Prima pagină » Sanatate » Diete si regimuri » Mercurul in peste. Ce peste evitam si ce peste putem consuma
Mercurul in peste. Ce peste evitam si ce peste putem consuma

Mercurul in peste. Ce peste evitam si ce peste putem consuma

10 iul. 2019, 08:06,
în Sanatate
a:3:{s:7:"site_id";i:25;s:6:"old_id";i:87138;s:8:"site_url";s:14:"medical.bzi.ro";}

Pestele este una dintre cele mai bune surse de proteine, acizi grasi omega-3 si alti nutrienti, inclusiv fier, potasiu si vitaminele B. Din pacate, o mare parte din fructele de mare este contaminata cu niveluri ridicate de mercur toxic. Metilmercurul – cel mai otravitor dintre compusii de mercur – se formeaza atunci cand mercurul anorganic este dizolvat atat in ​​apa dulce cat si in apa de mare. Cascada incepe atunci cand acest compus toxic devine incorporat in lantul alimentar dupa ce a fost consumat de fitoplancton, o alga cu o singura celula, care este apoi consumata de animale mai mici. Acest lucru este deosebit de problematic, deoarece pestii mai mici elimina mercurul neorganic ca deseu, in timp ce mercurul de metil este retinut. Pe masura ce ne miscam in sus pe lantul alimentar, pestii mai mici sunt consumati de pesti mai mari si acei pesti sunt consumati de pesti si mai mari – toti pastrand mercurul de metil pana cand acesta se indreapta catre oameni.

De ce mercurul este rau pentru noi? Preocuparea privind toxicitatea cu mercur nu se limiteaza doar la natiuni in curs de dezvoltare – efectele sunt profunde si relevante pentru toti oamenii de pe glob. Un studiu din noiembrie din Jurnalul de Medicina Preventiva si Sanatate Publica a aratat ca nivelurile ridicate de mercur pot dauna sistemului nervos central si pot produce efecte daunatoare asupra creierului – in special atentia scazuta si memoria, precum si simptome cum ar fi tremuraturile si tulburarile de vedere. Iar un studiu din iulie 2012 din Jurnalul de Biomedicina si Biotehnologie a legat expunerea la mercur de un risc crescut de boli de inima. Cercetatorii considera ca acest lucru se datoreaza capacitatii mercurului de a creste productia de radicali liberi reducand in acelasi timp antioxidantii din organism, ceea ce conduce la stres oxidativ.

Cum puteti evita sa mancati prea mult mercur? In general, o regula buna in ceea ce priveste continutul de mercur este luarea in considerare a marimii pestilor. Pesti mai mici, cum ar fi somonul, heringul, sardinele, dar si scoicile, contin mai putin mercur decat pradatorii lor mai mari, cum ar fi tonul obez si pestele spada. Potrivit specialistilor, dimensiunea standard de servire a pestelui este de aproximativ 120 g sau dimensiunea palmei. Utilizati urmatorul ghid pentru a va ajuta sa alegeti pestii cu cele mai scazute niveluri de mercur si sa aflati cat de des trebuie sa mancati alte tipuri de fructe de mare populare.

1. Peste si fructe de mare cu cel mai mic continut de mercur (puteti manca de 2-3 ori pe saptamana): ansoa, croaker de Atlantic, somn, cod, crabi, languste, Cambula, pastrav de apa dulce, merluciu, hering, stridii, cod Pollocs, somon, sardine, scoici, calamari, ton conservat -(tipul skipjack). 2. Peste cu nivelel moderate de mercur (mananca 1 portie pe saptamana): bluefish, crap, halibut negru, rockfish, macrou spaniol, biban dungat,  ton (ton alb / conservat sau proaspat / congelat), Croaker alb / croaker Pacific. 3. Pesti cu cele mai ridicate niveluri de mercur (trebuie evitati): rechin, peste spada, macrou de mare (regal), tilefish, tonul de mari dimensiuni, macrou spaniol.

Atunci cand alegeti pestele si fructele de mare, este important sa fiti un consumator informat care intelege diferentele dintre soiuri, precum si modul de aprovizionare a pestelui. Fructele de mare, cu moderatie, pot si ar trebui sa faca parte dintr-un plan de alimentatie echilibrat datorita acizilor omega-3, care au efect antiinflamator. De fapt, American Heart Association ne recomanda sa mancam cel putin doua portii 100g de peste pe saptamana – deci alegeti cu intelepciune!

Bugetul.ro
Găselnița Digi RCS RDS pentru abonații din România. Toți cei care au un abonament la compania de telecomunicații se pot bucura de filme și în aplicația Digi TV
redactia.ro
De ce nu mai vrea Ilie Bolojan să fie premier. Nicușor Dan a dat răspunsul
Bugetul.ro
Gospodarii care își ridică un solar în grădină pot primi amenzi chiar şi de 100.000 de lei, dacă nu sunt atenţi la o serie de norme banale
a1.ro
Ce se întâmplă cu ajutorul de înmormântare. Anunțul făcut de Dragoş Anastasiu, consilier al președintelui Nicușor Dan
Playtech.ro
Când au voie copiii să circule cu bicicleta pe drumurile publice. Legea de care mulţi habar nu au
observatornews.ro
Israel a atacat Iran cu 200 de avioane: capi ai armatei, uciși. Teheranul, contraatac cu 100 de drone
Playsport.ro
Vreme cum nu a mai fost de ani de zile în România. Prognoza meteo pentru următoarea lună, neobişnuită
Evz.ro
Vara a început timid, dar urmează caniculă greu de suportat. Prognoza ANM
realitatea.net
Reguli mai DURE pentru călătoria cu avionul în spațiul UE. Orice solicitant va avea nevoie de autorizație de călătorie
SportpeSurse
Momente sfâșietoare la priveghiul fiului de doi ani al lui Ionel Ganea. Fostul fotbalist, distrus de durere: ”Scoală-te tată, haide! Haide că nu mai pot”. O ambulanță la intrarea în locuința familiei
Playtech.ro
Când au voie copiii să circule cu bicicleta pe drumurile publice. Legea de care mulţi habar nu au
Dailybusiness.ro
Câți bani a câștigat Cristela în 2024. Cu ce afaceri se ocupă soția lui Călin Georgescu
RomaniaTV
EXCLUSIV Revin ploile, vremea se schimbă la 180 de grade. Romica Jurca anunță potop și furtuni în aceste zone
stiriromania.ro
Alex Marcu, sfâșiat de durere lângă sicriul Teodorei. Bărbatul își ia adio de la soție cu râuri de lacrimi
RomaniaTV
Ciprian Pian avea probleme GRAVE în viața personală. Înainte să facă infarct, soția îi ceruse DIVORȚUL! El o înșelase în trecut!
redactia.ro
Scandal la Bacalaureat 2025. Este căutat elevul care ar fi fotografiat subiectele la română și puse pe internet. Unde s-ar fi întâmplat totul
ego.ro
Am aflat secretul teribil al soacrei mele, iar acum nu știu ce să fac! Cum aș putea să îi spun soțului așa ceva!?!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`