National

Medicul Valeriu Gheorghiţă: „La acest moment încurajăm şi recomandăm o maximă precauţie şi respectarea tuturor măsurilor”

Publicat: 13 mart. 2021
Valeriu Gheorghiţă cu mască
Valeriu Gheorghiţă, coordonatorul campaniei de vaccinare împotriva COVID-19

Medicul Valeriu Gheorghiţă afirmă că în momentul în care va exista un număr mare de persoane vaccinate se poate ajunge la o relaxare a restricţiilor, însă subliniază că nu este cazul în această perioadă, în care se constată „o pantă ascendentă” de evoluţie a numărului de îmbolnăviri. „La acest moment încurajăm şi recomandăm o maximă precauţie şi respectarea tuturor măsurilor de prevenţie şi, bineînţeles, vaccinarea care este extrem de importantă”, subliniază Gheorghiţă.

„Cu siguranţă se vor lua în calcul mai multe decizii care până la urmă vin să confirme faptul că, în urma vaccinării, avem beneficii în primul rând asupra stării noastre de sănătate, dar şi asupra colectivităţii în care suntem. Din acest punct de vedere, fiind majoritatea persoanelor vaccinate şi în jurul nostru, din punct de vedere epidemiologic şi medical riscurile sunt, practic, neglijabile.

Ca atare, se poate renunţa în acele situaţii la anumite măsuri restrictive sau la anumite măsuri care în momentul de faţă sunt folosite pentru a preveni răspândirea acestei infecţii. Însă este prematur la acest moment să luăm asemenea decizii, suntem, din păcate, pe o pantă ascendentă de evoluţie a numărului de cazuri, de creştere a numărului de persoane internate atât în secţiile de terapie intensivă.

Deci la acest moment încurajăm şi recomandăm o maximă precauţie şi respectarea tuturor măsurilor de prevenţie şi, bineînţeles, vaccinarea care este extrem de importantă”, a declarat Gheorghiţă, vineri seară, la TVR.

El a precizat că au fost identificate „mai multe cazuri” de persoane care s-au vaccinat fără a dezvolta anticorpi la o lună de la rapel, însă a arătat că au fost situaţii în care anticorpii au devenit pozitivi după mai mult timp, arătând că viteza cu care apar anticorpii variază de la o persoană la alta.

El a subliniat că există „un procent relativ mic” de persoane care nu dezvoltă anticorpi nici după imunizare, nici după boală, lucru valabil pentru toate vaccinurile.

Adauga un comentariu