Sanatate

Metode naturiste pentru eliminarea lichidului de ascită. Sfaturile specialiștilor

Publicat: 02 mai 2024
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Metode naturiste pentru eliminarea lichidului de ascită. Sfaturile specialiștilor
Lichidul de ascită este o acumulare de lichid în cavitatea abdominală

Cauți metode naturiste pentru eliminarea lichidului de ascită? Acest articol îți este destinat. Lichidul de ascită este o acumulare de lichid în cavitatea abdominală, numită cavitatea peritoneală.

Metode naturiste pentru eliminarea lichidului de ascita. Ce este acesta

Ascita este o afecțiune medicala caracterizata de acumularea de lichid in cavitatea peritoneala. Peritoneul este o membrana seroasa, care acoperă organele abdominale. Este format din 2 straturi, intre care se formează o cavitate. In aceasta cavitate se acumulează lichidul ascitic.

In funcție de cantitatea de lichid ascitic din cavitatea peritoneala, ascita poate fi clasificată ca: ușoară, moderată, severă.

Sindromul nefrotic, insuficiența cardiacă, pericardita constrictivă, pancreatita, mixedemul, lupusul eritematos sistemic, malnutriția severă, endometrioza, ascita TBC, sarcoidoza și traumatismele abdominale pot fi cauze ale ascitei. De asemenea, 90% din cazurile de ascită apar din cauza cirozei hepatice. Aceasta poate apărea indiferent dacă hepatita care  a dus la apariția cirozei este de cauza virala sau alcoolica. În ciroza hepatică, ascita se manifestă ca urmare a scăderii funcției hepatice și a apariției hipertensiunii portale. O creștere a tensiunii în vena portă face ca o parte din plasmă să ajungă în cavitatea peritoneală.

In stadiile inițiale ale acumulării lichidului în cavitatea peritoneală, ascita poate fi asimptomatică. Pe măsură ce lichidul se acumulează, se pot observa mărirea circumferinței abdominale si creșterea în greutate. Acestea pot fi asociate cu simptome precum: meteorismul (balonarea), diminuarea apetitului, tulburări ale tranzitului intestinal, durerea abdominală, starea de greața, vărsăturile, dispneea (dificultatea la respirație), fatigabilitatea (oboseala accentuata), edeme ale membrelor inferioare, starea generala alterata.

Cum putem trata afecțiunea prin metode naturiste

Deși unele persoane pot căuta alternative naturiste pentru a gestiona ascita, trebuie să fie conștiente că aceste metode nu pot înlocui tratamentul medical adecvat și supravegheat de un profesionist medical. Cu toate acestea, există câteva măsuri naturiste care pot fi adoptate ca supliment la tratamentul convențional.

Reducerea consumului de sare poate ajuta la scăderea retenției de lichide. Limitarea alimentelor procesate, bogate în sare, și creșterea consumului de fructe, legume și alimente bogate în potasiu poate fi utilă. Anumite plante medicinale, cum ar fi păpădia și pătlagina, au fost folosite tradițional pentru a ajuta la eliminarea lichidului din corp. Totuși, este important să consulți un specialist în plante medicinale sau un medic naturopat pentru a afla mai multe despre aceste opțiuni și a determina siguranța și eficacitatea lor. Unele ceaiuri diuretice, cum ar fi ceaiul de păpădie, pot ajuta la stimularea eliminării lichidelor din corp. Este important să nu exagerați cu consumul de ceaiuri diuretice și să consultați un medic înainte de a le utiliza, în special dacă aveți și alte afecțiuni de sănătate. Un masaj ușor al abdomenului poate ajuta la îmbunătățirea circulației și la stimularea sistemului limfatic, ceea ce poate contribui la eliminarea lichidului de ascită. Este recomandabil să solicitați sfatul unui terapeut calificat înainte de a încerca această metodă. Activitatea fizică moderată poate ajuta la stimularea circulației și la reducerea acumulării de lichide în corp. Este important să consultați un medic înainte de a începe orice program de exerciții și să adaptați exercițiile la nivelul dumneavoastră de fitness și la starea de sănătate generală.

Este extrem de important de știut că aceste metode naturiste pentru eliminarea lichidului de ascită ar trebui să fie adoptate doar ca supliment la tratamentul medical adecvat și sub supravegherea unui profesionist medical. Este esențial să urmați sfatul medicului dumneavoastră și să nu vă auto-medicați sau să renunțați la tratamentul prescris fără acordul acestuia.

 

Adauga un comentariu