Local

Mesajul primarului Mihai Chirica de celebrare a marelui poet Mihai Eminescu – VIDEO/ FOTO

Publicat: 15 ian. 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Mesajul primarului Mihai Chirica de celebrare a marelui poet Mihai Eminescu - VIDEO FOTO
Mihai Chirica, primarul Municipiului Iași
Primarul Municipiului Iași, Mihai Chirica, a transmis astăzi, 15 ianuarie 2021, un mesaj de celebrare a marelui poet Mihai Eminescu. Vineri s-au împlinit 171 de ani de la nasterea poetului fără pereche, Mihai Eminescu.
„De Ziua lui Mihai Eminescu, de Ziua Culturii române să nu uităm de actualitatea operelor politice ale poetului nepereche.
Avem o singură cale de salvare a națiunii române , prin educație și cultură.
Vă rog să ascultați un scurt fragment din operele politice ale lui Eminescu scris in revista Timpul in Februarie 1881, adicâ acum 140 de ani.
La mulți ani Eminescu ,
La mulți ani Culturii Române,
La mulți ani România!”, a transmis Mihai Chirica, primarul Mihai Chirica, la 171 de ani de la nașterea lui Mihai Eminescu.

Cele mai importante evenimente ce au avut loc în 15 ianuarie

– 1870: „Ministrul de Externe adresează marilor puteri europene o notă prin care cere recunoașterea oficială a denumirii de România.
– 1883: A apărut, la Iași, revista „Recreații științifice” (până în anul 1888), care a marcat dezvoltarea matematicii în România.
– 1919: Moare revoluționara, filosoafa și economista polonezo-germană de origine evreiască Rosa Luxemburg (născută: Rozalia Luksenburg). Este una dintre cele mai cunoscute reprezentante ale marxismului și a mișcării pentru drepturile femeilor. A participat la Revoluția Rusă din 1917 (care a dus, ulterior, la formarea URSS) și era convinsă că Germania reprezenta un punct de pornire ideal pentru o revoluție mondială a proletarilor. În acest scop, alături de Karl Liebknecht și Clara Zetkin, înființase, în 1915, Liga Spartacus (Spartakusbund). În decembrie 1918 Spartakusbund s-a transformat în Partidul Comunist German (KPD), filiala germană a Internaționalei Comuniste (Comintern). La 1 ianuarie 1919 KPD a încercat să preia controlul Berlinului, în ceea ce a devenit cunoscut ca revolta spartakistă. Această acțiune a fost întreprinsă în contradicție cu sfaturile date de Rosa Luxemburg, care considera o astfel de revoltă prematură, de vreme ce Spartakusbund era organizație care nu se bucura de un sprijin larg în rândurile muncitorilor. Încercarea revoluționară a fost zdrobită de forțele conduse de Partidul Social Democrat German (SPD), care se afla la putere. Rosa Luxemburg și Karl Liebknecht, alături de sute de alți spartakiști, au fost uciși.
– 1929: Se naște pastorul baptist și activistul politic american Martin Luther King Jr. (născut: Michael King Jr.). Este cunoscut mai ales ca luptător pentru drepturile civile ale persoanelor de culoare din Statele Unite ale Americii. A organizat și a condus marșuri în favoarea dreptului la vot, pentru desegregare rasială și alte drepturi civice elementare pentru cetățenii de culoare nord-americani. În timpul unui marș pentru libertate (28 august 1963) a pronunțat unul dintre cele mai celebre discursuri: „I have a dream” („Am un vis”). A fost cel mai tânăr laureat al premiului Nobel pentru Pace în 1964, pentru lupta împotriva segregației rasiale și discriminării rasiale. A depus eforturi în lupta împotriva sărăciei precum și a opririi războiului din Vietnam. A fost asasinat pe data de 4 aprilie 1968, în Memphis. În 1986 ziua lui Martin Luther King a fost declarată zi federală în Statele Unite ale Americii.
– 1943: Mihai Antonescu, viceprim-ministru și ministru de externe al României propune omologului său italian, contele Galeazzo Ciano, ieșirea simultană din război a Italiei, României și Ungariei. Propunerea va fi repetată în vara aceluiași an, fără rezultate.
– 1970: Muammar al-Gaddafi este proclamat premier al Libiei.
– 1971: În Egipt se inaugurează barajul de la Assuan/Aswan.
– 1990: Printr-o decizie a Tribunalului Municipiului București, Partidul Național Liberal reapare oficial în viața politică românească.
– 1999: A cincea mineriadă: Greva minerilor din Valea Jiului este declarată ilegală.
– 2011: Începând cu acest an, de ziua poetului Mihai Eminescu este sărbătorită „Ziua Culturii Naționale” (în urma unei legi promulgate la 6 decembrie 2010)”, a publicat edilul pe pagina sa de Facebook.
Adauga un comentariu