Eveniment-Social

Medicul Tudor Ciuhodaru: Un copil din Piteşti a fost preluat în stare de inconştienţă dintr-un cabinet stomatologic privat din municipiu.

Publicat: 11 feb. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Medicul Tudor Ciuhodaru Un copil din Piteşti a fost preluat în stare de inconştienţă dintr-un cabinet stomatologic privat din municipiu.

Medicul Tudor Ciuhodaru aduce în atenţia publica despre reacţiile averse pe care le poate avea articaina, un anestezic folosit în ţările europene:

”Un copil din Piteşti a fost preluat în stare de inconştienţă dintr-un cabinet stomatologic privat din municipiu.

Articaina este un unul dintre cele mai utilizate anestezice locale în țările europene pentru anestezia în stomatologie. Este disponibilă în asociere cu adrenalina (aceasta având scopul de a crește durata de acțiune a anestezicului local) și este utilizată sub formă de clorhidrat în soluții injectabile.

Reacțiile adverse pot apărea datorită supradozajului, absorbției rapide sau injectării intravasculare. Copii sunt mai predispuși ca adulții la astfel de efecte secundare datorită masei lor corporale. Uzual apar la 5-10 minute de la injectare (din cauza nivelurilor ridicate de anestezic din sânge).

Aceste reacții, în general dependente de doză, pot fi:
1. amoțeala în jurul gurii, furnicături în zona facială, nervozitate, agitație, anxietate, tremor, cefalee, greață, hipertensiune arterială
2. vertij, diplopie, sindrom confuzional, contractură spastică și convulsii;
3. reacții alergice reprezentate de erupții cutanate, prurit, edeme sau reacții de tip anafilactic;

!!! NU sunt excluse pusee acute ale unor afecțiuni generale ce nu sunt sub tratament sau nu sunt tratate corespunzător ( la astmatici, epileptici, diabetici, afecțiuni ale tiroidei sau cu afecțiuni cardiace ).” se arată în postarea publicată Tudor Ciuhodaru.

Adauga un comentariu