În aceste momente, Mihai Chirica a ieșit de la Tribunalul Iași unde s-a judecat termenul pentru contestația depusă de primarul Iași la controlul judiciar. Primarul Iașului nu a vrut să facă declarații, dar avocatul acestuia s-a arătat încrezător în șansele ca judecătorii să admită contestația împotriva controlului judiciar.
Vă aducem aminte faptul că în urmă cu o săptămână DNA Iași l-a plasat sub control judiciar pe actualul primar al Iașului pentru mai multe presupuse fapte într-un dosar intrumentat de procurori. Așadar, pentru o perioadă de 60 de zile, conform măsurilor legale, primarul nu mai poate ocupa funcția menționată anterior.
Ce spune avocatul lui Mihai Chirica, Marius Striblea despre discuția cu judecătorii
Marius Striblea, avocatul lui Mihai Chirica s-a arătat încrezător in argumentele pe care le-a prezentat în fața judecătorilor. Avocatul a precizat faptul că DNA nu poate interzice o funcție specială cum e cea de primar. Acesta a menționat faptul că edilul nu are voie să oficieze cununii, să semneze documente care țin de dezvoltarea Iașului, dar nici să călătorească în afara țării în interes de serviciu. Aceste lucruri cumulează cu faptul că primarul nu mai are dreptul la indemnizație, care este acordată conform legii, în acest caz, fiind singura sursă de venit.
„Am încercat să convingem instanţa că DNA nu poate înlătura un ales din funcția pe care o ocupă. Judecătorul a ieșit în pronunțare, urmând a lua o decizie. Vom vedea dacă argumentele vor fi primite de judecător. Evident că lucrurile stau așa, statutul primarului este unul special, cu mai multe atribuții. În niciun caz nu se poate face această confuzie între funcție şi atribuții sau activități. Legea vorbește despre interzicerea unor activități în exercitarea căreia este suspectat că a săvârșit o infracțiune și nu o funcție. Funcția de primar, așa cum am arătat în instanță, este o multitudine de activități. Nu poţi să interzici întreaga funcție a primarului, oprindu-l în acelaşi timp să încheie căsătorii, contracte pentru primărie, pentru comunitate, să participe la ședințe de Consiliu Local, să se deplaseze în străinătate pentru interesul ieșenilor. Sunt activități cu totul diferite, adevărat că fac parte din aceeași funcție, dar nu au nicio legătură cu dosarul în cauză. Evident că o interdicție care s-ar fi referit la coordonarea Direcției de Urbanism ar fi fost una care putea să pară cât de cât temeinică. Celelalte chestiuni sunt aberante, mai ales că prin această interdicție, primarul rămâne şi fără indemnizaţia care, conform legii, are dreptul. Singurul venit al primarului” a precizat avocatul lui Mihai Chirica la ieșirea de la Tribunalul Iași.
Mihai Chirica a fost plasat sub control judiciar de DNA și i s-a interzis să ocupe funcția de primar al Iașului
În urmă cu o săptămână, procurorii DNA au emis un comunicat din presă prin care au anunțat mai multe măsuri judiciare împotriva lui Mihai Chirica. Procurorii anticorupție au precizat faptul că l-au plasat sub control judiciar pe Mihai Chirica. În același comunicat se specifica faptul că Mihai Chirica nu mai are voie, pe perioada controlului judiciar, să ocupe funcția de primar al Iașului:
„Pe timpul cât se află sub control judiciar, inculpatul Chirica Mihai trebuie să respecte o serie de obligații, între care:
– să nu depășească limita teritorială a țării, decât cu încuviințarea prealabilă a procurorului,
– să nu comunice direct sau indirect, pe nicio cale, cu persoanele menționate în ordonanța de dispunere a controlului judiciar,
– să nu desfășoare activitatea în exercitarea căreia ar fi săvârșit fapta”, potrivit DNA.
În replică, Mihai Chirica a anunțat că va contesta măsura luată de procurori. Edilul a depus contestația, care a fost amânată până astăzi.