Actualitate

Mesajul lui Klaus Iohannis, după ce Joe Biden a anunţat că SUA vor trimite trupe militare în România

Publicat: 20 ian. 2022
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Mesajul lui Klaus Iohannis după ce Joe Biden a anunţat că SUA vor trimite trupe militare în România
Klaus Iohannis le-a mulțumit președinților SUA și Franța pentru anunțul făcut privind creșterea prezenței militare pe teritoriul României

Preşedintele României, Klaus Werner Iohannis, i-a transmis un mesaj şefului Statelor Unite ale Americii, Joe Biden. Iohannis a salutat anunţul omologului sau după ce a anunţat că va creşte prezenţa militară americană în România, pe flancul de est al NATO, „dacă situaţia de securitate se deteriorează”.

„Salut anunţul explicit al preşedintelui Joe Biden privind creşterea prezenţei militare a SUA în România, pe Flancul Estic, dacă situaţia de securitate se deteriorează şi mai mult. Parteneriatul Strategic România-SUA şi solidaritatea NATO sunt foarte puternice”, a scris preşedintele Klaus Iohannis, joi, 20 ianuarie 2022, pe Twitter.

Joe Biden a anunţat că va trimite trupe militare în România în cazul unui război

Reamintim faptul că preşedintele SUA, Joe Biden, a transmis, miercuri, 19 ianuari 2022, în cadrul unei conferinţe de presă, că prezenţa militară americană în Polonia şi România va fi crescută, în cazul în care va izbucni un război între Rusia şi Ucraina.

„Vom creşte efectiv prezenţa militară în Polonia, în România, (…) pentru că avem o obligaţie sacră în termenii Articolului 5, de a apăra aceste ţări. Ele sunt parte a NATO. Nu avem această obligaţie în raport cu Ucraina, deşi suntem foarte îngrijoraţi de ceea ce se întâmplă în Ucraina”, a spus Joe Biden.

Joe Biden a anunțat că având în vedere faptul că România și Polonia fac parte din NATO, SUA are un angajament sacru de a apăra aceste state în timpul unui război dintre Rusia și Ucraina.

„Nu vom face asta. De fapt, ne vom spori prezența militară în Polonia, România și alte țări dacă Rusia va decide să invadeze Ucraina. Pentru că avem un angajament sacru de a apăra aceste țări, conform articolul 5. Ele fac parte din NATO.

Nu sunt atât de convins că știe ce vrea să facă, bănuiesc că va ataca, trebuie să facă ceva”, a declarat Joe Biden, cu referire la intenția lui Vladimir Puţin de a desfășura un atac armat asupra Ucrainei.

De asemenea, la începutul lunii decembrie a anului trecut, un oficial al administrației americane SUA a anunțat că se vor trimite forțe militare suplimentare în „flancul estic al NATO” în cazul în care Rusia va invada Ucraina, concomitent cu impunerea de „severe” sancțiuni economice.

„Dacă Putin va acționa (în Ucraina), mai mult ca sigur că acest lucru va duce la solicitări din partea aliaților noștri din flancul estic (al NATO) pentru sporirea prezenței noastre militare, iar SUA vor răspunde prin aducerea de noi forțe și capacități de luptă și organizarea de exerciții militare care să asigure siguranța aliaților noștri”, a spus oficialul american sub protecția anonimatului.

Şi Franţa va trimite trupe militare în România. Klaus Iohannis a salutat anunţul lui Emmanuel Macron

De asemenea, pe lângă ajutorul acordat de SUA, va participa şi Franţa. Preşedintele Emmanuel Macron a anunţat că va trimite trupe militare în România dacă situaţia va degenera. În cauză, Klaus Iohannis a salutat declaraţia francezului.

”Salut cu căldură anunțul președintelui Emmanuel Macron privind disponibilitatea Franței de a suplimenta prezența militară avansată a NATO în România. Parteneriatul strategic România-Franța va fi astfel consolidat pe flancul estic, în regiunea Mării Negre”, a scris Klaus Iohannis.

 

Adauga un comentariu