Prima pagină » Eveniment-Social » Meditațiile cu elevii de la clasă sunt interzise profesorilor! Ce sancțiuni s-ar putea aplica

Meditațiile cu elevii de la clasă sunt interzise profesorilor! Ce sancțiuni s-ar putea aplica

07 feb. 2023, 02:00, 6 ,
Andreea Timofte în Eveniment-Social

Meditațiile cu elevii de la clasă sunt interzise și reprezintă abateri disciplinare pentru cadrele didactice, potrivit proiectului de Lege a învățământului preuniversitar, varianta Deca. Această prevedere a fost inclusă și în proiectul fostului ministru al Educației

Profesorilor le este interzis să pregătească contracost elevii din clasele la care sunt încadrați în anul școlar în curs, conform art. 164 din proiectul de lege Deca. Este menționat că, la nivelul școlilor, o să se constituie Registrul declarațiilor de interese pentru profesori.

Pentru a asigura echitatea şi obiectivitatea în activitatea de predare-învăţare-evaluare, personalului didactic de predare îi este interzis să desfăşoare activităţi de pregătire suplimentară contracost pentru elevii de la clasa sau clasele la care este încadrat în anul şcolar în curs, având obligaţia de diligență să depună eforturi pentru atingerea competenţelor necesare de către fiecare elev prin activitatea la clasă. Pentru punerea în aplicare a dispoziţiilor alin. (3) la nivelul unităţilor de învăţământ constituie Registrul declaraţiilor de interese.

Ministerul Educaţiei emite ordinul de ministru privind procedura de declarare a intereselor şi aprobarea modelului Registrului declaraţiilor de interese. Astfel, activitatea de desfăşurare a meditaţiilor cu elevii de la propria clasă reprezintă abatere disciplinară pentru cadrele didactice. În prezent, profesorilor le este interzis prin Codul de etică, aprobat prin ordin de ministru, deci nu prin lege, să facă meditații cu elevii de la clasă.

Ce sancțiuni disciplinare ar putea fi aplicate în cazul meditațiilor cu elevii de la clasă

Sancțiunile disciplinare care se pot aplica personalului didactic de predare, în raport cu gravitatea abaterilor, sunt reprezentate de avertisment, diminuarea salariului de bază, cumulat, când este cazul, cu indemnizația de conducere, de îndrumare şi control, cu până la 15 la sută, pe o perioadă de 1-6 luni, suspendarea, pe o perioadă de până la 3 ani, a dreptului de înscriere la un concurs pentru ocuparea unei funcţii didactice superioare sau pentru obţinerea gradelor didactice ori a unei funcţii de conducere, de îndrumare şi control și desfacerea disciplinară a contractului individual de muncă.

Acestea sancțiuni disciplinare au fost prevăzute și în proiectul lui Sorin Cîmpeanu, fostul ministru al Educației.

Bursa meditațiilor în Iași a crescut

Bursa meditațiilor a crescut substanțial față de anii trecuți, deoarece cererile sunt foarte mari și profesorii cu experiență ajung să nu mai facă față solicitărilor. Prețurile diferă în funcție de cerere, ședințele de pregătire față în față fiind mai costisitoare decât cele online. Spre exemplu, în perioada pandemiei s-au înregistrat cele mai mari creșteri. Pandemia de COVID-19 a afectat atât elevii, cât și profesorii din Iași.

Fondatorii unei platforme de meditații observă că elevii se descurcă din ce în ce mai greu la școală. O profesoară din Iași face meditații cu 10 elevi care se pregătesc pentru clasa a V-a, capacitate sau Bacalaureat, iar 9 dintre ei au cerut să se întâlnească față în față cu dascălul, indiferent de prețul ședinței.

În timp ce unii părinți apelează la meditații, indiferent de preț, alții nu-și pot permite lucrul acesta, deoarece o ședință pornește de la 50 de lei și poate ajunge până la 200 de lei.

Comentarii
  • Parinte care-i plateste spaga sub forma de meditatie !

    Vedeti javra de CAPITANEANU de la Colegiul National, care face pregatire cu mai multi elevi in acelasi timp, unii dintre ei fiindu-i elevi in clasele la care ar trebui sa predea matematica!! Nu le preda nimic copiilor, dar le cere sa stie la nivel de olimpiada!! E normal asa ceva?

  • Parinte care-i plateste spaga sub forma de meditatie !

    Vedeti javra de CAPITANEANU, fosta PASA, de la Colegiul National, care face pregatire cu mai multi elevi in acelasi timp, unii dintre ei fiindu-i elevi in clasele la care ar trebui sa predea matematica!! Nu le preda nimic copiilor, dar le cere sa stie la nivel de olimpiada!! E normal asa ceva?

  • Căpitănescu

    Nu este normal. Adresați-vă Justiției, nu Inspectoratului Școlar. Nu fac orele, dar semnează condica de prezență și își primesc salariul. Se va găsi cineva destoinic care să facă încadrarea juridică a faptei.

  • Părinte al unui elev, ca mulți alții, de la Colegiul Național din Iași

    Ar trebui să fie mai des asistată la ore și verificată de autoritățile competente „doamna” Căpităneanu de la Colegiul National din Iași, fiindcă notează marea majoritate a copiilor cu note cuprinse în intervalul 2-5, dar lucrează exclusiv cu acei câțiva care o plătesc în privat cu bani grei. Pe domnia sa sau alți profesori care trebuie să suplinească lipsa de tact a acestei profesoare și insuficiența acesteia ca profesor. Nu ne ducem copiii la școală pentru a fi umiliți de profesoara de matematică, ci pentru a le fi predată această disciplină tuturor elevilor din clasă la un nivel corespunzător Colegiului de prestigiu la care predă această doamnă… Căpităneanu. Dacă majoritatea copiilor nu înțeleg noțiunile predate problema este la profesor, iar nu la copii. Dacă or fi copiii noștri tâmpiți (deși nivelul examenului de admitere susținut o contrazice), profesorul este cel plătit din bani publici și trebuie să ridice nivelul de cunoștințe al elevilor săi prin talentul său pedagogic, prin muncă asiduă și dedicare. Directorul Colegiului Național nu își pune nicio întrebare cu privire la notele acordate majorității discipolilor acestei „doamne” și la nivelul scăzut de cunoștințe al copiilor datorat neimplicării profesoarei în creșterea nivelului claselor la care predă? Justifică cele 1-2 premii la olimpiadele naționale obținute de vârfuri degradarea unor generații întregi prin atitudinea de desconsiderare, prin umilirea majorității copiilor noștri?

  • Alt părinte, cu aceeași nemulțumire

    Si pentru a se înțelege mai bine: nu vrem note de 10 pentru copiii noștri. Pot fi notați in continuare cu note care să îi satisfacă orgoliul doamnei profesoare Căpităneanu, dar elevii dânsei să învețe cu adevărat matematică în clasă, la un nivel care să ne facă mândri că am ales Colegiul Național pentru copiii noștri…

  • Astfel de profesori fac de rusine colegiile / liceele la care predau, daca asta se poate numi predare / invatare! Locul lor nu este la catedra, ci in cu totul alte locuri! Sa le fie rusine, desi nu cred ca stiu ce este! Acesti asa-zisi profesori stiu doar sa jupoaie parintii in particular, pe lectii predate in sufrageria personala, sa se plimbe prin excursii si vacante scumpe si sa epateze prin vestimentatie, bijuterii etc.! Cred ca ar trebui facute niste sesizari pe la ANAF, sa fie verificati ce taxe / impozite platesc, desi cu siguranta nu platesc, deoarece nu-si declara aceste activitati ilicite avute in timpul liber!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`