National

Medicul Virgil Musta, despre varianta Delta a coronavirusului: „Este cu 60% mai contagioasă decât tulpina englezească”

Publicat: 23 iun. 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Medicul Virgil Musta despre varianta Delta a coronavirusului Este cu 60 mai contagioasă decât tulpina englezească
Dr. Virgil Musta, medic și şef de secţie la Spitalul de Boli Infecţioase „Victor Babeş” din Timişoara

Miercuri, 23 iunie, medicul Virgil Musta a declarat, la Antena 3, că varianta Delta a coronavirusului (mutația indiană) este cu 60% mai contagioasă decât prima tulpină de SARS-CoV-2, apărută în China, la Wuhan.

Medicul infecționist a precizat că varianta Delta se transmite mult mai rapid, cele mai mari riscuri de infectare fiind la restaurant și în spațiile închise aglomerate. Acesta a adăugat că riscul de contaminare pe plajă nu este foarte crescut.

„Tulpina asta este cu 60% mai contagioasă decât tulpina engleză care era cu 50% mai contagioasă decât cea iniţială din Wuhan. Asta înseamnă că se transmite mult mai rapid”, a atras atenția medicul. Potrivit acestuia, cele mai mari riscuri de infectare sunt la restaurant și în spațiile închise aglomerate. „Contaminarea pe plajă nu este foarte intensă”, a adăugat el.

Virgil Musta, despre varianta Delta a coronavirusului: „Situația este ușor alarmantă”

Medicul de la Spitalul Victor Babeş din Timişoara le-a dat o veste tristă celor care s-au vaccinat împotriva coronavirusului. Virgil Musta a precizat că vaccinarea conferă mai puțină imunitate în cazul infectării cu varianta indiană. Chiar și așa, formele vor fi mai ușoare.

“Situația este ușor alarmantă pentru că peste 70 de țări se confruntă cu această tulpină Delta care are o contagiozitate cu 60% mai mare decât contagiozitatea tulpinei engleze, care la rândul ei avea peste 50% contagiozitate peste tulpina din Wuhan.

Această tulpină s eva transmite mult mai repede decât celelalte. Pe de altă parte se știe că formele clinice sunt mai severe cu această nouă tulpină, iar vaccinarea conferă mai puțină imunitate, astfel dacă pentru vaccinul Pfizer 94% dintre persoanele care s-au vaccinat dobândesc imunitate, în situația tulpinei Delta, doar 88%, același lucru se întâmplă și cu celelalte vaccinuri.

Dacă sunt vaccinați, formele vor fi mai ușoare. Doar că un număr mai mare de persoane care s-au vaccinat riscă să facă boala. Dacă în schimb nu te-ai vaccinat, acolo riscul de a face forme severe este mai mare.”, a precizat medicul.

Virgil Musta: „Dacă tulpina se va transmite comunitar, vor apărea din nou restricțiile”

Medicul infecționist este de părere că dacă tulpina Delta se va transmite comunitar în România, vor fi impuse din nou restricțiile. Până atunci, s-a creat un plan, potrivit căruia fiecare instituție să aibă eșalonat care sunt secțiile care vor intra și cum vor intra în funcțiune dacă numărul de cazuri va crește.

„Probabil în momentul când se va constata că apare tulpina și că se va transmite comunitar și în România vor apărea din nou restricțiile. Avem deja un plan de intrare din nou în alertă în cazul în care apare o nouă tulpină care creează transmitere comunitară. Acest plan presupune că fiecare instituție să aibă eșalonat care sunt secțiile care vor intra și cum vor intra în funcțiune dacă numărul de cazuri va crește”, a declarat Virgil Musta.

Vineri, 18 iunie, directoarea pentru cercetare ştiinţifică a Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), Soumya Swaminathan, a avertizat că varianta Delta a coronavirusului este pe cale să devină dominantă în lume, din cauza capacităţii ei sporite de transmitere.

Varianta Delta a fost detectată inițial în India, în prezent regăsindu-se în cel puţin 70 de ţări.

Adauga un comentariu