Prima pagină » National » Medicul Virgil Musta răspunde celor mai arzătoare întrebări privind vaccinarea anti-COVID-19. Care sunt beneficiarii etapei a doua de imunizare

Medicul Virgil Musta răspunde celor mai arzătoare întrebări privind vaccinarea anti-COVID-19. Care sunt beneficiarii etapei a doua de imunizare

20 ian. 2021, 18:49,
Bianca Rebegea în National

Medicul Virgil Musta răspunde celor mai arzătoare întrebări privind vaccinarea anti-COVID-19. Cele mai multe dintre acestea se referă la boli specifice.

– Se poate vaccina un  pacient cu comorbidități de genul adenom hipofiza, boală cushing, diabet tip 2 și tensiune, steanoză hepatită?

Da, are recomandare de vaccinare. Discutați înainte și cu medicii specialiști care îi urmăresc aceste afecțiuni.

– Mă încadrez în categoria bolnavilor cronici, dacă am o tiroidectomie totală, cu un carcinom tratat cu iod radioactiv?

Din câte știu eu, dumneavoastră trebuie să fiți dispensarizată în continuare pentru această afecțiune și totodată, cred că aveți hipotiroidism post tiroidectomie, care intră în categoria pacienților cu comorbidități. Consider că vă încadrați în categoria bolnavilor cronici. Și vă puteți vaccina în etapă 2-a.

– Pot să mă imunizez împotriva coronavirusului dacă am trombofilie?

Da, cu condiția unei prudențe suplimentare în momentul injectării, pentru a nu fi lezat un vas. Este recomandabil să consultați medicul ce dispensarizează afecțiunea dumneavoastră, să vă dea recomandări în caz de incident de vaccinare.

– Există vreun risc în ceea ce privește vaccinarea anti-COVID-19, dacă mama mea are 89 de ani și suferă de lupus eritematos?

Vârstă înaintată, coroborată cu patologia asociată prezintă risc de vaccinare, dar consider că beneficiile sunt mai importante. Vorbiți înainte și cu medicul care o tratează pentru a aprecia starea ei actuală și, de asemenea, dumneavoastră trebuie să apreciați cum o puteți proteja pe mama să nu facă boală, dacă nu se vaccinează.

Sportul, recomandat înainte și după vaccinare

– Greșesc în vren fel dacă efectuez sport cu 2 zile înainte de vaccinare și dacă după administrarea vaccinului se poate efectua sport, mai exact exerciții de tip cardio?

Nu este nicio problema să faceți sport. Sportul = Sănătate.

– Se poate vaccina o persoană diagnosticată cu TBC luni, iar miercuri este programată pentru vaccinare? Nu a început tratamentul, urmează peste câteva zile internarea.

Da, se poate vaccina, chiar este recomandabil.

– Cum pot evita restricțiile care se vor impune celor nevaccinați dacă am alergii multiple și antecedente de șoc anafilactic și nu voi face vaccinul?

Nu știu la ce restricții vă referiți. În momentul în care se va stabili o conduită la nivelul UE, legat de călătorii, de exemplu, sigur se vor specifica condițiile, fie legate de vaccinare, fie de testare sau carantinare, că și până acum.

Virgil Musta răspunde întrebărilor legate de vaccinare: „Nimeni nu este obligat să se vaccineze”

Medicul Virgil Musta, șeful secției de Boli Infecțioase a Spitalului Victor Babeș din Timișoara, a transmis un mesaj scepticilor privind vaccinarea anti-COVID-19. Medicul le spune acestora că nimeni nu-i obligă să se vaccineze și nici nu încearcă să-i convingă dacă ei nu vor acest lucru.

„Decizia de vaccinare este o decizie individuală. Nimeni nu este obligat să se vaccineze. Și ceea ce este important, este ca oamenii să cunoască adevărul despre vaccin, să aibă încredere în specialiști și să evalueze singuri beneficiile și riscurile.

Dacă ei consideră că beneficiile sunt în favoarea vaccinării, eu recomand să se vaccineze. Nu este un act în care cineva este obligat să facă vaccinul și eu cred că nimeni nu caută să convingă oamenii să se vaccineze dacă nu este necesar. Ceea ce am vrut să spun că acesta este un act de decizie persoanlă, și datoria noastră, a specialiștilor, este să prezentăm oamenilor situația corect, ca să poată lua o decizie în interesul lor “, a declarat Virgil Musta.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`