National

Președintele Joe Biden: ” SUA va trimite trupe militare în România, în cazul unui război ruso-ucrainean”

Publicat: 20 ian. 2022
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Președintele Joe Biden  SUA va trimite trupe militare în România în cazul unui război ruso-ucrainean
Joe Biden a anunțat că America va proteja România în cazut izbucnirii unui război ruso-ucrainean

În cadrul unei conferințe de presă, președintele american Joe Biden a declarat că, dacă Rusia va ataca Ucraina, SUA va trimite trupe militare în România și Polonia.

Întrebat dacă ia în considerare retragerea trupelor americane de pe flancul estic al NATO, președintele Biden a răspuns hotărât că „nu este loc pentru asta”. Recent, șeful de la Casa Albă a spus că se așteaptă ca Rusia să pornească în curând atacurile armate asupra poporului ucrainean.

SUA nu este singura țară care intenționează să trimită trupe militare pe teritoriul țării noastre. Miercuri, 19 ianuarie 2022, Emmanuel Macron a anunțat că Franța va trimite forțe armate în România, dacă situația dintre Rusia și Ucraina va escalada.

SUA va trimite trupe militare în România

În cadrul unei conferințe de presă, Joe Biden a declarat că SUA își va respecta promisiunea sacră de a proteja România, în cazul pornirii unui război ruso-ucrainean.

„Nu vom face asta. De fapt, ne vom spori prezența militară în Polonia, România și alte țări dacă Rusia va decide să invadeze Ucraina. Pentru că avem un angajament sacru de a apăra aceste țări, conform articolul 5. Ele fac parte din NATO”, a precizat președintele SUA.

Biden a înlăturat altfel ideea că administrația pe care o conduce va retrage trupele din fostele țări membre ale Pactului de la Varșovia, care acum sunt membre ale Alianței, pentru a încheia un acord de reducere a tensiunilor cu Moscova. Reamintim că Rusia a transportat echipament militar și a poziționat aproximativ 127.000 de soldați la granița cu Ucraina.

„Nu sunt atât de convins că știe ce vrea să facă, bănuiesc că va ataca, trebuie să facă ceva”, a declarat Joe Biden, cu referire la intenția lui Vladimir Putin de a desfășura un atac armat asupra Ucrainei.

La sfârșitul anului trecut, Rusia a cerut public limitarea influenței militare americane în Estul Europei și zona țărilor ex-sovietice. De asemenea, aceasta a mai cerut ca NATO să nu mai accepte niciun membru nou în cadrul alianței și să nu mai înființeze nicio bază militară ori să amplaseze arme în vreuna dintre fostele țări din fostul Pact de la Varșovia care sunt acum membre ale Alianței.

În ultimii ani, aliații est-europeni au făcut eforturi pentru o prezență mai mare pe teritoriul lor a trupelor americane, într-un efort mai amplu de descurajare împotriva Rusiei. În 2018, Polonia a propus denumirea unei baze militare după președintele Donald Trump, în schimbul stabilirii permanente a trupelor americane în țară.

La rândul ei, Lituania investește milioane de euro în facilitățile sale militare pentru a încerca să stabilească desfășurarea prin rotație a trupelor americane pe fondul temerilor crescute cu privire la comportamentul Rusiei, condusă de Vladimir Putin.

România a solicitat ajutorul americii

România a cerut în repetate rânduri creşterea prezenţei militare americane pe flancul estic al NATO
În cadrul reuniunii extraordinare a miniștrilor de externe din statele NATO, care a avut loc pe data de 7 ianuarie 2022,
Bogdan Aurescu, ministrul Afacerilor Externe, a subliniat necesitatea întăririi posturii de descurajare şi apărare a NATO în mod coerent şi cuprinzător pe întreg Flancul Estic, inclusiv şi în special la Marea Neagră.

Mesajul șefului diplomației de la București a fost, de fapt, o reînnoire a apelului pe care l-a făcut cu prilejul vizitei oficiale din luna noiembrie 2021 la Washington, când a precizat că „prezenţa militară americană în regiune trebuie crescută, nu doar în România”, ca parte a strategiei de securitate în zona Mării Negre.

De asemenea, într-o intervenție televizată, ministrul Bogdan Aurescu a declarat administrația americană pregătește o strategie de securitate la Marea Neagră, iar România dorește să participe la elaborarea acestei strategii. Între altele, România ar vrea ca Statele Unite ale Americii să trimită mai mulți militari pe teritoriul țării, dar acest lucru necesită o infrastructură adecvată..

Acesta mai sublinia că SUA ar putea sprijini financiar construirea unei căi ferate care să lege portul Gdansk din Polonia de portul Constanța, cât și o conexiune rutieră care să lege nordul de sudul regiunii, pentru ca transportul trupelor și al echipamentelor să poate fi efectuat mai ușor.

Șeful diplomației explica că solicitarea a venit în contextul în care Rusia devine tot mai agresivă pe flancul estic.

Întărirea forțelor militare americane pe teritoriul României este extrem de importantă

De asemenea, pe data 12 ianuarie 2022, la întâlnirea cu şefii misiunilor diplomatice acreditaţi la Bucureşti, preşedintele Klaus Iohannis a subliniat că România este profund îngrijorată de situația generată provocată de desfăşurarea „masivă” a trupelor ruse în proximitatea Ucrainei şi de implicaţiile acesteia pentru stabilitatea euroatlantică, precizând: „creşterea prezenţei militare americane în România rămâne un obiectiv important”.

Totodată, la începutul lunii decembrie, un oficial al administrației americane SUA vor trimite forțe militare suplimentare în „flancul estic al NATO” în cazul în care Rusia va invada Ucraina, concomitent cu impunerea de „severe” sancțiuni economice.

„Dacă Putin va acționa (în Ucraina), mai mult ca sigur că acest lucru va duce la solicitări din partea aliaților noștri din flancul estic (al NATO) pentru sporirea prezenței noastre militare, iar SUA vor răspunde prin aducerea de noi forțe și capacități de luptă și organizarea de exerciții militare care să asigure siguranța aliaților noștri”, a spus oficialul american sub protecția anonimatului.

Scrisoarea lui Andrei Muraru către Senatul SUA

Pe 26 octombrie, ambasadorul român în SUA a trimis o scrisoare către subcomisia Senatului SUA, pentru Cooperare în Europa și Securitate Regională. În aceasta, Andrei Muraru, a transmis că, pe lângă eforturile economice și diplomatice, România cheltuie deja trei miliarde de dolari pentru extinderea bazei aeriene de la Mihail Kogălniceanu, cu scopul de a putea găzdui mai multe trupe americane și aliate.

Principala recomandare a României este ca aliații să creeze o strategie amănunțită pentru Marea Neagră, următoarea propunere fiind să transforme țara noastră într-un hub pentru mari exerciții comune, echipament militar și noi trupe. În prezent, prezența avansată a NATO în regiune constă doar într-un cartier general în România.

„Descurajarea credibilă poate fi asigurată doar printr-o prezență solidă, care ar putea consta în Creșterea prezenței militare americane în România, în toate domeniile – pe uscat, în aer și pe mare – inclusiv o structură SUA de comandă și control”, se preciza în scrisoarea trimisă de ambasadorul Muraru.

„Este necesară securizarea flancului estic al NATO într-o manieră unitară și coerentă, de la Marea Baltică la Marea Neagră, prin implementarea unei singure Prezențe Înaintate de-a lungul întregului flanc, care să asigure o apărare mai puternică și să reducă vulnerabilitățile actuale cauzate de incontestabila lipsă de descurajare din regiunea Mării Negre”, se mai arăta în scrisoare.

Adauga un comentariu