Prima pagină » Actualitate » Medicul Valeriu Gheorghiţă, despre relaxarea restricţiilor de la 1 iunie şi revenirea la normalitate – VIDEO
Medicul Valeriu Gheorghiţă, despre relaxarea restricţiilor de la 1 iunie şi revenirea la normalitate - VIDEO

Medicul Valeriu Gheorghiţă, despre relaxarea restricţiilor de la 1 iunie şi revenirea la normalitate – VIDEO

11 mai 2021, 11:25,
Elena Nicoleta BUJOR în Actualitate

Coordonatorul campaniei naționale de vaccinare împotriva noului coronavirus, medicul militar Valeriu Gheorghiță, a transmis marți, 11 mai 2021, într-o conferință de presă, faptul că obiectivul impus de a avea 5 milioane de persoane imunizate până la 1 iunie, dată de la care va urma să se renunţe la o serie de restricții în pandemie, nu se referă la cetăţenii vaccinaţi cu schema completă de două doze. Medicul susţine că este suficient că România să atingă pragul de 5 milioane de persoane vaccinate doar cu o singură doză.

„Ne referim la o doză. Nu cred că vom reuși să avem cu schema completă 5 milioane de persoane vaccinate la finalul lunii mai”, a indicat Valeriu Gheorghiță.

Conform datelor oficiale, până luni seara, 9 mai 2021, erau vaccinați 3.672.354 de români, însumând persoanele vaccinate cu Pfizer, Modernă, AstraZeneca și Johnson&Johnson.

Secretarul de stat Andrei Baciu a indicat marți că în luna mai vor ajunge în țară un număr total de 5.557.460 de vaccinuri.

Valeriu Gheorghiță, despre campania de informare pentru vaccinarea copiilor între 12 și 15 ani

Medicul Valeriu Gheorghiţă, care este coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare, a menţionat faptul că în România nu va exista o campanie de informare în ceea ce priveşte imunizarea copiilor. Acesta afirma că părinții sunt cei la care trebuie să ajungă informațiile, pentru că aceștia hotărăsc pentru copiii lor.

„Cred că în cazul vaccinării copiilor e importantă informarea părinților și cred că părinții care s-au vaccinat deja vor fi mult mai dornici să își vaccineze copiii. Așteptăm în acest sens să vedem ce indicații vor da cei de la UNICEF. Avem peste 20.000 de doze de la Pfizer contractate care sunt livrabile până în septembrie, care pot fi administrate și acestor persoane. E vorba de circa 800 000 de persoane pentru grupa de vârstă 12 – 15 ani”, a declarat Valeriu Gheorghiță.

Valeriu Gheorghiță, explicaţii referitoare la moldovenii care evită să se vaccineze

Valeriu Gheorghiţă, în cadrul conferinţei de presă, a explicat de ce persoanele din zona Moldovei sunt mai reticiente la imunizarea împotriva noului coronavirus.

„În nici un caz nu e o problemă de aprovizionare (n.r.: cu doze de vaccin) în Moldova. Ține și de disponibilitatea persoanelor de a se vaccina. Ne dorim ca numărul celor care se vaccinează să fie în creștere. Cred că există destulă deschidere pentru ca toate persoanele să se poată vaccina. Sunt și erau date previzibile. În aceste zone erau aveam informații că era cea mai mică dorință de vaccinare. Ține și de vârstă, de faptul că multe persoane sunt în vârstă, iar dezinformarea a jucat un rol în rândul acestor persoane. Rolul nostru este să ne asigurăm că informăm persoanele și sigur că ne dorim să vină într-un număr cât mai mare la vaccinare”, a spus Valeriu Gheorghiță, în cadrul unei conferințe de presă.

Valeriu Gheorghiță, despre rata de acoperire vaccinală la nivel național

Medicul militar Valeriu Gheorghiță a oferit informaţii despre rata de acoperire vaccinală. Acesta a transmis că aproximativ 34% din populația rezidentă din București este, în momentul de fată, vaccinată anti-COVID-19. Gheorghiță a prezentat date actualizate cu privire la rata de acoperire vaccinală din Capitală și din județele în care au fost vaccinate cele mai multe persoane.

„Am reevaluat rata de acoperire vaccinală la nivel național. Populația la care facem referire este populația rezidentă, așa cum ea este raportată de Institutul Național de Statistică. Datele la zi, pentru București avem o rată de acoperire vaccinală de circa 33,8% din populația rezidentă. Dacă eliminăm populația sub 16 ani, avem o rată de acoperire vaccinală, în momentul de față, de 40%, ceea ce înseamnă o rată suficient de bună. Cred că acest lucru, cel puțin parțial, explică și evoluția favorabilă a pandemiei la nivel național.

Pentru județul Cluj avem o rată de 30,2%. La fel, dacă ne uităm la populația eligibilă, mai mare de 16 ani, avem o rată de acoperire vaccinală de peste 35%. În municipiul Cluj-Napoca, rata de acoperire vaccinală este de 40%.

Pentru județul Sibiu avem o rată de acoperire pentru populația rezidentă de 23,7%. Pentru populația eligibilă, mai mare de 16 ani, 28,9%.

Pentru Brașov – 23,65% rată de acoperire vaccinală a populației rezidente. Dacă ne uităm la populația eligibilă de peste 16 ani – 18,8%.

În Timiș, 23,41% – rată de acoperire vaccinală. Pentru populația eligibilă, 27,8%.

Constanța – 22,6% – rată de acoperire vaccinală. Pentru populația eligibilă, 27,38%”, a anunțat medicul Valeriu Gheorghiță.

Valeriu Gheorghiță anunță începutul vaccinării în spitale

Oficialul a precizat că o prioritate în perioada imediat următoare este vaccinarea pacienților din spitale. Activitatea va debuta în unităţile medicale unde există deja un centru de vaccinare.

„O prioritate, așa cum am anunțat pentru această perioadă, este vaccinarea în unitățile sanitare cu pături, atât în cele private, cât și în cele de stat. De principiu, activitatea poate să înceapă în spitalele în care există deja un centru de vaccinare. Dozele vor fi preluate prin acele centre de vaccinare și vor fi alocate pentru vaccinarea pacienților internați, a pacienților eligibili, folosind aceleași id-uri ale centrelor de vaccinare deja organizate în unitățile sanitare respective. În etapa întâi a campaniei de vaccinare au fost organizate peste 300 de centre de vaccinare în unitățile sanitare. În momentul de față vorbim de circa 100 de centre care încă mai funcționează în unitățile sanitare”, a declarat Valeriu Gheorghiță.

Cum se va desfăşura activitatea de vaccinare în spitale

Medicul a transmis cum se va desfășura efectiv activitatea de vaccinare.

„La nivelul fiecărui spital va fi desemnat un coordonator, care ideal trebuie să facă parte din serviciul de prevenire a infecțiilor asociate asistenței medicale, atunci când nu există un serviciu care să fie asigurat cu resursă umană într-o unitate medicală se poate desemna un alt reprezentant de către managerul instituției. Se vor constitui echipe mobile, care vor fi calibrate în funcție de numărul de secții, de numărul de paturi din spital, încât să poată asigura cu fluență activitatea de vaccinare.

La nivelul spitalelor care funcționează deja centre de vaccinare, activitatea poate să se demareze. Se pot utiliza toate tipurile de vaccin la cererea coordonatorilor din spitalele respective, preferabil este vaccinul de la J&J care se administrează într-o singură doză. Dacă se optează pentru un alt tip de vaccin, persoana respectivă își poate efectua rapelul dintr-un centru de vaccinare funcțional din proximitatea localității de domiciliu, cu prezentare directă. Apreciem că în felul acesta, un număr mai mare de persoane vulnerabile pot beneficia de vaccinare. Coordonatorii au datoria să informeze pacienții la internare despre importanța vaccinării și despre posibilitatea de a se vaccina în momentul internării”, a spus Valeriu Gheorghiță.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
14 decembrie 2024
14 decembrie 2024