Microbiomul, afectat de cum mananci. Importanța microorganismelor care trăiesc în corpurile noastre a fost recunoscută de mult timp, iar impactul lor sinergic complex asupra sănătății noastre sistemice a fost elucidat. Acum, cercetătorii din Japonia au arătat importanța alimentației normale pentru compoziția și echilibrul microbiotei noastre orale și intestinale.
Într-un studiu publicat în Frontiers in Cellbi and Infection Microbiology în decembrie 2019, cercetătorii de la Universitatea Medicală și Dentară din Tokyo (TMDU) au arătat importanța hrănirii normale pentru stabilirea și menținerea bacteriilor adecvate la nivelul gurii și intestinului.
Corpurile noastre sunt unități simbiotice ale celulelor umane și microorganismelor. Departe de a fi dăunătoare, această microbiotă este acum recunoscută ca un modulator vital al funcțiilor precum digestia, starea de spirit, somnul și răspunsul la medicamente, precum și susceptibilitatea la diabet, autism, obezitate și cancer.
Pacienții convalescenți dupa accident vascular cerebral au adesea disfagie și trebuie alimentați printr-un tub pentru a ocoli gura. „Am emis ipoteza că reluarea aportului alimentar oral ar putea modifica compoziția comunităților microbiene orale și intestinale la pacienții alimentați prin tub”, explică autorul principal Haruka Tohara, profesor asociat de gerodontologie și reabilitare orală la TMDU. „Pentru a testa acest lucru, am comparat profilurile de microbiom oral și intestinal înainte și după reluarea aportului alimentar oral la opt pacienți post-AVC care se recuperează din alimentația enterală.”
Microbiomul, afectat de cum mananci
Autorul principal, Takahiko Shiba, elaborează în continuare: „Am evaluat profilurile comunității microbiotelor orale și intestinale prin secvențiere de ARNr 16s în probe de salivă și fecale colectate când pacienții au fost alimentați prin tub și după ce au revenit la alimentație normală. Am examinat apoi concordanța și tiparele de interacțiune ale comunităților microbiene și predicția calculată a funcției lor.”
Cercetătorii au fost surprinși să constate că reînceperea aportului alimentar oral a modificat dramatic și a diversificat atât microbiomul oral cât și intestinul. Deși sunt foarte diferite în compoziție, ambele au arătat o creștere a familiei Carnobacteriaceae și a genului Granulicatella care sugerează că bacteriile ingerate oral pot modula direct comunitatea intestinului afectând astfel sănătatea sistemică. Deși modificarea orală a microbiotei a fost mai semnificativă decât cea din intestin, predicția metagenomului a arătat căi mai îmbogățite în intestin, în special cele legate de metabolismul acizilor grași.
Având în vedere problemele asociate cu alimentarea cu tuburi, acest studiu oferă un alt motiv copleșitor pentru inversarea timpurie catre hrănirea normală: cea a restabilirii unui microbiom benefic oral și intestinal.