Monstruoasa coaliție preconizează să facă în așa fel încât, față de primul tur al alegerilor prezidențiale, să se mai adauge în cel de-al doilea tur, din țară și din străinătate, încă 1.500.000 de votanți. Iar dintre aceștia, un milion să voteze cu Nicușor Dan. Acest calcul, excluzând cu desăvârșire fraudele, ar putea conduce la victoria lui Nicușor Dan. Pentru a atinge acest obiectiv, atât falșii pro-europeni, cât și falșii extremiști au o singură soluție: să antreneze în cursă micile bazine electorale.
Marile bazine electorale și-au spus cuvântul, întrucât majoritatea cetățenilor României – mă refer la cei care s-au prezentat la urne – refuză ca, în viitor, gestionarea României să fie făcută de cei care s-au aflat la butoane până în prezent și care, în final, au generat criza fără precedent în plan economic, financiar, moral și politic, concretizată și printr-o criză a democrației. Este greu de presupus ca cei care au ales într-un fel să fie determinați, câteva zile mai târziu, să voteze altfel. Așa că scorul de start este doi la unu în favoarea suveraniștilor. Suveraniștii vor să păstreze acest scor sau să câștige, totuși, cu un avans considerabil pentru a se legitima în plan național și internațional, iar nonsuveraniștii, care, în mod abuziv, își zic pro-europeni, încearcă din răsputeri să răstoarne scorul. Dacă nu cumva se pregătește o uriașă fraudă, atunci, așa cum precizam în introducerea acestei analize, fiecare parte va trebui să apeleze la micile bazine electorale.
Un asemenea bazin electoral, deloc de neglijat, alcătuit din circa 5% dintre cetățenii care, în mod disciplinat, votează, este cel al etnicilor maghiari. UDMR, pentru a rămâne la putere, s-a înșurubat și în noua coaliție care guvernează temporar, iar conducătorii săi precizează că bazinul electoral al acestei formațiuni va vota cu Nicușor Dan. În același timp, premierul Ungariei, Viktor Orban, un om cu multă autoritate în plan internațional, dar și cu autoritate în rândul etnicilor maghiari din România și al maghiarilor cu dublă cetățenie din Ungaria, și-a exprimat admirația și, respectiv, susținerea pentru George Simion. Ceea ce înseamnă că, dacă prezidențiabilul suveranist „bate șaua ca să priceapă iapa”, el va putea beneficia, peste câteva zile, de un vot masiv al maghiarilor din România sau din Ungaria, cei care au și cetățenie română.
Un alt bazin electoral, insuficient valorificat de o parte și de alta, este cel al românilor din Republica Moldova, care au dublă cetățenie. Maia Sandu a declarat, fără echivoc, că îl susține pe Nicușor Dan. Este de înțeles că cei mai fideli susținători ai acesteia vor face același lucru. George Simion se luptă cu handicap pentru electoratul de peste Prut din încă două motive. În primul rând, este declarat persona non grata, fiind sancționat pentru mesajele sale constant unioniste, deranjante pentru Chișinău, și, în al doilea rând, realist vorbind, doar circa 40% dintre basarabeni sunt pro-unioniști. Este de presupus că, dintre aceștia, unii împărtășesc opiniile Maiei Sandu. Alții, însă, sunt rezervați și, conform datelor statistice, nu au votat în primul tur de scrutin. Pentru aceștia, probabil 20% dintre votanții potențiali din Republica Moldova, se bate și George Simion, proclamând în continuare necesitatea reunificării, dar și Nicușor Dan, care va agita, pentru a câștiga puncte, spectrul pericolului rusesc și al excluderii României din Uniunea Europeană ca o sancțiune pentru eventuala victorie a lui George Simion.
O bătălie se va duce și pentru voturile altor naționalități decât cea maghiară, chiar dacă liderul acestora face parte, ca de obicei, din coaliția aflată la guvernare. La acest capitol, Nicușor Dan nu are nimic de făcut. În schimb, George Simion are datoria de a transmite în teritoriu cele mai adecvate semnale pentru diferitele comunități mici. Urmează în continuare alte categorii de cetățeni, poate mai puțin consistente, dar care, totuși, la rândul lor, pot primi mesaje adecvate din partea ambilor candidați, de natură să-i determine să voteze într-un sens sau în celălalt. O succintă enumerare neexhaustivă a acestora ne trimite către mediul artistic, speriat de perspectiva de a-și pierde orice fel de susținere financiară din partea statului, de salariații Ministerului de Interne, ai penitenciarelor, de pompieri etc., și, în primul rând, de corpul medical și profesoral, alertați și ei de știrile false, extrem de persistente, conform cărora ei ar putea fi vizați de reducerile preconizate de George Simion, vizând 500 de mii de persoane din aparatul bugetar. Nici mediul marilor societăți cu capital de stat sau al corporațiilor cu capital privat nu este și nu va fi neglijat de cei doi competitori. Influența pe care o au consiliile de administrație și managementul marilor corporații asupra salariaților este uriașă și nu este deloc de neglijat modul în care aceștia din urmă vor fi „butonați” electoral.
În fine, un segment important este cel al monarhiștilor, la care Nicușor Dan nu s-a referit sub nicio formă, în timp ce George Simion le-a transmis un mesaj pozitiv, extrem de ferm. Și, nu în ultimul rând, sunt amatorii de vize pentru Statele Unite, rămași acum cu buza umflată după sistarea acestui proiect, acțiune a Departamentului de Stat salutată de către George Simion și deplânsă de către Nicușor Dan.
Evident, nu am epuizat toate micile bazine electorale. Ideea însă este că, cu excepția unor mari dezvăluiri care ar putea fi lansate pe piață, fie și numai de dragul intoxicării electoratului în aceste ultime câteva zile, și în absența unei fraude imense – mai ales în ceea ce privește diaspora, față de care Nicușor Dan nu are niciun program, în timp ce George Simion transmite semnale consistente –, doar micile bazine electorale mai pot face diferența.