane instituționalizate, copii cu dezabilități) unde numărul de cazuri e mult mai mare decât în populația generală.

3. Nu e suficient să aplici doar metode din Evul Mediu- să le ceri oamenilor să rămână pe veci în case şi să opreşti orice activitate. O spune chiar și OMS ce solicită explicit ca autoritățile să atace acum (până nu e prea târziu) virusul.

4. Cele mai multe cazuri provin din focare cu risc crescut de transmitere a infecției.

5. Toate țările care au avut succes în combaterea pandemiei au aplicat două lucruri simple: testare + izolare

 Concret sunt 2 măsuri clare și urgente: identificarea și izolarea fiecărui caz (ancheta epidemiologică și testare extinsă) și creșterea numărului de teste!

 Se poate începe cu toți cei expuși (personal medical în primul rând, polițiști, jandarmi, cei din hipermarket, vamă, aeroport, gară, șoferii din mijloacele de transport în comun) și a tuturor contacților cazurilor confirmate. E suficient ca aceste teste să fie decontate de CAS.

 Acest program e singura opțiune sănătoasă pentru a împiedica răspândirea virusului de către persoanele infectate (simptomatice sau nu).

 Rețineți:

1. Puteam ști exact ce resurse medicale trebuie alocate dar și momentul relaxării, o relaxare corectă bazată pe știință, dar din nefericire pentru noi toți –acel plan B pe care tot îl propun de vreo 3 luni și nu aude nimeni- de testare extinsă a celor suspecți/expuși/ asimptomatici (inclusiv testele serologice) înca nu se aplică.

2. Mai puțin de 1% din populație a beneficiat de testare (pe unde sunt cele 2 milioane de teste de la UNIFARM?).

3. Nu numai că majoritatea reacțiilor au fost tardive și mai mult pompieristice decât științifice dar nici acum nu vedem semne de trezire în ceea ce priveste prevenirea unor astfel de situații. Adică testarea largă a populației (inclusiv cu teste serologice).

4. Cât timp refuză planul B –testează cât vor ei, ce vor ei, se infectează cât vor ei, raportează ce vor ei doar pentru a-și acoperi măsurile aberante (inclusiv restricționarea accesului la sănătate).

Comentarii
 • Senatorii USR care s-au abținut de la votul pentru Autostrada A8 Iași – Tg. Mureș pentru a o faulta pe Cosette Chichirău, totul la ordinul lui Dan Barna:

  Mihai Goțiu – Senator de Cluj

  Florina Presadă – Senator de București

  Cristian Ghica – Senator de București

  Vlad Alexandrescu- Senator de București

  Silvia Dinică – Senator de București

  Allen Coliban – Senator de Brașov

  Nicu Fălcoi – Senator de Timiș

  Adrian Wiener – Senator de Arad

  George Marussi – Senator de Prahova

  George-Edward Dircă – Senator de Galați

  Nicoleta Dinu – Senator de Constanța

  Radu Mihail – Senator de Diaspora

  – A votat pentru:

  Dan Lungu – Senator de Iași.

 • Ciubotaru nu este nici medic ,nici politician nu se remarcă în nici un fel e o ederă pentru cine nu stie ce este edera este o ,,plantă agațatoare,,

 • Doar nu l doare gura.imi aduc aminte cum se uita pe geam când i se punea milionu sta in buzunar la halat și zâmbea strâmb. Acum citește diverse reviste sau sinteze dea gata date in Parlamentul euro și repeta ca un papagal. O fi și asta vreun acoperit?

Adauga un comentariu