Sanatate

Micoza cutanată sau ciuperca pielii. Cum se manifestă, din ce cauze apare și cum se tratează?

Publicat: 26 sept. 2022
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Micoza cutanată sau ciuperca pielii. Cum se manifestă din ce cauze apare și cum se tratează
Micozele cutanate pot fi clasificate ca dermatofitoze sau dermatomicoze.

Micoza cutanată, cunoscută și sub denumirea de ciuperca pielii, este o boală infecțioasă, care își face apariția în urma contactului cu ciupercile specifice acestei afecțiuni. Iată cum se manifestă, din ce cauze apare și cum se tratează.

Micozele cutanate pot fi clasificate ca dermatofitoze sau dermatomicoze. Dermatofitozele sunt provocate de agenții genurilor Epidermophyton, Microsporum si Trichophyton. În schimb, dermatomicozele reprezintă infecții cutanate apărute din cauza ciupercilor, cele mai frecvente fiind cele din genul Candida. În ceea ce privește dermatofitozele, acestea sunt diferite în funcție de gen. De pildă, Epidermophyton floccosum afectează doar pielea și unghiile, însă nu se atinge de foliculii de păr., Microsporum infectează părul și pielea, dar nu și unghiile, iar Trichophyton poate afecta atât părul, cât și pielea și unghiile.

În continuare, află care sunt cele mai întâlnite simptome ale micozelor și cum se tratează.

imagine cu o bubă roșie mare pe piele
Dermatofitozele sunt provocate de agenții genurilor Epidermophyton, Microsporum si Trichophyton.

Micoza cutanată sau ciuperca pielii. Cauze și simptome frecvente

Micoza poate fi generată de purtarea încălțămintei realizate din materiale sintetice, de lipsa purtării papucilor în vestiare sau dușuri comune (saună, săli de sport etc.) sau de imunitatea scăzută. De asemenea, ciuperca pielii este întâlnită mai des la copii și la vârstnici, la persoanele supraponderale sau la cele care suferă de diabet (această afecțiune determină apariția micozei piciorului).

Printre simptomele pe care le determină apariția micozei sunt: senzație de mâncărime sau arsură (moderată sau severă), piele descuamată și inflamată, piele crăpată cu vezicule, îngroșarea unghiilor afectate (în timp, aspectul lor devine tern și îngălbenit), separarea unghiei de patul aceasteia (în formele mai avansate). De precizat este că, în primă fază, simptomele nu sunt prezente, acestea făcându-și apariția în timp. Astfel, pe corp pot apărea zone roșii și sensibile la atingere, mâncărimile accentuându-se pe fondul unei exfolieri cutanate excesive.

În cazul în care nu este tratată corespunzător, pielea afectată poate să crape și să devină tot mai deschisă la culoare.

micoză pe pielea piciorului
Micoza poate fi generată de purtarea încălțămintei realizate din materiale sintetice, de lipsa purtării papucilor în vestiare sau dușuri comune (saună, săli de sport etc.) sau de imunitatea scăzută.

Tratament pentru micoza cutanată

Primul pas în îndepărtarea ciupercilor de piele este să igienizezi bine suprafețele afectate. Trebuie curațate corect și frecvent încălțămintea și șosetele, deoarece umiditatea pe care o rețin poate favoriza apariția micozei. Mai mult, medicii recomandă și dezinfectarea perioadică a încălțămintei cu un spray antifungic.

În cazul în care vorbim despre infecții ale unghiilor, este necesară aplicarea locală a unor creme de uz extern. Înainte de recurge la această metodă de tratament, este nevoie să îți pilești și să îți subțiezi unghiile, pentru a ajuta substanțele vindecătoare să ajungă mai ușor în țesuturile acaparate de ciuperci.

Medicamantele micotice sub formă de unguent sunt eficiente și în cazul dermatomicozelor. Se aplică 14 zile, apoi se continuă încă 14 zile, pentru a ajuta la dispariția, în totalitate, a afecțiunii.

Ar trebui să apelezi la ajutorul unui medic dermatolog dacă micoza recidivează și a afectat mai mult de un deget. Dacă simptomele nu dispar sau nu se ameliorează în două săptămâni de tratament, este posibil să fie nevoie de schimbarea planului de tratament.

imagine cu o crustă lăsată de micoza de piele
În cazul în care vorbim despre infecții ale unghiilor, este necesară aplicarea locală a unor creme de uz extern.
Adauga un comentariu