Prima pagină » Sanatate » Menstruație maro. Când este motiv de îngrijorare?

Menstruație maro. Când este motiv de îngrijorare?

06 iul. 2024, 15:00,
în Sanatate

Culoarea menstruației diferă în funcție de timpul la care a stat expus sângele la aer. Sângele poate varia de la roșu deschis până la maroniu închis, în funcție de cât de învechit este. Astfel, menstruația maro nu trebuie să fie motiv de îngrijorare.

Ce înseamnă menstruația maro

Sângele maro, negru sau roșu închis poate apărea la începutul sau la sfârșitul menstruației. Acesta prezintă, de asemenea, și o consistență groasă. În mod normal, la începutul menstruației, sângele ar trebui să fie roșu aprins. Dacă este maro, înseamnă că i-a luat mai mult să părăsească uterul, fiind mai vechi.

Tot ceva normal este apariția cheagurilor în zilele de menstruație abundentă. Acestea pot apărea roșu închis spre negru.

Fluxul menstruației devine, de obicei, mai abundent, în a doua și a treia zi a ciclului menstrual. Atunci apare sângele roșu deschis pentru că nu are timp să se întunece înainte de a ieși din corp.

Sângele roz apare, de regulă, în afara menstruației regulate. Sângerarea se amestecă cu lichidul cervical fertil și poate să apară roșu deschis sau rozaliu. Descărcarea vaginală roz, care apare fără a avea o legătură cu ciclul menstrual, poate fi un semn al cancerului de col uterin.

Sângele menstrual gri este problematic pentru că indică prezența unei infecții. În cazul de sângerări abundente cu bucăți de țesut cenușiu, poate fi vorba de un avort spontan. Este necesară consultarea cu un medic ginecolog.

Atenție la fluxul menstruației

De cele mai multe ori, culoarea menstruației nu înseamnă nimic. La ce trebuie să acordăm atenție sporită este fluxul menstruației, modificările lungimii ciclului și durerea. De asemenea, sângerările care nu respectă ciclul menstrual pot indica probleme mai grave.

În cel mai rău caz, sângerările maronii la finalul ciclului menstrual poate însemna infectarea cu o boală de transmitere sexuală. Sângele negru la menstruație alături de scurgeri sau secreții urât mirositoare, febră, dificultate de a urina, mâncărime genitală poate însemna prezența unei afecțiuni vaginale.

Trebuie să apelați la un medic în următoarele cazuri: scurgeri vaginale noi sau neobișnuite, menstruații neregulate, sângerare după menopauză, lipsesc trei sau mai multe cicluri menstruale, secreții vaginale cu miros neplăcut sau cu o textură groasă, mâncărime genitală, febră.

În cazul femeilor gravide, la orice semn de sângerare sau scurgeri vaginale neobișnuite, trebuie o vizită la medicul ginecolog.

Medicul, în momentul diagnosticului, va avea în vedere istoricul medical și medicamentele pe care le-ați administrat recent și va efectua un examen fizic pentru a identifica posibilele cauze ale secrețiilor și sângerărilor menstruale anormale.

Examenul fizic va include: examen pelvian, test papanicolau, teste de sânge pentru a verifica dacă suferiți de anemie sau alte afecțiuni medicale, prelevarea unor probe pentru a verifica posibile infecții, ‌ecografie pelviană pentru a verifica fibroamele și ‌biopsie endometrială.

Așadar, menstruația maro nu trebuie să vă îngrijoreze, fiind un semn normal al menstruației pe care îl întâlnesc toate femeile. Efectuarea analizelor constante vă poate proteja, prin prevenire, de orice infecție sau afecțiune în ceea ce privesc ovarele sau vaginul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`