Boli si tratamente

Menstruatie dureroasa: este implicată obezitatea?

Publicat: 04 mai 2021
femeie cu durere de burta
Sângerările menstruale abundente afectează una din trei femei la un moment dat în viața reproductivă.

Femeile cu obezitate au menstruatii mai grele din cauza inflamației locale crescute și a întârzierii reparării mucoasei uterine, potrivit unui studiu scoțian recent.

Menstruatiile dureroase sunt cauzate de obezitate? Asta sugerează un studiu publicat în Journal of Endocrinology. Studiul realizat de cercetătoarea Jacqueline Maybin și colegii de la Centrul de Sănătate a Reproducerii de la Universitatea din Edinburgh, Scoția, a legat creșterea indicelui de masă corporală de creșterea pierderii menstruale de sânge. Potrivit studiului, se pare că „femeile cu obezitate au menoragie cauzată de inflamația locală a funcției uterine”. Menstruatiile dureroase ar putea fi cauzate de inflamație și repararea întârziată a căptușelii uterine.

Un pas către tratamente mai eficiente pentru menstruatii dureroase?

Prin urmare, cercetătorii au măsurat IMC și pierderea de sânge menstrual a 121 de femei cu cicluri menstruale regulate. Știind că menstruatiile femeilor pot fi afectate și de alți factori, în afară de greutate, echipa scoțiană a efectuat și teste pe șoareci. Ei au descoperit că, după menstruație, șoarecii cu o dietă bogată în grăsimi au prezentat o întârziere în repararea căptușelii uterine în comparație cu șoarecii cu o dietă normală. Examinarea ulterioară a țesutului uterin al șoarecilor a indicat, de asemenea, că factorii inflamatori au fost, de asemenea, mai mari la șoarecii cu o greutate mai mare.

Rezultatele noastre sugerează că femeile obeze pot avea menstruatii mai grele din cauza inflamației locale crescute și a întârzierii reparării mucoasei uterine, concluzionează dr. Maybin, autorul principal al studiului. Ea crede că ar fi interesant să investigăm acum motivele pentru care obezitatea afectează menstruația pentru a dezvolta „tratamente mai eficiente”. Acest studiu este considerat într-adevăr un pas către dezvoltarea de tratamente pentru toate femeile care suferă de menstruatii grele. Potrivit dr. Maybin, „o abordare de bun simț ar fi aceea de a oferi sprijin pentru pierderea în greutate femeilor cu un IMC ridicat și menstruatii dureroase”.

Una din trei femei are sângerări abundente

Sângerările menstruale abundente afectează una din trei femei la un moment dat în viața reproductivă și, deși frecvente și debilitante, cauzele sale sunt neclare. Perioadele pot fi atât de grele, încât îngreunează deplasarea și munca. În cazuri extreme, femeile pot necesita chiar o transfuzie de sânge. Perioadele de sângerare pot determina scăderea globulelor roșii din sânge, care fixează fierul în sânge și permit transportul oxigenului. Aceasta este anemia cu deficit de fier (anemie cauzată de rezervele scăzute de fier). Acest deficit de fier provoacă oboseală, migrene, amețeli sau chiar dificultăți de respirație. Este într-adevăr o tulburare a ciclului menstrual. În orice caz, vi se va prescrie fier dacă aveți o deficiență de a recâștiga energia maximă. Pentru a reduce cantitatea de sângerare, ginecologul vă poate prescrie și anti-fibrinolitice, medicamente care reglează coagularea sângelui.

Adauga un comentariu