Prima pagină » Actualitate » Mezelurile, printre cele mai toxice alimente pentru oameni și animalele de companie

Mezelurile, printre cele mai toxice alimente pentru oameni și animalele de companie

25 mart. 2022, 13:33,
BZI.ro, în Actualitate

Specialiştii spun că mezelurile sunt printre cele mai toxice alimente pe care le poate consuma omul. Aceştia au demonstrat că mâncarea pentru câini sau pisici este mult mai sănătoasă decât parizerul preferat de români la micul dejun.

Deși cunosc riscurile la care se expun, românii continuă să cumpere aceste produse pline de E-uri.

mezelurile printre cele mai toxice alimente, preparate pe baza de carne, salam, carnati, parizer, muschi de porc

Pentru a avea gust, în mezeluri este adăugat glutamatul de sodiu, acesta având capacitatea de a stimula creierul să perceapă gustul de sute de ori mai intens

Mezelurile sunt printre cele mai toxice alimente

Specialiştii spun că mezelurile sunt printre cele mai toxice alimente pentru oameni și animalele de companie. Pentru a avea gust, în mezeluri este adăugat glutamatul de sodiu, acesta având capacitatea de a stimula creierul să perceapă gustul de sute de ori mai intens. Chiar și așa, spre deosebire de oameni, animăluţele nu se lasă păcălite.

„Alimentația animalelor, dacă este o mâncare de bună calitate, este făcută proporțional încât să aibă și protene și vitamine și minerale. Nu consumă anumite alimente trebuie să le placă gustul și și mirosul.”, a declarat Graure Iulia, medic veterinar.

În comparație cu propriul coș de cumpărături, românii aleg mâncarea animalelor de companie cu mai multă grijă. Deși cunosc riscurile la care se expun, obiceiul prost al românilor de a cumpăra mezeluri dezosate crește îngrijorător de la an la an, ajungând ca 7 din 10 persoane să consume cel puțin o dată pe săptămână, datorită gustului plăcut, spun ei.

Cercetătorii au arătat ca un parizer are până la 10 E-uri, dintre care unele favorizează apariția bolilor grave.

„Marea problemă a mezelurilor este felul în care este prelucrată carnea. E multă slănină, sunt multe zgârciuri. Dacă se consumă constant, pentru că este un efect care se adună în timp, vorbim despre creșteri de colesterol, creșteri de trigliceride, riscul de apariție al diabetului, a gutei, și dacă se consumă constant, de 5 ori pe săptămâna, mai mult de 100 g, putem vorbi de cancer”, avertizează Lygia Alexandrescu, medic nutriționist .

Din păcate, de cele mai multe ori, însă, oamenii nu fac alegeri în funcție de aditivii alimentari, ci mai degrabă în funcție de preț.

mezelurile printre cele mai toxice alimente, parizer taiat felii

Cercetătorii au arătat ca un parizer are până la 10 E-uri, dintre care unele favorizează apariția bolilor grave

Fabricarea mezelurilor în România

Puțină lume știe adevărul cu privire la fabricarea mezelurilor în țara noastră, de curând s-a aflat adevărul despre mezelurile produse în România, datorită dezvăluirilor făcute de un angajat al unei fabrici de mezeluri. Bărbatul nu a ezitat și i-a relatat unui apropiat că a rămas îngrozit când a observat cum sunt făcute, în realitate, aceste produse foarte apreciate de români. Iar lumea le cumpără masiv deoarece sunt ieftine dar oferă și senzația de sațietate – află ce cantitate de mezeluri poți consuma zilnic pentru a nu-și afecta sănătatea. Respectivul angajat a recunoscut că există și carne în mezeluri, numai că într-o proporție destul de mică. Însă cea mai mare parte a compoziției din care sunt preparate aceste salamuri este alcătuită dintr-un mix de ingrediente destul de nesănătoase.

„Înainte să mă angajez aici, mâncam mezeluri în fiecare zi. Le dădeam şi copiilor mei parizer, crenvurşti sau şuncă, fiind convins că sunt alimente sănătoase. Însă când am intrat în fabrică şi am văzut de fapt ce se pune în aceste mezeluri, m-am îngrozit. Piele, grăsime, zgârciuri, oase şi în general toate resturile intră în nişte maşini de tocat imense. Pasta aceea este amestecată cu apă, multă sare şi tot felul de prafuri și E-uri. Carnea propriu-zisă este într-o proporţie foarte mică”, a spus bărbatul.

Conform legislației în vigoare încă de acum 15 ani în urmă, substanțele nocive sunt interzise. Totuși, de-a lungul timpului s-a demonstrat că foarte puţine produse respectă întru totul această reţetă. Principala problemă a mezelurilor de pe piaţa autohtonă este chiar cantitatea insuficientă a materiei prime, anume carnea sau, mai exact calitatea proastă a acesteia.

Reamintim, specialiştii spun că mezelurile sunt printre cele mai toxice alimente pe care le poate consuma omul.

mezelurile printre cele mai toxice alimente, pisica ce miroase bolul cu mancare

Deși cunosc riscurile la care se expun, obiceiul prost al românilor de a cumpăra mezeluri dezosate crește îngrijorător de la an la an

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *