Prima pagină » Sanatate » Melanom incipient. De ce factori poate fi cauzată boala?

Melanom incipient. De ce factori poate fi cauzată boala?

11 mai 2023, 12:00,
în Sanatate

Melanomul incipient se face simțit prin manifestarea mai multor simptome. Această afecțiune este un tip de cancer periculos care se manifestă prin creșterea unei tumori maligne la nivelul pielii sau al membranelor mucoase. Acesta este diagnosticat și tratat de către oncodermatologi.

Melanomul este o tumoare malignă care se dezvoltă din celulele pigmentare ale pielii și ale membranelor mucoase. Boala este cauzată de creșterea anormală și diviziunea activă a melanocitelor. De obicei, tumora își are originea la suprafața pielii, dar melanomul se poate forma în cavitatea bucală, intestine, vagin și retină. Poate fi cauzat de influențe externe și de factori ereditari.

Melanom incipient. Prin ce simptome se face simțită boala?

Melanomul este considerat cel mai agresiv tip de cancer de piele. Tumora crește rapid și metastazează rapid la organe îndepărtate. Primele etape prezintă adesea doar o creștere orizontală, dar, pe măsură ce tumora progresează, începe să se răspândească în țesuturile mai profunde. Apariția unor tumori secundare în plămâni, creier, ficat și alte organe înrăutățește semnificativ prognosticul, astfel încât este important să existe un tratament chirurgical și terapeutic în timp util.

Melanomul se dezvoltă cel mai adesea din celulele unui semn din naștere, de aceea este necesară monitorizarea stării externe a pielii. Durerea și alte simptome legate de starea de bine sunt de obicei absente în stadiile incipiente. O afecțiune precanceroasă nu poate fi întotdeauna distinsă de o aluniță inofensivă fără o examinare specială, așa că este recomandabil să consultați un dermatolog pentru orice modificări suspecte ale pielii.

Semne posibile ale unui început de alunițe maligne. Aceasta capătă o formă asimetrică și margini neclare, manifestă hemoragii ușoare și o creștere orizontală rapidă. De asemenea, are loc apariția unor noduli vizibili la suprafață. În plus, la început de melanom acesta are o colorație neregulată. De exemplu, diferite zone de melanom pot fi negre, maro închis sau gri. În unele situații are loc înroșirea pielii din jurul aluniței și absența unui model de piele la suprafață.

În ce zonă se poate forma un melanom? Cum acesta poate fi îndepărtat?

Tratamentul pentru melanom este individualizat și începe cu o examinare amănunțită a pacientului. De obicei, acesta include intervenție chirurgicală pentru extirparea maselor, precum și a ganglionilor limfatici afectați. În unele situații, boala se tratează prin chimioterapie. Abordările și programele variază, în funcție de obiectiv și de starea pacientului.

Prognosticul depinde în mare măsură de amploarea leziunii. Tipurile superficiale de melanom cutanat sugerează că, cu tratament la timp, rata de supraviețuire la cinci ani a pacienților este de 95%, ceea ce este excelent. În cazul în care există deja implicarea ganglionilor limfatici, această cifră este mai mult decât înjumătățită. Prevenirea melanomului presupune verificarea regulată a tuturor alunițelor de pe corp și consultarea unui medic dacă aveți suspiciuni. De asemenea, este important să evitați deteriorarea oricărei excrescențe și să vă protejați corpul de expunerea la soare.

Un melanom incipient nu prezintă întotdeauna simptomele menționate mai sus. Există mai multe tipuri de tumori maligne, care diferă în funcție de formă, tipul de creștere și dimensiune. Unele melanoame se formează sub unghii, în zona ochilor și în alte locuri ascunse, prin urmare, examinarea pielii nu permite întotdeauna detectarea semnelor oncologice. Metastazarea neoplasmului în stadii avansate duce la apariția unor simptome suplimentare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`