Local

Mesajul prefectului Marian Grigoras după creşterea cazurilor de Covid din Iaşi : Riscăm să ajungem la carantinarea oraşului

Publicat: 09 oct. 2020
Marian Grigoraș
Marian Grigoraș

Astăzi dimineață m-a sunat un amic din copilărie și m-a dojenit că nu poate ajunge la sărbătoarea Sfintei Parascheva. Mi-a povestit că împreună cu 20 de prieteni și vecini din Vrancea au programat din timp un microbuz de 14 locuri care să îi aducă în Iași și apoi să îi ducă acasă după ce ar fi participat la sărbătoarea religioasă de la Iași. Însă, după măsurile luate de autorități, tot planul amicului meu și a grupului său s-a năruit, iar eu, în calitate de prefect, merit să fiu certat.
Dojana amicului meu conține exact situația periculoasă pe care autoritățile centrale și locale, la sfaturile repetate ale epidemiologilor, au decis să le descurajeze: 20 de persoane, microbuz de 14 locuri, drum de sute de kilometri. Înmulțesc în minte acest scenariu cu alte câteva sute, poate mii de situații asemănătoare, dacă nu chiar mai improprii. Și totul în acest context al unei creșteri alarmante de cazuri pozitive cu Covid-19.
În municipiul Iași cifrele care indică rata incidenței cumulate de infectări cu Covid-19 urcă vertiginos. DSP Iași ne transmite cifra de 2,64 la mia de locuitori astăzi, cu tot cu cazurile din focare. Legislația prevede că la o rată de 3 la mia de locuitori se ia în discuție imediat dacă este nevoie carantinarea localității. Oameni buni, suntem în pericol! Ați văzut recent imagini cu mai mulți jandarmi decât pelerini în preajma Catedralei Mitropolitane, și este neplăcut, sunt de acord! – dar cum ar fi să vedem jandarmi peste tot și străzi goale într-un oraș carantinat și reîntors în perioada stării de urgență. Nu a trecut deloc acel moment în care să ne permitem să nu punem răul în față!
Au fost reintroduse restricții de pe 6 octombrie – restaurantele și cafenelele nu mai pot deservi clienți în spații închise, spectacolele și evenimentele culturale au fost sistate. Alte orașe ne-au urmat. Riscul agravării situației în care suntem ne pândește din toate direcțiile. Prioritatea zero este de a găsi mereu și mereu căi de a încetini sau preveni răspândirea virusului. Adică de a evita aglomerațiile.
Ei bine, măsurile CNSU, CJSU, recomandările DSP și ale epidemiologilor nu se îndreaptă nici asupra sălilor de spectacole, pentru că ar avea ceva împotriva culturii, nici asupra Sărbătorii Religioase pentru a pedepsi cumva pelerinii. Aceste măsuri restrictive au un singur scop: să descurajăm aglomerările mari de oameni pentru că acestea sunt căi aproape sigure de răspândire a virusului.
Reiau ideea imaginii care a stârnit deziluzie, aceea cu un număr mare de jandarmi în preajma Mitropoliei. Merită explicată. Brigada Mobilă de Jandarmi Bacău a venit la Iași pregătită pentru a gestiona un program complex anunțat de MMB, cu o sărbătoare pe mai multe zile și cu un număr mare de pelerini. Schimbarea condițiilor în care se desfășoară sărbătoarea a venit ulterior, iar o parte dintre jandarmi au fost direcționați spre alte misiuni. Însă cifrele oferite de IJJ arată și efectul dorit de autorități la sfaturile experților epidemiologi: descurajarea aglomerațiilor. Dacă până pe data de 7 octombrie IJJ a estimat circa 6.000 de pelerini așezați la rând pentru a ajunge la racla cu moaștele Sf. Parascheva, pe 8 și 9 octombrie, zile în care sunt aplicate restricțiile, se poate observa efectul: mai puțin de 2.000 de pelerini, în total, la rând, toți din municipiul Iași, iar circa 500 de persoane au vrut să se așeze la rând, dar nu au avut permisiunea să o facă pentru că au domiciliul în alte localități.
Personal, dar și ca reprezentant al instituției publice pe care o conduc, am toată încrederea în capacitatea organizatorică a MMB. Pe parcursul acestei perioade în care gestionăm această criză sanitară MMB a fost un partener statornic, solid, de sprijin și de mare încredere. Știu că respectă regulile sanitare, știu că pune totul la punct cu atenție, am văzut cu ochii mei și nu sunt singurul care a observat aceste lucruri. Modul în care MMB organizează desfășurarea activităților în integralitatea lor – cu pelerinii la rând, precum și în interiorul Catedralei Mitropolitane și la raclă – toate acestea sunt dincolo de dubii un exemplu de profesionalism. Nu pun la îndoială priceperea MMB și destoinicia slujitorilor ei. Însă, ceea ce avem de prevenit nu începe nici la porțile Catedralei Mitropolitane, nici la intrarea în Iași, nici la marginea județului nostru. Ci începe în mii și mii de locuri din țară, cu mii și mii de oameni care s-ar urca în sute de autocare și microbuze și s-ar expune unui întreg domino de întâmplări în care s-ar putea infecta și apoi ar putea infecta pe alții ș.a.m.d.
Sufletește sunt alături de orice credincios care resimte aceste restricții. Privesc cu înțelegere la organizatorii descumpăniți de restricțiile care descurajează pelerinii să ajungă la Iași, răpind astfel bucuria unei sărbători atât de îndrăgite. Nu îmi este ușor, nu sunt indiferent.
Dar datoria mea este să vă îndemn să respectăm restricțiile. Haideți să nu oferim șanse suplimentare de răspândire acestui virus. Haideți să evităm orice risc! Această pandemie își arată colții acum! Haideți să îi răspundem cu rugăciuni, cu răbdare și să ne păzim, să respectăm regulile de distanță fizică și protecție sanitară!
Îndemnul meu este unul care doare, dar știu că este îndemnul corect.

Comentarii
 • Domnu Grigoras ala NU este prietenul dumitale !, dai foc !, e doar un cunoscut de ocazie !, in viata lui un barbat are poate cel mult doar 2, 3 prieteni ADEVARATI !, in privinta carantinei hai ca te ajut eu si pot vorbi direct si deschis !, DA se va inchide orasul IASI , DA se va inchide poate chiar toata Romania !, dupa cifre trebuia inchisa demult !, nu se inchide si se taraganeaza situatia doar pentru a nu ucide chiar acum si restul de economie care a mai ramas schiloada !, problema este ca 70 % din economie va crapa oricum si veti inchide intrun tarziu si prea tarziu si localitatile !, terminatio cu bonusurile si ajutoarele cu pachete financiare de miliarde date marilor companii si salvati populatia domnilor !, dati mai bine oamenilor de rand cate un mic pachet financiar ori alimentar !, criza a inceput demult si este de nivelui celei din 1929 !, ce vedem acum este doar varful eisbergului care inca nu nea lovit, virusul este doar o lebada neagra , un motiv pe cine da vina !, in privinta popilor fatarnici habotnici care au organizat mascarada si a mitropoliei care a comandat razmerita as avea o parere mai dura !, aplicati legea !, dosare penale si puscarie pana in varful clopotnitei la toti care au fost inplicati in rascoala inpotriva legii !

 • De Iași, nu mai scrie prostii…
  Nu are nicio legătură virusul cu criza financiara. Sunt doua chestiuni distincte. Că unii vor să facă o „legătură” că sa prosteasca populația, adică nu mărim pensii, alocații, nu mărim salariu minim pe economie…este o grava problema.
  Criza este în capul multora, care nu gândesc, nu că ar gândi prost.
  Până și ciclicitatea crizelor financiare este o prostie.
  A fost inventata de escrocii financiari, marii bancheri, că sa iasă tot ei in castig. Citește ce bonusuri fabuloase și-au tras la ultima”criza”. Și ce profituri fac băncile, chiar și acum.

 • Ooof Daniele Daniele , din pacate nu ai invatat nimic din istorie !, dar daca tot zici tu de pensii si salarii ia zi dumneata cati salariati ar trebui sa fie la un pensionar ca sa fie sustenabila schema si cati sunt acum in realitate !, ce este o schema Ponzi si de ce sistemul de pensii nu ar fi o schema Ponzi dupa parerea ta !, iar la final poate explici matematic pe cifre cum ar trebui sa maresti dumneata pensiile daca sistemul de pensii mondial este in faliment, sumele varsate in sistem NU ajung nici pentru 40 % dintre pensionari iar statele inprumuta diferenta deficitara in crestere exponentiala si cine o sa plateasca datoria acestor inprumuturi ?, in privinta salariilor poate ne luminezi cum ar trebui ele altfel crescute daca nu in conformitate cu valoarea produsa ?, ori este stiut faptul ca aparatul bugetar NU produce financiar NIMIC !, iar despre escroci, banksteri si bonusuri ar fi multe de discutat, near lua cateva seri la rand si am epuiza sticlele pana ajungem la o concluzie

 • Prefectul să-și ceară scuze public pentru această ieșire: dacă el are amici infractori care se urcă cîte 20 într-o mașină de 14 locuri, asta nu înseamnă că toată țara e formată din derbedei. Autoritățile astea s-au obișnuit să ne insulte și cînd respiră: prefectul ne spune în față că sîntem idioți, președintele țării scrîșnește din dinți de trei ori pe zi că sîntem nespălați și troglodiți. Mai era unul acum vreo zece ani care se hlizea: profesorii sînt niște tîmpiți… medicii să plece că nu ne trebuie! Ar cam fi timpul să se oprească.

 • Bai asta „De Iasi” de asta ai sa mori – de prostie – Nu ai nici credinta nici creier…. hahaha
  Dosar penal pentru un prost ca tine …. hihihi

 • Nea civilu sclav liber afla ca nu se moare de prostie !, dar in cazul matale prostia poate ucide !, e cu totul alta ciorba !, in comparatie cu matale eu am creier si credinta !, o situatie contradictorie cu situatia matale de sapiensis superstitios controlat de catre unii smecheri !, pentru ca nui asa ?, ”Religia sa fondat din momentul in care primul smecher la intalnit pe primul prost ”!

 • Relu Tîrgul de blănuri (!), întreprindere de nișă… de la hală e pentru diversiune. Își închipuie cineva că se cumpără vreo blană? cică-s 60 de corturi! Iașul e vreun colț de Alaskă? de cîțiva ani nici ierni care să pretindă blănuri nu mai avem! Mai sigur că vreun „amic” al prefectului sau primarului spală niște bani ca să iasă din vreo belea.

 • De Iași, in afara de limbajul „colorat” nu aveți nicio știință de carte.
  Doar bat degetele pe tastatura…
  Capitalismul este cheia gândirii proaste de care dați dovadă și dacă ați gândi, cât de puțin, ați găsi explicația cum de s-au îmbogățit cei mai bogați oameni ai Pământului în plină pandemie, cum de băncile fac profituri URIASE din diferență de dobândă, in general, cum de bogății devin din ce in ce mai bogați și săracii din ce in ce mai săraci și cum de câțiva dețin averi cat ar putea hrăni aproximativ zece Planete Pamant, in timp ce sunt milioane de oameni care mor pur și simplu de foame.
  Productivitatea la care faceți referire este cat de mult profit face „stăpânul de sclavi”. Poate că „Apple”, Tesla, Amazon ar fi cele mai bune exemple! Plus neplata taxelor către statul din care face profit, ascunderea prin Paradisuri fiscale, etc. Kaufland, Auchan, Lidl, vă spun ceva? Google va spune ceva? Poți purta un dialog cu cineva care dorește să poarte un dialog constructiv, adică bazat pe soluții, nu ca sa „omoare timpul”. Eu am încheiat aici „mesajul”.

 • Vorbe multe, fapte deloc.
  In loc sa se vaicareasca in compuneri emo, mai bine ar lua masuri concrete. Prima masura trebuie sa fie suplimentarea numarului de autobuze si tramvaie pe traseele aglomerate. In 41 se circula ca sardelele. La fel in orice merge spre Copou. Cand mii de oameni calatoresc nas in nas, trebuie sa te astepti ca numarul de cazuri creste accelerat.

Adauga un comentariu