Local

Medicul Vasile Astărăstoase dezamorsează coronavirusul: Rata mortalităţii generală este de 0.4%

Publicat: 26 mai 2020
Medicul Vasile Astărăstoase dezamorsează coronavirusul
Medicul Vasile Astărăstoase dezamorsează coronavirusul

Medicul Vasile Astărăstoase dezamorsează coronavirusul! Acesta explica faptul că, în prezent, România se afla pe o pândă descendentă a pandemiei, dar şi faptul că virusul va migra către alte ţări. Fostul rector al UMF a explicat că rata de mortalitate este una extrem de mică, mai mică decât s-a estimat.

Virusul, în părerea lui Vasile Astărăstoase , nu este unul extrem de grav. Acesta explica faptul că orice virus este ucigaş şi că ceea ce vedem la televizor este o exagerare.

Medicul Vasile Astărăstoase dezamorsează coronavirusul: Virusul va migra către emisfera sudică

Profesorul Vasile Astarastoae crede că virusul va emigra, din emisfera nordică spre emisfera sudică. Profesorul considera că toate televiziunile exagerează în legătură cu etichetarea virusului. Acesta spune că orice virus este ucigaş dar nu trebuie să intrăm în panică din această cauză:

„Ne aflăm pe panta descendentă a pandemiei, ea se va muta, cum se mută toate virusurile respiratorii care fac epidemii, au un ciclu, în perioada asta în emisfera nordică, se va muta în emisfera sudică şi vedem care este rezultatul. Nu este atât de catastrofal cum îl vedem la televizor sau cum spun toate prompteristele când le auzi că spun „virusul ucigaş”. Orice virus este ucigaş, dacă dă o patologie orice virus este ucigaş. Şi virusul gripal este ucigaş, şi HIV/SIDA este ucigaş, dar nu trebuie să intrăm în panică. În acest moment, în lume există cinci milioane patrusute de cazuri confirmate, am verificat înainte de a intra în emisiune. Din aceste cinci milioane de cazuri, mai bine zis infectate, pentru că 90% sunt asimptomatice, n-au nici un simptom. Ca să spunem aşa, sunt purtători ai virusului.” explica prof. dr. Vasile Astărăstoase

Medicul Vasile Astărăstoase dezamorsează coronavirusul: Rata cazurilor grave este foarte mică

Într-o statistică la nivel mondial se poate observa faptul că virusul COVID are o rată de mortalitate mică şi mai ales se poate observa că 95% dintre cazuri sunt cazuri uşoare, 3% sunt medii, iar 2% sunt critice, adică grave

”În rest, până la 95% la sută sunt cazuri uşoare, 3% sunt cazuri medii şi 2% sunt cazuri critice, grave. Iar mortalitatea din acest virus este mult mai mică decât a fost ea prognozată. În acest moment, pe panta descendentă a pandemiei virusul reprezintă 0,4% din mortalitatea generală. Gândiţi-vă, sunt 340.000 de decese în toată lumea. Grosul, într-adevăr, este în Vestul Europei şi în Statele Unite ale Americii. Iar aceste 340.000 reprezintă 0,4% din mortalitate în general. Chiar acum 6 zile, New York Times a prezentat o schemă în care a arătat cu cât a crescut mortalitatea generală odată cu venirea virusului. Şi mortalitatea generală a crescut cu 0,1%. Adică, în aceste luni în ţările, nu au mai făcut şi ţările din Estul Europei, în ţările din Vestul Europei, Statele Unite şi în Marea Britanie au crescut cu 1%. Acum au coborât şi sunt sub mortalitatea care era în anii trecuţi în această perioadă.” continua fostul rector al UMF Iaşi

Virusul nu a fost extrem de contagios şi nici atât de periculos cum s-a estimat

Medicul Vasile Astarastoae dezamorsează coronavirusul şi explică faptul că virusul nu a fost nici pe departe atât de contagios şi periculos cum s-a preconizat

” Deci, este un nou virus despre care ştim foarte puţine în prezent, dar ştim un singur lucru: nu a fost atât de contagios, cum s-a precizat, şi nu a fost atât de periculos cum s-a estimat. Imperial College a făcut estimările în felul următor: în prima etapă, a spus că în Marea Britanie vor fi două milioane morţi din cauza coronavirusului. Era o estimare. După care a coborât-o şi-a spus că vor fi 200.000. Acum două săptămâni a coborât şi a spus că vor fi 30.000. Nu ştiu când o să ajungă să vadă în final care din aceste estimări sunt corecte. De aceea lumea nu trebuie să intre în panică. Trebuie să-şi ia măsuri, dar măsurile nu trebuie să fie absurde şi trebuie să fie suportabile. Măsurile trebuie să fie proporţionale cu gravitatea. Nu tragi cu un tun sau cu o rachetă într-un stol de vrăbii care stau pe o casă, că distrugi casa. La noi, ceea ce am văzut este de domeniul absurdului. Am văzut, la început, că este o simplă gripă, de zece ori mai puţin periculoasă decât gripa, după care am trecut în Apocalipsă. Ce se va întâmpla? Pe baza acestora s-au luat nişte măsuri care n-au ţinut cont de esenţa medicinei publice şi a medicinei preventive. Pentru că noi spunem sănătatea înseamnă absenţa bolii, aşa spune toată lumea. Nu este. Definiţia sănătăţii este bunăstare. Bunăstare fizică, psihică, economică, socială, culturală şi spirituală. În momentul în care iei nişte măsuri pentru a proteja sănătatea trebuie să protejezi toţi aceşti parametri. Dacă nu-i protejezi pe toţi poţi să faci mai mult rău decât bine”, a declarat Astărăstoae.

Vasile Arastasoaie, despre luatul temperaturii în supermarketuri şi impunerea acestor practici

Într-o intervenţie televizată la BZI LIVE, reputatul profesor a făcut o declaraţie concisă legată de oamenii care au hotărât ca luarea temperaturii în supermarket ar fi o idee bună. Acesta i-a criticat pe iniţiatori pe care îi considera persoane care au uitat de lucrurile învăţate la facultatea de medicină.

”Este o prostie luatul temperaturii. Medicii infecţionişti şi epidemiologi din Vamă, care trebuiau să construasca culoare, i-au trimis în Vămi să ia temperatura. Tu iei aceşti oameni care au treabă şi îi pui să o facă un asistent medical. Gândiţi-vă, 90% dintre persoane sunt asimptomatici. Cel care este bolnav, nu se duce la supermarket să îşi cumpere mâncare. E o posibilitate atât de mică. Dacă ai temperatura, nu te primeşte în market. Cei care au făcut această chestie au uitat de medicină. Să pui bariera 37.3, la o temperatură tegumentala este o prostie. Vă garantez că dacă staţi în maşină fără aer condiţionat şi coboară, dacă nu se plimba 10-15 minute, dacă se duce direct, va avea 37.5. ” declara Medicul Vasile Astărăstoase pentru BZI LIVE.

Comentarii
Adauga un comentariu